Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_1 - нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Концептуальна модель системи

Спрощена модель системи

Представлена модель представляє усі взаємозв’язки системи з сутностями та зовнішніми пристроями. А також основні функції, які виконує система.

Якість

Порівняно з іншими програмними продуктами система виконує додаткові пошуки по списку товарів, має можливість швидкого редагування кількості товару в чеку а також має можливість швидко переналаштовуватися на роботу з іншим фіскальним принтером. Збій програми відбувається дуже рідко, а якщо він і відбувася то вся інформація по проданих товарах, вихідні документи: чеки, інвентаризаційні чеки збергіаються і не пошкоджуються.

Продуктивність

Продуктивність системи залежить від швидкості пошуку товару, який не повинен тривати довше 200-350мсек., швидкості внесенню змін до чека (100мсек.), та швидкості оброблення інформації під час закриття чека (300-1100мсек.).

У випадку використання фіскального принтера на продуктивність системи впливає драйвер пристрою. Для такого випадку потрібно реалізувати драйвер обміну даних системи з принтером який одночасно з запитом видає результат виконання операції. Допускається затримка на виконання операції фіскальним пристроєм не більше ніж 1сек., а також збільшення затримки на вимогу ФП під час виконання довготривалої операції. Збільшення затримки на необхідну кількість часу береться з протоколу самого принтера. Результат операції принтера виводиться на екран або цифрове табло для користувача і показує. Якщо фіскальний принтер не відповів на запит користувача тоді перевірити і вивести на екран одну з причин несправностей а саме:

  • Занижена або завищення напруга.

  • Внутрішня помилка.

  • Немає зв’язку з принтером.

  • Принтер не готовий для виконання операції.

  • Команда не існує або помилкові дані.

Відношення з іншими програмами

Система працює на всіх операційних системах Microsoft Windows починаючи з версії 98. Гарячі клавіші, які зареєстровані в цій системі, не повинні викликати функції цієї системи з іншої програми, тобто вони не повинні бути глобальними, коли система працює, але не активна.

Ресурси

Для нормальної роботи системи достатньо таких мінімальних засобів як:

Апаратні засоби комп’ютера:

  • Процесор 2.4GHz

  • Вінчестер 120Gb

  • Відео карта 512Mb

  • Оперативна память DDR 1Gb 400 MHz

Програмні засоби:

  • Операційна система Microsoft Windows XP SP2

  • Microsoft NET Framework 2.0

Перевірка вимог

Відповідність вимог до мінімальних ресурсів системи.

Характеристика

Міра

Продуктивність

Пошук товару повинен відбуватися мінімум як за 200 мсек.

Час на обробку інформації чеку не повинен перевищувати 1сек.

Розмір

Кількість записів у базі даних товарів обмежена дисковим простором.

Зручність для користувача

Час, потрібний для навчання не більший 10годин.

Середній час виконання будь-якої операції не більше 3ох секунд.

Виконання довготривалих операцій більше 3-ох секунд супроводжувати повідомленням.

Надійність

Збереження чеків в окремих фалах.

Автозберігання інвентаризаційного чеку кожних нових 10 позицій.

Користувачі

Можливість реєстрації 8 касирів.

Адміністратор має доступ до всіх функцій системи.

Сервісний користувач має доступ до функцій ФП та бази касирів.

Переносимість

Програма працює на всіх операційних системах Microsoft Windows починаючи з Windows 98.

Для перенесення без інсталяції достатньо перенести систему на новий комп’ютер з повторною реєстрацією.

Надійність

Супровід всіх дій повідомленнями та запитами для підтвердження їх виконання. В запиті є чітко представлене формулювання дії, яка буде виконана після натиснення тої чи іншої кнопки. Надійний спосіб зменшити ризик неправильного функціонування системи це обмежити доступ до налаштування та основних функцій системи для звичайного користувача.

Підтримка

Часто з’являються нові пристрої з якими система також повинна могти працювати. В такому випадку реалізація обміну і обробки даних між пристроєм та системою має бути в окремій бібліотеці. Це дасть змогу легко змінювати механізм обміну інформації з пристроєм при тому не зачіпаючи функцій самої системи.

Захист

Для забезпечення максимального захисту системи від необережних дій користувача з системою необхідно передбачити вхід користувачів в систему під паролем. Для кожного користувача потрібно вказувати, які функції йому можна використовувати, а які ні. Тим самим це передбачує різні рівні доступу до самої системи. У випадку, коли користувач виконає запит на виконання недозволеної йому функції, то система висвітлює вікно, де потрібно ввести пароль адміністратора. І коли цей пароль буде вірним виконати викликану функцію. Також має бути прихований пароль який відкриває доступ до всіх функцій що має адміністратор. Це потрібно у випадку коли адміністратор забуде свій пароль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]