Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

5.7. Погашення заборгованості за кредитним договором

Погашення заборгованості за кредитом та процентів і комісій за його користування здійснюється у строки, встановлені кредитним договором. За наявності простроченої заборгованості по сплаті процентів за користу­вання кредитом, кошти, шо надходять від позичальника, в першу чергу, надходять на погашення простроченої заборгованості за процентами.

Погашення заборгованості за кредитом здійснюється позичальником в тій самій валюті, в якій було надано кредит. Сплату процентів за корис­тування кредитом позичальник має право здійснювати за кредитними договорами в іноземній валюті, яку валюті кредиту, так і у національній валюті України, якщо це передбачено умовами кредитного договору. Комісії сплачуються в національній валюті.

223

Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції

Погашення кредиту, процентів, комісій та штрафних санкцій можливе:

  • Позичальником з його поточного рахунку на підставі платіжного доручення.

  • Шляхом договірного списання коштів з поточного рахунку пози­чальника (гаранта/поручителя), якщо це передбачено умовами кредит­ного договору, згідно глави 6 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній вал юті та статті 1071 Цивільного кодексу України.

  • Шляхом примусового списання коштів з поточного рахунку пози­чальника (гаранта/поручителя), згідно глави 5 Інструкції про безготів­кові розрахунки в Україні в національній валюті та статті 1071 Цивільно­го кодексу України.

  • Уразі визнання позичальником пред'явленої Банком претензії —з поточного рахунку позичальника на підставі платіжної вимоги, яка вис­тавлена державною виконавчою службою.

  • За рахунок реалізації заставленого майна — у відповідності з чин­ним законодавством України. У випадку, якшо коштів, одержаних від реалізації заставленого майна недостатньо для погашення кредитної за­боргованості, банк має право, якщо інше не передбачено договором, одер­жати недостатню суму за рахунок звернення стягнення на інше майно позичальника.

Уразі відсутності у позичальника іншого майна, на яке може бути звер­нено стягнення, банк має право відшкодувати заборгованість, що зали­шилася непогашеною після реалізації застави, за рахунок резерву під не­стандартну заборгованість тільки за умови, шо реалізація заставленого майна проводилася через аукціон (публічні торги) в порядку, передбаче­ному Законом України "Про виконавче провадження", і після прийняття Арбітражним судом рішення про визнання боржника банкрутом або його ліквідацію.

Черговість погашення заборгованості за кредитом регламентується умовами кредитного договору і становить:

  • прострочена заборгованість за нарахованими процентами,

  • прострочена заборгованість за нарахованими комісіями;

  • прострочена заборгованість за Кредитом;

  • строкова заборгованість за нарахованими процентами,

  • строкова заборгованість за нарахованими комісіями;

  • строкова заборгованість за Кредитом;

  • неустойки.

Інша черговість погашення заборгованості, може встановлюватись рішенням відповідного кредитного комітету Банку.

224

Роздії 5. Кредитні операції та порядок їх здійснення в комерційному банку

  • Поручителем або Гарантом відповідно до договорів Поруки та Га­рантії — у відповідності зі ст.. 553-559, 560-569 Цивільного кодексу Ук­раїни.

  • "Третіми особами". Перерахування коштів "'третіми особами" в ра­хунок погашення кредиту здійснюється у відповідності зі ст.ст. 513-519, 520-523,528 ЦК України, у випадках, передбачених діючим законодав­ством.

  • За рахунок іншого майна позичальника, що не оформлене як заста­ва. У цьому випадку готується рішення Кредитного комітету Банку про прийняття в рахунок погашення заборгованості за кредитом іншого май­на позичальника, яке в подальшому може перейти у власність банку чи бути реалізованим Юридичною службою банку спільно з кредитною служ­бою готуються відповідні договори.

  • За рахунок резерву для відшкодування можливих втрат за кредит­ними операціями визнання безнадійної заборгованості здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавстві і нормативних актів НБУ.

Визнання заборгованості за кредитом безнадійною та списання її за рахунок резерву

Безнадійною визнається заборгованість, яка відповідає будь-якій з наведених нижче ознак:

  • заборгованість по зобов'язаннях, за якою минув строк позовної давності;

  • заборгованість, яка виявилася непогашеною внаслідок недостат­ності майна фізичної особи або юридичної особи, оголошеної банкрутом у встановленому законодавством порядку, або юридичної особи, що ліквідується;

  • заборгованість, яка виявилася непогашеною внаслідок недостат­ності коштів, одержаних від реалізації на відкритих аукціонах (публічних торгах) майна позичальника, переданого у заставу як забезпечення зазна­ченої заборгованості, за умови, що інші юридичні дії кредитора щодо при­мусового стягнення іншого майна позичальника не призвели до повного покриття заборгованості;

  • заборгованість, стягнення якої стало неможливим у зв'язку з дією обставин непереборної сили стихійноголиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством;

  • прострочена заборгованість померлих фізичних осіб, а також виз­наних у судовому порядку безвісно відсутніми, померлими або недієздат­ними, а також прострочена заборгованість фізичних осіб, засудженихдо позбавлення волі;

15 — 7-1405

225

Череп А.В.. Андросова О.Ф. Банківські операції

• в інших випадках за наявності обставин, що свідчать про немож­ливість погашення заборгованості.

Рішення про визнання заборгованості за кредитом безнадійною прий­мається Кредитним комітетом Банку.

Підставою для списання безнадійної заборгованості за кредитом з ба­лансу банку є оформлений у встановленому порядку протокол засідання Спостережної Ради на підставі рішення Правління банку та Кредитного Комітету' Банку.

Відображення операцій зі списання безнадійної заборгованості в бух­галтерському обліку регулюється " Порядком бухгалтерського обліку фор­мування та використання резервів, списання та повернення раніше списа­них безнадійних активів у комерційних банках України", затверджених Постановою Правління НБУ. Облік списаної безнадійної заборгованості на позабалансових рахунках здійснюється до моменту визнання її остаточ­но безнадійною, після чого вона знімається з позабалансового обліку.

Протягом терміну позовної давності Банк повинен продовжувати ро­боту з позичальником, у встановленому законодавством України поряд­ку, для повернення списаної безнадійної заборгованості.

У випадку, якщо в результаті проведеної роботи заборгованість не буда повернена повністю або частково, заборгованість за кредитом визнається остаточно безнадійною та списується з позабалансових рахунків відпові­дальним працівником бек-офісу на підставі рішення Кредитного коміте­ту банку.