Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ 2011.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
115.51 Кб
Скачать

Частина 2 (Змістовний модуль 2)

Етап 3. Вирішити ситуаційне завдання.

Ситуаційне завдання є однією з найбільш ефективних з точки зору організації навчального процесу форм активних методів навчання. Суть його полягає в пред’явленні ситуації на певний момент функціонування конкретної соціально-економічної системи. Завдання студентів – комплексно проаналізувати ситуацію та прийняти рішення в її рамках.

Відповіді студентів не повинні дублювати текст підручників або інших літературних джерел. Студентам необхідно повною мірою виявити свої знання і самостійно сформулювати відповіді, узагальнюючи теоретичні знання та досвід практичної роботи. У той же час не рекомендується давати однозначні відповіді без належних пояснень та обґрунтувань.

  1. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на утримання законодавчої влади за останніх три роки.

  2. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на утримання виконавчої влади за останніх три роки.

  3. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на утримання Президента України за останніх три роки.

  4. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на утримання судової влади за останніх три роки.

  5. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на освіту за останніх три роки.

  6. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на державне управління за останніх три роки.

  7. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на охорону здоровя за останніх три роки.

  8. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на соціальний захист населення за останніх три роки.

  9. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на обслуговування зовнішнього боргу за останніх три роки.

  10. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на національну оборону за останніх три роки.

  11. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на правоохоронну діяльність за останніх три роки.

  12. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на міжнародну діяльність за останніх три роки.

  13. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на фізкультуру та спорт за останніх три роки.

  14. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на культуру і мистецтво за останніх три роки.

  15. Проаналізувати динаміку податкових надходжень та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  16. Проаналізувати динаміку надходжень від прямих податків та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  17. Проаналізувати динаміку надходжень від непрямих надходжень та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  18. Проаналізувати динаміку неподаткових надходжень та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  19. Проаналізувати динаміку доходів від операцій з капіталом та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  20. Проаналізувати динаміку бюджетних трансфертів та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  21. Проаналізувати динаміку надходжень від податку на прибуток підприємств та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  22. Проаналізувати динаміку надходжень від ПДВ та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  23. Проаналізувати динаміку надходжень від акцизів та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  24. Проаналізувати динаміку надходжень від податку на доходи громадян та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  25. Проаналізувати динаміку надходжень до Пенсійного фонду та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

  26. Проаналізувати динаміку дефіциту зведеного та Державного бюджетів України за кілька останніх років в абсолютному значенні та у відсотковому значенні.

  27. Проаналізувати динаміку обсягів дохідної та видаткової частин державного бюджету за кілька останніх років з урахуванням їх розподілу на загальний та спеціальний фонди.

  28. Проаналізувати ситуацію щодо безробіття в Україні, зробити висновки.

  29. Проаналізувати динаміку витрат державного бюджету та їх питомої ваги в загальному обсязі видаткової частини на освіту за останніх три роки.

  30. Проаналізувати динаміку податкових надходжень та їх питомої ваги в загальному обсязі дохідної бази державного бюджету за останніх три роки.

Етап 4. Вирішити задачу.

  1. На початок планового року ліжкова мережа лікувально-профілактичних закладів у районі становитиме 580 ліжок, зокрема хірургічне відділення – 120 ліжок, пологове – 80 ліжок, інші відділення – 380 ліжок. Наприкінці червня, у зв’язку з капітальним ремонтом, з інших відділень виведеться з експлуатації 80 ліжок. Середнє число днів функціонування ліжка в рік у хірургічному відділенні – 320 днів, у всіх інших відділеннях – 300 днів. Визначити середньорічну кількість ліжок і загальну кількість ліжко-днів.

  1. Дані про контингент учнів основної школи на 1 січня планового року становить:

Показники

Класи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Кількість класів

3

4

4

3

3

3

5

5

5

Число учнів

90

128

134

94

92

96

165

170

180

Планується прийняти в 1-ші класи 100 осіб. Учні 4-х класів в повному обсязі переводяться у 5-ті. Визначити число учнів і кількість класів на 1 січня планового року; середньорічне число учнів і кількість класів по групах класів.

