Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснительная записка.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

29

ВСТУП

Втрата речей – це досить неприємна ситуація, від якої незастрахований ніхто. Вже не одне століття існують відповідні бюро, які займаються прийомом знахідок та розповсюдженням інформації про втрати. Зараз, коли люди все більше використовують цифрові технології, стало можливим ефективніше систематизувати подібну інформацію. Хоча разом з цим об’єми надходження цієї інформації значно збільшились. До того ж з’явилась можливість створити подібні бюро знахідок у мережі Інтернет у цифровому варіанті, що само по собі неможливе без програмного систематизування інформації.

З цього витікає наступне: вдалим рішенням буде створювання програмного продукту з використанням бази даних, який дав би можливість підприємству працювати набагато зручніше, швидше та більш економічно, ніж вона була раніше, коли не використовувалось програмне забезпечення.

Але програма повинна вирішувати основні задачі предметної області та надавати максимальну зручність при роботі користувача. При цьому початкова підготовка до роботи повинна бути зведена до мінімуму, щоб не витрачати час на встановлення та налаштування програмного продукту.

Звичайно, подібні програми вже існують, але кожна з них має свої мінуси та плюси. Але створювання нової програми, яка буде враховувати увесь попередній досвід розробки програмного продукту для цієї предметної області, і також вилучення помилок, які раніше були допущені при розробці програм, буде інноваційним рішенням.

Таким чином, головною ціллю цього курсового проекту є надання інформаційної системи, яка б давала можливість працювати з базою даних бюро знахідок та всебічно допомагала б спрощувати роботу користувача.

Для створювання проекту я обрав мову програмування С# та базу даних у середовищі MS Access.

1 Аналіз предметної області

Бюро знахідок було актуальним у всі часи, бо воно спрощує пошук втрачених речей. Враховуючи кількість можливих клієнтів, доцільно використовувати програму, яка б дозволяла зберігати всю інформацію про роботу бюро і в той же час забезпечувала швидкий доступ до неї у будь-який момент часу. Використання паперових носіїв незручне, громіздке та робить пошук дуже важким. Важко проводити підрахунки, редагувати інформацію, створювати звіти та підводити статистику.

З цією ситуацією просто буде розібратися, використовуючи відповідне програмне забезпечення, яке працює з базами даних. Розробка такого додатку займе досить небагато часу, порівнюючи з часом, який буде витрачено на дослідження тони паперових документів.

До того ж представлення подібної інформації буде неможливим, згадаємо, наприклад, те, що у нас є заяви про знахідки та втрати, які мають при собі описання та контакту інформацію про клієнтів. До того ж оформлення заяви про втрату є платним, а деякі бюро надають знижки деяким клієнтам, тому все це треба урахувати. Набагато зручніше зберігати всю цю інформацію у електронній формі, ніж у шафах з папками.

Також електронна версія бюро знахідок має такі властивості, як портативність, швидкість роботи, ефективність, простота та наглядність. Вона надає можливість у будь-який час роздрукувати потрібну інформацію.

Програмний продукт повинен мати зручний інтерфейс, що дозволить швидко адаптуватися та звикнути новому користувачу до програми, і також облегшить роботу у майбутньому. Обов’язково потрібен бути присутній файл допомоги, у якому користувач знайде відповіді на можливі питання.

Аналогічні програми не дають повної зручності у роботі, також до деяких з них важко звикнути. Також не існує програм, які б дозволили створити свій власний запит до системи та отримати інформацію по ньому.

Також у подібних програмах можуть виникати збої, які приведуть до втрати інформації. Це питання досить актуальне, бо можливість втрати великого об’єму цінної інформації недопустима. Цьому може сприяти резервне копіювання або тимчасове місце зберігання.

Основні об’єкти у програмі: заява, клієнт.

У кожної заяви є такі властивості: ID-код, дата оформлення заяви, тип заяви, категорія заяви, заголовок, опис, ПІБ клієнта. У кожного клієнта такі характеристики: ПІБ, адреса, телефон, e-mail, код пільги. Для зручності була введена таблиця «Типи заяв», що містить поля назви типу (знахідка чи втрата) та вартості оформлення заяви. Також була введена таблиця «Пільги», що містить поля з назвою пільги та вартістю знижки для деяких користувачів, якщо це передбачено умовами у самому бюро.

Кожна заява відноситься до клієнта як один до багатьох. Кожна заява відноситься до свого типу як один до багатьох.

Кожний раз, коли клієнт оформлює заяву, у базі даних створюється новий запис.

Користувач відкриває БД, отримуючи доступ до перегляду усіх таблиць БД. Має можливість додати нову заяву. При додаванні запису користувач заповнює усі запропоновані поля, після чого дані у таблицях обновлюються. Також має можливість редагувати та видалити інформацію в таблицях.

Концептуальна модель користувача представлена на рисунку 1.1.

її оформляє

поділяється на

може мати

Рисунок 1.1 – Концептуальна модель

Є програми, які мають досить функціональний, але й нагромаджений інтерфейс, дуже багато іконок на головній формі. Бажано прибрати велику кількість таких іконок, систематизувати та зручно представити їх користувачу, позбавитися необхідності довгого пошуку потрібного елемента управління серед інших.

Є багато баз даних, у яких уся інформація зберігається у одній таблиці, або у декількох, але без виконання нормалізації. Планується спрощення бази даних та зберігання таблиць у третій нормальній формі.