Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
найпрост.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Клас Сцифоїдні медузи

До цього класу кишковопорожнинних належать медузи-гіганти, «парасолька» яких сягає у діаметрі 2 м, а довжина щупалець у деяких видів доходить до 30 метрів. На стадії поліпа ця тварина спочатку нагадує келих. Потім на її тілі утворюються поперечні перетяжки, які відокремлюють медуз, наче купкою складених одна на одну. Ця купка розпадається, перетворюючись на окремих молодих медуз, які згодом починають розмножуватися статевим способом.

У Чорному морі живуть медуза вухата і коренерот. Отрута їх жалких клітин може спричинити відчутний опік.

• У Японії та Китаї деякі види медуз вживають у їжу. До їстівних належать і окремі чорноморські види. В їжу використовують лише «парасольку», від якої відокремлюють ротову порожнину і щупальця. Японці називають медуз «кришталевим м'ясом». їдять їх смаженими і вареними, присмачуючи перцем, корицею і мускатним горіхом.

Клас Коралові поліпи

До цього класу належать морські кишковопорожнинні, які не мають стадії медузи і яким властива наявність твердого зовнішнього скелета. Коралові поліпи — це переважно колоніальні тварини. Проте серед них добре відомі напрочуд яскраво забарвлені актинії, які ведуть малорух­ливий прикріплений спосіб життя і дуже рідко утворюють колонії. Актинії мають жалкі щупальця, тому багато тварин використовують їх для свого захисту. Так, молоді раки-самітники прилаштовують актинію на свою черепашку. Обидві тварини дістають від цього взаємну користь: рак має надійний захист — жалкі щупальця дають відсіч майже всім хижакам, а актинія живиться залишками їжі рака.

Здобиччю великих актиній стають дрібні рибки. Але трапляються особливі коралові рибки, які постійно ширяють між їх щупальцями, ховаючись від хижаків і підбираючи залишки їжі без будь-якої шкоди для себе, хоча отрута деяких актиній сильніша від отрути кобри у 100 раз.

Особливу групу становлять мадрепорові корали, що мають твердий скелет, основою якого є хітинові нитки (зверни увагу, із цієї речовини складається скелет багатьох тварин). Ці нитки утворюються кліти­нами зовнішнього шару, а потім насичуються кристалами вапняку. Мадрепорові корали, як правило, живуть величезними колоніями, а їх вапнякові скелети утворюють у тропічних морях рифи. З плином часу ці рифи можуть опинитися над поверхнею моря, тоді з'являється корало­вий острів. У рифах водиться безліч різноманітних видів тварин: черви, молюски, коралові риби. З коралами тісно пов'язане життя одноклітин­них водоростей — приклад взаємовигідного симбіозу. Водорості одержу­ють від коралів насамперед вуглекислий газ, необхідний для фотосинте­зу, а віддають кисень і деякі інші хімічні сполуки. Процес відкладання коралами вапняку безпосередньо пов'язаний із фотосинтезом водорос-тей-симбіонтів, тому в темряві інтенсивність цього процесу значно знижується.

На прикладі коралів можна переконатися, що жоден вид організмів не існує сам по собі, а є частиною складних біологічних систем і залу­чений до загальних процесів, що відбуваються в спільнотах тварин і рослин.

• Чи знаєш ти, чому червоне намисто — невід'ємну частину жіночого українського одягу — називають коралями? Тому що його намистинки зроб­лено зі скелета червоного корала, який живе в Середземному морі. Червоний колір пояснюється присутністю сполук заліза.

Коралові поліпи поширені не лише в тропіках. У Чорному й Азовсько­му морях також живуть представники цього класу — всього чотири види, серед яких дивовижний корал морське перо і два види актиній.

У циклі індивідуального розвитку більшості кишковопорожнин­них чергуються дві основні життєві форми: сидячого поліпа і вільно-плаваючої медузи.

Коралові поліпи не мають стадії медузи. їм властива наявність твердого зовнішнього скелета.

Терміни і поняття: клас Гідроїдні медузи, клас Сцифоїдні медузи, клас Коралові поліпи, поліп, органи рівноваги, стадія, мадрепорові корали.

Перевір себе. 1. Чим відрізняється стадія поліпа від стадії медузи? 2. Які стадії переважають у життєвому циклі гідроїдних медуз, сцифоїдних медуз і коралових поліпів? 3. Які основні відмінності коралових поліпів від інших кишковопорожнинних? 4. Яке значення в житті моря мають мадрепорові корали?

Як ти вважаєш? Чому в прісноводної гідри немає стадії медузи?