Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
77.82 Кб
Скачать

3. Депозитарій — сховище форм і проектів

У Депозитарій (сховище — Repository) можна потрапити командою File/New/ Other. При цьому відкривається діалогове вікно New Items, в якому можна вибрати включені в C++Builder готові форми або скористатися розробленими фірмою Borland майстрами. Але можена використовувати Депозитарій і для зберігання власних розробок.

Нерідко створення складної форми з безліччю розміщених на ній компонентів вимагає чималого часу. Причому одного разу розроблена вдала форма може стати в нагоді в подальших проектах. Звичайно, можна зберегти її в якому-небудь каталозі і, коли виникне необхідність, використовувати в черговому проекті. Але, якщо розробка відбувається через тривалий термін, ви, можливо, витратите багато часу на пошук каталогу з необхідною вам формою, якщо взагалі знайдете її. Хотілося б мати можливість якось зареєструвати свої вдалі розробки в C++Builder, щоб надалі без зусиль повторно їх використовувати. Таку можливість і надає вам Депозитарій.

Депозитарій дозволяє не просто зберігати форми, але і успадковувати їх тобто створювати ієрархію форм. Це важливо, оскільки в складному проекті, що містить багато форм, всі ці форми повинні бути спроектовані в єдиному стилі, з однотипним розташуванням елементів управління, введення і редагування даних, в єдиній колірній гаммі і тому подібне Це легко робиться створенням ієрархії форм.

Перед занесенням форми в Депозитарій її модуль повинен бути обов'язково збережений у файлі. Клацніть на вашій формі правою кнопкою миші і виберіть в контекстному меню, що спливло, розділ Add To Repository. Відкриється діалогове вікно. У верхньому вікні Title ви повинні написати назву вашої форми — підпис під її піктограмою при вході в Депозитарій. У наступному вікні — Description можете написати більш розгорнене пояснення. Його може побачити користувач, увійшовши до Депозитарію, клацнувши правою кнопкою миші і вибравши в меню, що спливло, форму відображення View Details. У випадаючому списку Page ви можете вибрати сторінку Депозитарію, на якій хочете розмістити піктограму своєї форми. Втім, ви можете вказати і нову сторінку з новим заголовком. В результаті вона з'явиться в Депозитарії.

Починаючи з C++Builder 5, можна включати в Депозитарій і аналогічним чином використовувати фрейми. Це дає додаткові можливості організовувати ієрархію не тільки форм, але і типових фрагментів форм — панелей.

У Депозитарій можна включати не тільки форми і фрейми, але і цілі проекти. Якщо ви хочете включити в нього ваш проект, відкрийте його і виконайте команду Projed/Add To Repository. Подальші дії аналогічні тим, які ви виконували при включенні в Депозитарій форми. Відмінність проекту від форми при їх запозиченні з Депозитарію полягає в тому, що проект можна узяти звідти тільки в режимі Copy, тобто скопіювати його і далі зберегти під іншим ім'ям. Якщо ви хочете узяти проект, що зберігається в Депозитарії, то почати роботу треба з команди File/New/Other. Ви вибираєте проект з Депозитарію і вам відразу ж пропонується діалогове вікно вибору каталога, в якому ви хочете зберегти копію проекту. Після цього ви можете звичайним способом працювати з цією копією і міняти в ній все, що вам захочеться.

Якщо є механізм включення в Депозитарій форм і проектів, то повинен бути і механізм їх видалення. Видалення об'єктів, що зберігаються в Депозитарії, виконується командою Tools/Repository. При цьому відкривається вікно управління об’єктами депозитарію. Ви можете додати (Add Page), видалити (Delete Page), перейменувати (Rename Page) сторінки Депозитарію, виділити один з об'єктів, що зберігаються, і видалити його (Delete Object).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]