  1. Дані про контингент учнів старшої середньої школи на початок планового року (1 січня) наведені в таблиці:

Показники

Класи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Кількість класів

6

5

4

4

4

4

3

2

2

2

2

Число учнів

180

170

158

147

150

151

98

62

64

60

58

Планується прийняти в перші класи 200 осіб. З 1 вересня передбачається прийом до 4-х класів з найближчих початкових шкіл 58 осіб. Усі учні 4-х класів переводяться до 5-х.прийом до 10-х класів намічається в розмірі 85% контингенту учнів 9-х класів.

Визначити число учнів і кількість класів на 1 вересня планового року; середньорічне число учнів і кількість класів по групах.

  1. У центральній лікарні міста на 1 січня планового року є 225 ліжок. Наприкінці жовтня планового року вводиться в експлуатацію новий лікувальний корпус на 75 ліжок, а з першого липня планується провести ремонт одного з відділень, через що не буде функціонувати 30 ліжок. Число днів функціонування одного ліжка на рік по лікарні – 320 днів. Визначити середньорічну кількість ліжок і загальну кількість ліжко-днів по даній лікарні.

  1. У школі на 1 січня планового року число учнів становить у 1-х класах – 45 осіб, 2-х – 64 особи, 3-х – 70 осіб, 4-х – 55 осіб, 10-х – 60 осіб, 11-х – 75 осіб. Прийом учнів до 1-х класів з 1-го вересня по плану – 63 особи, з інших закладів планується прийняти до 4-х класів 40 учнів, до 9-х класів перейде 90 учнів. Визначити число учнів на 1 січня і 1 вересня планового року по групах класів, середньорічне число учнів по групах.

  1. У поліклініці 10 посад дільничних лікарів. Кількість годин роботи одного лікаря на день 6 год., норма прийому в поліклініці за 4 год. Роботи – 20 чоловік на день. Надання допомоги вдома за 2 год. – 7 чоловік. Кількість робочих днів – 275. Визначити загальну кількість лікарських відвідувань за рік.

  1. Визначити місячну заробітну плату вчителя, якщо: ставка зарплати становить 1800 грн., фактичне навантаження – 20 год., норма навантаження – 18 год. на тиждень, надбавка за вислугу років – 25 % місячної заробітної плати, доплата за перевірку зошитів – 15 % від ставки.

  1. Міська лікарня має 580 ліжок, 1 вересня кількість ліжок збільшиться на 15. Число днів функціонування одного ліжка в році – 334. Норми видатків на харчування на одне ліжко – день у лікарні становлять 13,75 грн. витрати на харчування матерів, що перебувають у лікарні з немовлятами - 18900 грн на рік. Середня норма витрат на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів у стаціонарі – 16,1 грн. на один ліжко-день. Визначити видатки на харчування і придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів.

  1. Тривалість опалювального сезону в районі, де розташована школа, встановлена 6 місяців (з 15 жовтня до 15 квітня). Об’єм будівель за зовнішнім обміром на початок року – 8000 куб м. З 1.10. вводяться нові приміщення об’ємом 500 куб. м. визначити середньорічний об’єм опалювальних приміщень школи.

  1. Громадянка В. П. звернулася 20.03.2006 р. із прохан­ням призначити їй пенсію у зв'язку з утратою годувальника.

Жінка виховує двох дітей — 1984 р.н. (право на пенсію у зв'язку з утратою годувальника має тільки одна дитина, що народилася в 1992 році. Друга дитина, що навчається у вищому навчально­му закладі з заочною формою навчання, пенсії не буде одер­жувати, оскільки не вважається непрацездатним членом роди­ни) і 1992 р. н., при цьому одна дитина навчається у вищому навчальному закладі з заочною формою навчання і не працює. Їх батько народився 18.03.1960 р., помер — 10.01.2006 р.

