Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

5.7. Погашення заборгованості за кредитним договором

Погашення заборгованості за кредитом та процентів і комісій за його користування здійснюється у строки, встановлені кредитним договором. За наявності простроченої заборгованості по сплаті процентів за користу­вання кредитом, кошти, шо надходять від позичальника, в першу чергу, надходять на погашення простроченої заборгованості за процентами.

Погашення заборгованості за кредитом здійснюється позичальником в тій самій валюті, в якій було надано кредит. Сплату процентів за корис-тування кредитом позичальник має право здійснювати за кредитними договорами в іноземній вал юті, яку вал юті кредиту, так і у націонал ьній валюті України, якщо це передбачено умовами кредитного договору. Комісії сплачуються в національній валюті.

223

Череп А.В.. Андросова О.Ф. Банківські операції

  • Для вирішення питання щодо пролонгації, працівник кредитної служби готує службову записку на розгляд Кредитного комітету, в якій відображаються результати проведеного комплексного аналізу, я також чіткий висновок про доцільність або недоцільність пролонгації даного кредиту. При необхідності кредитна справа може бути передана на розг­ляд до юридичної служби та служби безпеки, які надають свої висновки та рекомендації відносно подальшої роботи з позичальником.

  • Рішення про пролонгацію кредитів, наданих відділеннями в межах "лімітів повноважень приймаються відділеннями самостійно, у випадку, якщо загальний строк пролонгації не перевищує ЗО днів, а їх кількість — трьох (копія рішення кредитного комітет}' надсилається засобами факси­мільного зв'язку і Управління кредитування корпоративних клієнтів).

  • Пролонгація кредиту оформлюється додатковою угодою до кре­дитного договору Пролонгація можлива або на початкових умовах надан­ня кредиту, або зі змінами до них (втому числі щодо надання додаткового забезпечення, підписання графіку погашення заборгованості, зміни відсот­кової ставки, тощо). До позичальників можуть застосовуватись фінан­сові санкції у вигляді підвищення відсоткової ставки.

  • Після прийняття рішення про пролонгацію та при наявності відпо­відно оформленого протоколу Кредитного комітету, з позичальником підписується додаткова угода.

Прострочення виконання позичальником зобов'язань за кредитним договором.

У разі, якщо позичальник не має можливості погасити заборгованість в строк, передбачений кредитним договором, та своєчасно, до настання строку погашення кредиту, не вирішив питання відносно його пролон­гації (в т.ч. у випадку відмови кредитного комітету у пролонгації креди­ту), заборгованість з кредитом виноситься бек-офісом на рахунки про­строченої заборгованості Порядок обліку простроченої заборгованості регламентується нормативними актами НБУта Банку.

Після винесення кредиту на рахунок прострочених кредитів, відпові­дальний працівник кредитами служби банкуспільнозусіма відповідни­ми службами банку проводить роботу з забезпечення належного пога­шення позичальником (гарантом або поручителем) заборгованості за кре­дитним договором (втому числі шляхом ведення претензійно-позовної роботи та реалізації заставленого майна).

Для виявлення причин винесення кредиту на рахунки простроченої заборгованості та з метою виправлення недоліків у роботі банку кредит­ною службою проводиться кредитне розслідування причин виникнення

222

Розди 5. Кредитні операційна порядок їх здійснення в комерційному банку

проблемної заборгованості. У випадку виявлення порушеньта недоліків у кредитній роботі працівників банку вносяться відповідні пропозиції керівництвуустанови банку.

У разі несвоєчасного повернення кредиту та сплати процентів за його користування Кредитор має право застосувати до позичальника штрафні санкції у розмірах, передбачених кредитним договором.

Уразі несвоєчасного погашення кредиту або процентів за його корис­тування банк має право видати наказ про примусову оплату боргового зобов'язання, якщо це передбачено кредитним договором.

Визнання заборгованості за кредитом сумнівноюдо повернення.

Заборгованість за кредитом може бути визнана сумнівноюдо повер­нення.

Якщо після проведення оцінки фінансового стану клієнту виявлено значне погіршення основних показників діяльності: зниження оборотів по рахунках, наявність (збільшення) збитків, зниження ліквідності зас­тавленого майна, та інше, позичальник не виконує основних вимог кре­дитного договору, кредитним працівником готується службова записка на Кредитний комітет Банку про визнання заборгованості за кредитом сумнівною.

Заборгованість за кредитом визнається сумнівноютільки на підставі рішення Кредитного комітету.

Після визнання заборгованості за кредитом сумнівною, заборгованість за кредитом та процентами переноситься на відповідні балансові рахунки для обліку сумнівної заборгованості.