Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

84. Предмет соціології праці та управління, його складові.

Соціологія праці - це галузь соціології, що вивчає харак­тер, зміст, організацію та умови праці, ставлення людини до праці, ціннісні орієнтації, рольову поведінку людини в ній, мотивацію та задоволеність працею. Біля витоків соціології праці стояли О. Конт, Е. Дюркгейм, К. Маркс,    М. Вебер. Соціологія праці оперує фундаментальними категоріями та є ієрархічно організованим знанням, яке існує на загаль­ному, спеціально-теоретичному й емпіричному рівнях. Категорія "праця" є головною, навколо неї будується система категорій цієї галузевої соціології. Праця - це цілеспрямована діяльність, змістом якої є зміна природної речовини з метою задоволення суспільних потреб. Праця — не тільки економічна, а й соціологічна категорія. Об'єктом соціології праці та управління є праця як суспільно значуще явище, предметом — структура і механізми соціально-трудових відносин, соціальні процеси у сфері праці. Особливості соціологічного вивчення праці полягають насамперед у системності та комплексності дослідження соціальних і соціально-психологічних явищ у сфері праці (з урахуванням способу життя, інших чинників, що впливають на трудову діяльність людини). Праця є головною формою життєдіяльності суспільства, запорука його буття, що визначає ставлення людини до світу й інших людей. Праця історично зумовила та сприяла виділенню людини із тваринного світу, суспільства - з природи. Процес праці має на меті: відтворення життєдіяльності індивіда як біо­логічної істоти; обмін продуктами діяльності між індивідами, що харак­теризує суспільний характер праці, пов'язаний з розподілом праці та різними формами власності, його головною метою є задоволення суспільних потреб і відтворення людини як соціальної істоти. Складові елементи процесу праці: предмети праці - це природна речовина, до якої застосо­вують засоби праці; засоби праці - сукупність речей, що їх застосовують до предметів праці з метою їх перетворення; продукти праці - речі, створені в процесі праці.

85. Особливості соціально-трудових відносин, їх класифікація.

Соціально-трудові відносини виникають між працівником та роботодавцем, трудовим колективом і т.п. Це відносини рівності або нерівності залежно від місця суб'єктів соціально-трудових відносин у процесі праці, їхнього досвіду, умінь, інтересів. Соціологія вивчає проблеми співвідношення різних соціальних груп у сфері праці, формування їхніх соціальних відмінностей (чому існують підприємці, управлінці, робітники, чому з'являються безробітні, чому різні соціальні групи мають різні інтереси).

Соціально-трудові відносини класифікуються за таким ознаками:

змістом діяльності - виробничо-функціональні, професійно-кваліфікаційні, уравлінсько- організаційні;

суб'єктом відносин -міжколективні і внутрішньо-колективні.

наявність владних повноважень - по горизонталі і по вертикалі.

способи розподілу результатів праці - кількістю та якістю праці, грошовим внеском, майновим внеском, обсягом інтелектуальної власності.

ступенем регламентованості - формальні і неформальні

характером спілкування - безпосередні, опосередковані, міжособисті, безособові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]