Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Розділ 10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
190.46 Кб
Скачать

10.2. Оцінка економічної ефективності проектів

Економічний ефект проектів Э може бути поданий у вигляді суми прямого ЭП непрямого ЭК ефектів

Э= ЭП + ЭК. (10.1)

Для виконаних проектів прямий ефект являє собою фактичний економічний ефект. Для проектів, що виконуються, очікуваний ефект являє суму очікуваного прямого та очікуваного непрямого ефектів. При розрахунках ефективності виконаних проектів використовують фактичні дані, при оцінці очікуваної ефективності проектів, що ви­конуються, - прогнозні дані.

Для оцінки економічної ефективності проектів використовують показники, які вже були визначені в розділі 3, а саме:

- чистий дисконтований дохід;

- період окупності;

- коефіцієнт вигод-витрат;

- індекс доходності;

- коефіцієнт фінансової автономності проекту.

10.3. Прямі та непрямі доходи

Конкретні залежності для розрахунку прямого та непрямого доходів розглянуті для проектів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

Особливістю більшості проектів космічних програм є те, що дохід від їх реалізації складається з двох складових: прямого доходу ДП, непрямого доходу Дк.

Прямий дохід отримують від реалізації на ринку продукції і по­слуг за рахунок застосування створеного в результаті виконання про­екту зразка (вироби, системи) і від податкових надходжень державі (якщо засоби на виконання проекту бюджетні).

Непрямий дохід отримують за рахунок:

- зменшення витрат і збільшення доходів при вирішенні завдань, які виконуються з використанням космічної інформації;

- запобігання тратам шляхом використання космічної інформації;

- обліку віддалених наслідків результатів реалізації проектів.

Дохід Д від реалізації проекту подається у вигляді:

Д=ДП + ДК (10.2)

Для оцінки доходів завершених проектів використовуються фак­тичні початкові дані, а для оцінки доходів незавершених проектів прогнозовані початкові дані.

10.4. Особливості розрахунку непрямого доходу

Непрямі доходи розраховуються для кожного проекту з урахуван­ням специфіки цільових завдань, які вирішуються при виконанні про­екту.

Для оцінки непрямого доходу складається перелік цільових завдань, який, як правило, визначається в ТТЗ на виконання проекту.

Непрямий дохід ДК що отримується при використанні космічної інформації, подається у вигляді суми доходів по окремих галузях гос­подарської діяльності України.

(10.3)

де - непрямий дохід в і-й галузі; n - число галузей, в яких може бути отриманий непрямий дохід.

10.5. Оцінка науково-технічної ефективності проектів

Кількісна оцінка показників науково-технічної ефективності про­водиться експертними методами. Експертна група попередньо вивчає всі матеріали, які дозволяють оцінити науково-технічний ефект; перш за все спеціальні дані по цільовому призначенню проектів. Крім того, враховують наступні кількісні показники: число патентів; число пуб­лікацій з тематики проектів; число виступів на наукових конференці­ях; отримання грантів на наукові дослідження із зарубіжних джерел; членство виконавців проекту в зарубіжних наукових товариствах і академіях; включення проектів у міжнародні науково-технічні про­грами.

Для отримання інформації за цими показниками розробляється анкета, в якій вказуються числові значення перелічених показ­ників. Анкета розсилається відповідним організаціям для запов­нення.

Оцінка науково-технічної ефективності проводиться за наступни­ми показниками: науково-технічний рівень; перспективність; потен­ційний масштаб практичного використання; ступінь залучення між­народної кооперації; можливість (вірогідність) досягнення позитив­них результатів. Після аналізу всіх наявних даних проводиться бальна оцінка перелічених показників відповідно до рекомендацій, приведе­них у табл. 10.1.

Може також проводитися окремо оцінка наукової ефективності проектів. При оцінці наукової ефективності основними показни­ками є науковий рівень і можливість досягнення позитивних ре­зультатів. До категорії проектів з високою науковою ефективністю належать проекти, реалізація яких приводить до отримання нових фундаментальних теоретичних і загальних технічних результатів, які розширюють знання і уявлення про навколишнє середовище, але ці знання в осяжному майбутньому не втілюються в техніці. Для наукових проектів не проводиться оцінка ефективності по третьому показнику. Показники для оцінки наукової ефективності приведені в табл. 10.2.

Таблиця 10.1