На момент смерті він мав 29 років і 7 місяців страхового ста­жу, з яких за Списком №1 відробив 10 років. Середня зарплата працівників, зайнятих у галузях економі­ки України за 2006 рік дорівнює 1041,44 грн.

Вихідні дані для розрахунку наведено у табл.

Показник

Значення показника

Страховий стаж годувальника

645 місяців

Сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу)

209,97006

Кількість місяців страхового стажу (К), за які розраховані коефіцієнти зарплати (доходу)

102

Розрахувати пенсію у зв'язку з утратою годувальника.

  1. Розрахувати суму відкритого і скритого дефіциту бюджету області і розмір субвенції. Відомі наступні показники:

1.      Сума власних доходів бюджету – ВД тис. грн..

2.      Сума закріплених доходів – ЗД тис. грн..

3.      Сума видаткової частини бюджету – В тис. грн..

4.      Сума субвенції складає С загальної суми дефіциту.

Крім того, відомо, що щорічна заборгованість населення області з комунальних платежів складає в середньому К тис. грн.. Індекс реальної податкоспроможності регіону – І. Податкові надходження у сумі власних доходів бюджету складають ПВ %, у сумі закріплених – ПЗ %.

ВД

ЗД

В

С, %

К

І

ПВ, %

ПЗ, %

2200

2700

5600

40

120

0,75

77,5

82

  1. Районний фінансовий відділ має наступні дані. У поточному році середня заробітна плата працівників і службовців району складала ЗП грн. Чисельність працівників та службовців – Ч чол. У плановому році фонд зарплати працівників та службовців за прогнозами збільшиться на Х1%, а їх чисельність - на Х2%.

Складіть річний плановий розрахунок надходжень прибуткового податку з працівників та службовців, а також визначте розмір середньої заробітної плати у плановому році.

ЗП, грн.

Ч, чол.

Х1, %

Х2, %

405

10700

5

3

  1. Розрахувати заробітну плату вчителя математики у міській гімназії, якщо відомі наступні показники:

Ставка зарплати вчителя  – С грн.

Кількість годин педагогічного навантаження на тиждень – Н годин. 

Норма  педагогічного навантаження вчителя на тиждень – 18 годин. 

Норматив оплати за перевірку зошитів  - П грн.

Додаткові доплати – Д грн.

С (грн)

Н (годин)

П (грн)

Д (грн)

1185,40

16

32,00

43,00

  1. Середньорічна кількість учнів, які знаходяться на режимі продовженого дня у школах району, складає: по міських школах: на 1.01. 2010 – М1 чол., на 1.09.2010 – М2 чол.; по сільських школах: на 1.01.2010 – С1 чол., на 1.09.2010 – С2 чол.. Кількість днів харчування учнів – К, середня вартість харчування 1 учня в день: у міських школах – ВМ грн., у сільських – ВС грн.

Розрахувати витрати бюджету на харчування на рік в групах продовженого дня шкіл району.

М1

М2

С1

С2

К

ВМ

ВС

360

350

180

210

210

4,87

3,73

  1. На підставі наведених даних:

1.  Населення міста  обласного підпорядкування - Н, тис. чоловік.

2.  Кількість хворих, які направляться на протязі року на госпіталізацію, - Б,  чоловік.

3.  У  міській лікарні 1 ліжко функціонує на протязі року   - Д, днів.

4.  Середня  тривалість знаходження хворого  у лікарні  - П, днів.

   Розрахувати:

1.  Процент госпіталізації.

2.  Обіг  1  лікарняного ліжка.

3.  Потребу  міста  у лікарняних  ліжках.  

Н

Б

Д

П

110

8700

320

16

  1. У дільничній лікарні на початок планового року є ліжок: у пологовому відділенні – К1, хірургічному – К2, дитячому – К3, інших – К4. На початку жовтня планового року в зв’язку з перебудовою частини господарського корпусу під стаціонар кількість ліжок збільшується в хірургічному відділенні до К5, дитячому – К6, інших – до К7.

