Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_лаб_печ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Рекомендації до виконання

Так же, як і в однозадачному режимі, готовий до виконання вузол ОП, обраний з врахуванням пріоритету задачі і стратегії призначення, починає виконуватись на вільному процесорі без часових затримок незалежно від того, якій задачі він належить.

В багатозадачному режимі максимальний час виконання набору задач дорівнює сумі часу виконання всіх вузлів всіх задач набору. Мінімальний час виконання набору задач дорівнює максимальному значенню із мінімальних часів виконання кожної задачі.

Слід звернути увагу на те, що в багатозадачному режимі з урахуванням пріоритетів серед готових до виконання вузлів ОП формуються окремі черги на виконання у відповідності з пріоритетами. Першими призначаються на виконання вузли із черги з найвищим пріоритетом, у відповідності з обраною стратегією. Якщо ця черга порожня, то аналізується черга з меншим пріоритетом тощо.

Звіт має містити:

  1. Результати частини 1.

  2. Таблиці результатів, отриманих в п.1-3 частини 2.

  3. Таблиці і графіки по п.3-4 частини 2.

  4. Висновки по роботі.

Контрольні питання

  1. Чому дорівнює максимальний і мінімальний час виконання набору задач?

  2. Пояснити залежність коефіцієнта прискорення від кількості процесорів в однозадачному режимі і при виконанні набору задач.

  3. Як впливає врахування пріоритету задач у наборі на вибір стратегії призначення готових до виконання вузлів ОП?

  4. Пояснити зміну коефіцієнтів завантаження процесорів при виконанні набору задач і кожної задачі окремо.

  5. Як визначити мінімальні апаратні витрати, що забезпечують досягнення заданого часу виконання набору задач?

Лабораторна робота №5

Тема. Дослідження принципів організації обчислювального процесу в багатопроцесорній обчислювальній системі із загальною пам’яттю

Мета: дослідити способи організації ОП при виконанні набору задач різних типів на БОС з загальною пам’яттю і шинною організацією комутації при визначенні параметрів ОС (кількість процесорів, шин і модулів пам’яті), що дозволяють виконати набір задач конкретного типу за заданий час

Завдання

Частина 1

  1. Вивчити опис лабораторних робіт. Обрати вхідні дані для виконання частини 1: граф однієї задачі з вказаним часом виконання вузлів і передач по шині між вузлами.

  2. Для заданого графу з використанням відомого алгоритму розрахувати критичний шлях і мінімальний час виконання задачі з урахуванням часу передач по шині, порівняти отриманий критичний шлях з графом, в якому не враховується час передач.

  3. Обрати значення параметрів структури БОС з загальною пам’яттю, на якій можливе виконання задачі за мінімальний час (кількість процесорів).

Частина 2

  1. Перевірити обраний варіант на моделі за допомогою програми LaboratoryWork3. Проаналізувати і пояснити отримані результати.

  2. Для виконання частини 2 лабораторної роботи обрати набори із чотирьох задач наступних типів (наприклад, 61, 62, 63, 6):

    1. слабкозв’язані задачі, в яких час виконання вузлів задачі набагато більше часу передач між вузлами t р >> t п;

    2. середньозв’язані, в яких t р  t п;

    3. сильнозв’язані, в котрих t р << t п.

  3. Побудувати залежності часу розв’язання задач від числа процесорів, числа шин і модулів пам’яті для набору задач кожного типу, знайти найкращий варіант. Виявити параметри, які мають найсуттєвіший виграш.

  4. Визначити структуру ОП, що дозволяє виконати набір задач кожного типу за заданий час Т зад = 1,33 Т min. Проаналізувати отримані результати і пояснити їх.