Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансові інвестиції дипломна.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
671.74 Кб
Скачать

2.2. Облік фінансових інвестицій за амортизованою собівартістю та за методом участі в капіталі

Довгострокові фінансові інвестиції в боргові цінні папери, що утримуються інвестором до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю фінансових інвестицій.

Амортизована собівартість фінансової інвестиції собівартість фінансової інвестиції з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

При цьому під дисконтом розуміється сума перевищення вартості погашення боргових цінних паперів над їх собівартістю, а під премією ‑ сума перевищення собівартості боргових цінних паперів над вартістю їх погашення.

Амортизація, тобто розподіл дисконту або премії протягом періоду з дати придбання боргових цінних паперів до моменту їх погашення, здійснюється за методом ефективної ставки відсотка.

За цим методом річна сума амортизації визначається такими формулами:

у випадку амортизації дисконту:

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням відсотка, що підлягає отриманню.

Відображення доходу від інвестицій, придбаних з дисконтом:

1) нарахування відсотків за облігацією:

Дебет 373 “Розрахунки за нарахованими доходами”

Кредит 732 “Відсотки одержані”

2) амортизація дисконту:

Дебет 143 “Інвестиції непов’язаним сторонам”

Кредит 732 “Відсотки одержані”

Отже, якщо облігація купується з дисконтом, то власник таких облігацій отримує фіксовану величину відсотків, зазначену у договорі, а також вартість погашення, яка є вищою фактично сплачених грошових коштів. Дисконт збільшує дохід від відсотків.

Відображення доходу від інвестицій, придбаних з премією:

1) нарахування відсотків за облігацією (номінальна ставка відсотка зменшена на суму амортизації премії):

Дебет 373 “Розрахунки за нарахованими доходами”

Кредит 732 “Відсотки одержані”

2) амортизація премії:

Дебет 373 “Розрахунки за нарахованими доходами”

Кредит 143 “Інвестиції непов’язаним сторонам”

Якщо облігація купується з премією, то власник таких облігацій отримує фіксовану величину відсотків, зазначену у договорі, а також вартість погашення, яка є меншою фактично сплачених грошових коштів. Амортизація премії зменшує дохід від відсотків. За дебетом рахунку 373 “Розрахунки за нарахованими відсотками” буде відображена величина відсотків до отримання, нарахованих за облігацією.

Суть методу ефективної ставки відсотка полягає в тому, що премія та дисконт амортизуються таким чином, щоб в результаті отримати постійну ставку дохідності облігацій відносно їх балансової вартості на початок будь-якого року. Розглянемо це на прикладі.

Приклад 8.8 Відображення в обліку облігацій, придбаних з дисконтом

2 січня 2004р. підприємство “Крила” придбало облігації номінальною вартістю 1 000 000 грн. з річною фіксованою ставкою 10% з метою їх утримання до погашення. Ціна придбання – 900 000 грн. Облігації були випущені строком на чотири роки. Виплата відсотка здійснюється щорічно в кінці року.

Облігації, що утримуються підприємством до погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю.

Дисконт за облігацією = 1 000 000 – 900 000 = 100 000 грн.

Для визначення річної суми амортизації дисконту (таблиця 8.6) необхідно визначити ефективну ставку відсотка.

Сума відсотка за ефективною ставкою визначається як добуток вартості інвестиції на попередню дату (графа 5) та розрахованої ефективної ставки відсотка (13,1579 %). 118 421 = 900 000 х 13,1579%

Амортизована собівартість інвестиції визначається додаванням вартості інвестиції на попередню дату та суми амортизації дисконту за звітний період (графа 4).      918 421 = 900 000 + 18 421

Таблиця 8.6 Розрахунок амортизації дисконту за інвестиціями в облігації

За останній рік сума відсотка за ефективною ставкою та сума амортизації дисконту визначається таким чином, щоб балансова вартість інвестиції на дату погашення дорівнювала номінальній вартості.

Таблиця 8.7 Відображення в обліку облігацій, придбаних з дисконтом

Приклад 8.8. Відображення в обліку облігацій, придбаних з премією

2 січня 2005р. підприємство “КАВА” придбало облігації номінальною вартістю 100 000 грн. з річною фіксованою ставкою 15% з метою утримання до погашення. Ціна придбання – 109 000 грн. Облігації були випущені строком на три роки. Виплата відсотка здійснюється щорічно в кінці року.

Премія за облігацією = 109 000 – 100 000 = 9 000 грн.

Розрахунок амортизації премії за інвестиціями в облігації відображено в таблиці 8.8

Сума відсотка за ефективною ставкою визначається як добуток вартості інвестиції на попередню дату (графа 5) та розрахованої ефективної ставки відсотка (11,48 %).

Амортизована собівартість інвестиції,визначається як різниця між вартістю інвестиції на попередню дату та сумою амортизації премії за звітний період (графа 4).

Таблиця 8.9 Розрахунок амортизації премії за інвестиціями в облігації

За останній рік сума відсотка за ефективною ставкою та сума амортизації премії визначається таким чином, щоб балансова вартість інвестиції на дату погашення дорівнювала номінальній вартості.

Таблиця 8 9 Відображення в обліку облігацій, придбаних з премією