Число днів функціонування одного ліжка на рік – Д.

Визначити середньорічну кількість ліжок та загальну кількість ліжко-днів по даному лікувально-профілактичному закладу.

К1

К2

К3

К4

К5

К6

К7

Д

40

70

80

140

120

110

215

320

  1. Розрахувати штат лікарів  для районної  лікарні, якщо відомі наступні показники:

Назва

відділення

Наймену-вання  посади

лікаря-ординатора

Кількість ліжок на

Обіг 1 ліжка

на  рік

Кількість хворих

Кількість

ліжок

Необхід-ний

штат

лікарів

1 ставку

0,5 ставки

1. Терапевтичне

терапевт

20 – 25

10 – 13

20

Т

 

 

2. Хірургічне

хірург

20 – 25

10 – 13

18

Х

 

 

3. Урологічне

хірург

15 – 20

10

24

У

 

 

4. Акушерське

акушер-гінеколог

15

8

17

А

 

 

5. Шкіряне

дерматолог

30

15

28

Ш

 

 

Разом:

 

-

-

-

 

 

 

Т

Х

У

А

Ш

1675

1080

660

1025

420

  1. Розрахувати обсяг видатків обласного бюджету на освіту, використовуючи наступні дані:

1. Розрахунковий норматив видатків на освіту на одного учня Ho грн.;

2. Кількість учнів денних загальноосвітніх шкіл в цілому по області Uчол.;

3. Коефіцієнт коригування обласних видатків на підвищення кваліфікації та підготовку кадрів та інші заходи обласного значення на загальну освіту Kob ;

4. Кількість учнів загальноосвітньої школи-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою вище училище фізичної культури Uf  чол.;

5. Коефіцієнт приведення учнів загальноосвітньої школи-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою до учня загальноосвітньої школи Kf ;

6. Кількість вихованців спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами розумового і фізичного розвитку Us чол.;

7. Коефіцієнт приведення вихованців спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами розумового і фізичного розвитку до учнів загальноосвітніх шкіл Ks ;

8. Кількість вихованців дитячих будинків Uc чол.;

9. Коефіцієнт приведення вихованців дитячих будинків до учнів загальноосвітньої школи Kc;

10. Кількість вихованців шкіл-інтернатів для дітей-сиріт Up   чол.;

11. Коефіцієнт приведення вихованців шкіл-інтернатів для дітей-сиріт до учнів загальноосвітніх шкіл Kp;

12. Коефіцієнт коригування, K кор.

Ho

Uo

Kob

Uf

Kf

Us

Ks

Uc

Kc

Up

Kp

K кор.

508,25

175653

0,059

1880

7,0

1721

6,6

93

10,0

248

9

1,337

  1. Родині з 3 осіб (чоловік, дружина, неповнолітня донька) призначено житлову субсидію у розмірі С грн., при цьому плата за житлово-комунальні послуги складає П  грн., а зарплата чоловіка за січень-березень поточного року складала:

- січень – ЗП1 грн.;

- лютий – ЗП2 грн.;

- березень – ЗП3 грн.

Розрахувати сукупний середньомісячний дохід родини, а також середньомісячну заробітну плату жінки.

С

П

ЗП1

ЗП2

ЗП3

120

270

410

385

405

  1. На початок планового року ліжкова мережа лікувально-профілактичних закладів у районі становитиме 250 ліжок, зокрема хірургічне відділення – 110 ліжок, пологове – 102 ліжок, інші відділення – 38 ліжок. Наприкінці червня, у зв’язку з капітальним ремонтом, з інших відділень виведеться з експлуатації 80 ліжок. Середнє число днів функціонування ліжка в рік у хірургічному відділенні – 320 днів, у всіх інших відділеннях – 300 днів. Визначити середньорічну кількість ліжок і загальну кількість ліжко-днів.

