Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема11 цілісні біогеоценотичні функції грунту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
195.58 Кб
Скачать

7. Вивчення ґрунтів для потреб будівництва та оборони

Процеси ґрунтоутворення певним чином змінюють фізико-механічні, фізико-хімічні та інші властивості верхніх шарів ґрунтоутворюючих порід. Такі зміни відбуваються в процесі засолення, осолодіння, оглеєння, оторфовування тощо. Ці особливості ґрунтів і ґрунтоутворюючих порід мають важливе значення в будівельному ґрунтознавстві, в інженерно-геологічній службі. При інженерно-геологічних дослідженнях слід враховувати вплив деяких процесів ґрунтоутворення на будівельну характеристику ґрунтів.

Загальне і будівельне ґрунтознавство пов’язані між собою загальним об’єктом вивчення, яким є ґрунт і ґрунтоутворюючі пороли. Методика досліджень обох дисциплін збігається у вивченні загальних фізичних, фізико-механічних, фізико-хімічних та інших властивостей ґрунтів. Вивчення цих властивостей має однаково важливе значення як для загального ґрунтознавства, так і для інженерної геології.

Інженерно-геологічні властивості ґрунтів мають дуже важливе значення при будівництві будь-яких об’єктів. Від механічного і хімічного складу ґрунтів, хімічного складу ґрунтових вод, біохімічних реакцій в ґрунтах, від взаємодії будівельного матеріалу і ґрунту залежить довговічність дерев’яних, металевих і бетонних споруд.

Інженерно-геологічні дослідження ґрунтів і ґрунтоутворюючих порід потрібні для проектування і проведення промислового, цивільного, гідротехнічного, оборонного, дорожнього та інших видів будівництва. На основі цих досліджень проектують потужність фундаментів, вибирають раціональний спосіб технічної меліорації ґрунтів, вибирають напрямок прокладання зрошувальних каналів, доріг, газопроводів тощо. Все це дає змогу прискорити і здешевити будівництво об’єкта, підвищити його надійність і довговічність.

Недооцінка будівельних властивостей ґрунтів і ґрунтоутворюючих порід призводить до небажаних наслідків. В історії будівництва відомо багато катастроф і аварій, які надовго виводили об’єкти з експлуатації. Так, дорога, прокладена на солончакових ґрунтах, швидко виходить з ладу тому, що бітум і бетон легко руйнуються водорозчинними солями. Бетонні і металеві конструкції швидко руйнуються на кислих ґрунтах.

При будівництві аеродромів слід враховувати вміст пилуватої фракції в ґрунтах, можливість утворення дернового покриття на полі, реакцію ґрунтового розчину.

У практиці будівництва відомі аварії Трансконського елеватора в Канаді у вересні 1913 р., залізобетонного автодорожнього моста через р. Казанку (Росія), нахил відомої вежі в м. Піза (Італія) та багато інших, які сталися внаслідок нерівномірного осідання ґрунту.

177