Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Вступ, Програма навч. дисц., Розподіл балів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
100.86 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………….

4

1. Програма навчальної дисципліни..........................................

7

2. Розподіл балів, що присвоюються студентам……………..

16

3. Методичні рекомендації до самостійної роботи…………...

17

4. Методичні рекомендації до семінарських занять…………

100

5. Методичні рекомендації до практичних занять…………..

153

6. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………………………………………………………….

237

7. Підсумковий контроль……………………………………….

242

8. Список рекомендованої літератури………………………...

276

Вступ

Навчально-методичний посібник призначений для підготовки студентів, галузі знань 0305 ”Економіка і підприємництво”, які навчаються за напрямом 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства».

В процесі вивчення дисципліни “Економіка праці І соціально-трудові відносини” студенти отримують цілісне уявлення про ринок праці, зайнятість, безробіття, загальні принципи соціального захисту населення в умовах ринкових відносин; працю як основу розвитку суспільства і найважливіший фактор виробництва; стан і розвиток трудових ресурсів в країні, сучасні тенденції в області їх ефективного використання і систему управління працею, основних елементах її взаємозв’язку і розвитку в умовах ринкових відносин; міжнародний досвід регулювання соціально-трудових відносин, заробітну плату і доходи.

В системі соціально-трудових відносин першочергове значення в умовах переходу до ринкової економіки набувають фактори, які впливають на трудовий потенціал і трудові ресурси, зайнятість населення і рівень безробіття.

У навчально-методичному посібнику приділяється увага актуальним проблемам ефективності праці та її оплати. Серед показників ефективності праці головна роль належить продуктивності праці, яка сприяє підвищенню національного багатства, добробуту кожного члена суспільства. Вивчення питань організації і регулювання оплати праці на рівні підприємства (організації) направлено на пізнання механізмів тарифної системи, сутності форм і систем заробітної плати.

Особливу актуальність у період трансформації економіки набувають соціально-трудові відносини. Тому вивченню механізмів державного і колективно-договірного регулювання на всіх рівнях, які включають організаційні форми, систему правових інститутів, націлених на підвищення рівня і якості життя населення, приділено особливо увагу.

Навчально-методичний посібник містить методичні рекомендації до семінарських, практичних занять та для самостійної роботи студентів, яка є обов’язковим засобом засвоєння студентами навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час.

Самостійна робота студентів націлена на засвоєння визначених питань відповідних тем дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини”.

Самостійну роботу студентам необхідно виконувати використовуючи підручник, навчально-методичний посібник, конспект лекцій, законодавчі акти, бібліографічний список.

Важливою формою організації навчання з навчальної дисципліни є індивідуальне завдання. До індивідуальних завдань відноситься підготовка рефератів за визначеними темами.

Для стимулювання сучасного економічного мислення і набуття навичок економічного аналізу, до кожної теми дисципліни додається список питань для самоконтролю, добірка тестів, таблиць, рисунків, схем, теми для підготовки доповідей і бібліографічний список.

Особливо важливим методом активізації учбового процесу є проведення практичних занять. Методичні рекомендації до практичних занять містять формули, необхідні для розрахунку задач з означених тем, наведені приклади розв’язаних задач і контрольні завдання для самостійного розрахунку. Користуючись методичними вказівками до практичних занять студенти зможуть: визначати показники продуктивності праці, розраховувати резерви їх зростання на підприємстві (в організації), визначати заробітну плату працівника при різноманітних формах і системах оплати праці, розраховувати фонди оплати праці підприємств, проводити роботу по виявленню і використанню резервів зростання продуктивності праці, раціональному використанню робітників і регулюванню оплати праці, аналізувати ринок праці з позицій зайнятості та безробіття.

Навчально-методичний посібник містить методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань. Контрольні заходи включають поточний і підсумковий (семестровий контроль) та перелік типових задач до модульного контролю та екзамену.

1. Програма навчальної дисципліни

1.1. Тематичний план навчальної дисципліни

Назва модуля, змістового модуля, теми

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади вивчення дисципліни та соціально-трудові відносини

Тема 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

Тема 2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

Тема 3. Соціально-трудові відносини як система

Тема 4. Соціальне партнерство

Тема 5. Ринок праці та його регулювання

Тема 6. Соціально-трудові відносини зайнятості

Змістовий модуль 2. Організація та нормування праці. Продуктивність і оплата праці. Управлінські процеси у сфері праці. Міжнародна організація праці

Тема 7. Організація і нормування праці

Тема 8. Продуктивність і ефективність праці

Тема 9. Політика доходів і оплата праці

Тема 10. Планування праці

Тема 11. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці.

Тема 12. Моніторинг соціально-трудової сфери як інструмент регулювання й удосконалення соціально-трудових відносин

Тема 13. Міжнародна організація праці та її вплив на розвиток соціально-трудових відносин

Модуль 2

Індивідуальне науково-дослідне завдання

Підсумковий контроль: іспит

1.2. Зміст навчальної дисципліни Модуль 1

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади вивчення дисципліни та соціально-трудові відносини

Тема 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

Об’єкт і предмет дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини”. Завдання та призначення дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини”. Історія розвитку досліджень економічних аспектів науки про працю. Взаємозв’язок дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини” з іншими навчальними дисциплінами.

Тема 2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

Населення як суб’єкт економічних та інших суспільних процесів і явищ. Відтворення населення, його природний і механічний рух. Демографічна та соціальна мобільність населення. Структура і розміщення населення України.

Трудові ресурси як соціально-економічна категорія. Стан і структура трудових ресурсів. Види розподілу та перерозподілу трудових ресурсів. Види і форми міграції населення. Внутрішні та міжнародні види міграційних процесів, їх соціально-економічне значення і наслідки.

Показники використання трудових ресурсів. Умови і фактори підвищення ефективності використання трудових ресурсів.

Поняття та соціально-економічна сутність трудового потенціалу. Структура трудового потенціалу суспільства. Трудовий потенціал працівника, підприємства, суспільства. Розподіл і використання трудового потенціалу суспільства.