  1. Дані про контингент учнів основної школи на 1 січня планового року становить:

Показники

Класи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Кількість класів

2

1

2

3

3

4

5

5

6

Число учнів

38

28

34

94

92

125

165

170

180

Планується прийняти в 1-ші класи 118 осіб. Учні 4-х класів в повному обсязі переводяться у 5-ті. Визначити число учнів і кількість класів на 1 січня планового року; середньорічне число учнів і кількість класів по групах класів.

  1. Розрахувати заробітну плату вчителя математики у міській гімназії, якщо відомі наступні показники:

Ставка зарплати вчителя  – С грн.

Кількість годин педагогічного навантаження на тиждень – Н годин. 

Норма  педагогічного навантаження вчителя на тиждень – 18 годин. 

Норматив оплати за перевірку зошитів  - П грн.

Додаткові доплати – Д грн.

С (грн)

Н (годин)

П (грн)

Д (грн)

1652,40

36

32,00

143,00

  1. Середньорічна кількість учнів, які знаходяться на режимі продовженого дня у школах району, складає: по міських школах: на 1.01. 2010 – М1 чол., на 1.09.2010 – М2 чол.; по сільських школах: на 1.01.2010 – С1 чол., на 1.09.2010 – С2 чол.. Кількість днів харчування учнів – К, середня вартість харчування 1 учня в день: у міських школах – ВМ грн., у сільських – ВС грн.

Розрахувати витрати бюджету на харчування на рік в групах продовженого дня шкіл району.

М1

М2

С1

С2

К

ВМ

ВС

325

320

280

218

222

4,87

3,73

  1. Розрахувати штат лікарів  для районної  лікарні, якщо відомі наступні показники:

Назва

відділення

Наймену-вання  посади

лікаря-ординатора

Кількість ліжок на

Обіг 1 ліжка

на  рік

Кількість хворих

Кількість

ліжок

Необхід-ний

штат

лікарів

1 ставку

0,5 ставки

1. Терапевтичне

терапевт

20 – 25

10 – 13

20

Т

 

 

2. Хірургічне

хірург

20 – 25

10 – 13

18

Х

 

 

3. Урологічне

хірург

15 – 20

10

24

У

 

 

4. Акушерське

акушер-гінеколог

15

8

17

А

 

 

5. Шкіряне

дерматолог

30

15

28

Ш

 

 

Разом:

 

-

-

-

 

 

 

Т

Х

У

А

Ш

1825

1259

788

1022

525

  1. Родині з 3 осіб (чоловік, дружина, неповнолітня донька) призначено житлову субсидію у розмірі С грн., при цьому плата за житлово-комунальні послуги складає П  грн., а зарплата чоловіка за січень-березень поточного року складала:

- січень – ЗП1 грн.;

- лютий – ЗП2 грн.;

- березень – ЗП3 грн.

Розрахувати сукупний середньомісячний дохід родини, а також середньомісячну заробітну плату жінки.

С

П

ЗП1

ЗП2

ЗП3

420

470

1410

1385

1405

  1. Розрахувати суму відкритого і скритого дефіциту бюджету області і розмір субвенції. Відомі наступні показники:

1.      Сума власних доходів бюджету – ВД тис. грн..

2.      Сума закріплених доходів – ЗД тис. грн..

3.      Сума видаткової частини бюджету – В тис. грн..

4.      Сума субвенції складає С загальної суми дефіциту.

Крім того, відомо, що щорічна заборгованість населення області з комунальних платежів складає в середньому К тис. грн.. Індекс реальної податкоспроможності регіону – І. Податкові надходження у сумі власних доходів бюджету складають ПВ %, у сумі закріплених – ПЗ %.

ВД

ЗД

В

С, %

К

І

ПВ, %

ПЗ, %

1850

2555

4956

35

180

0,75

77,5

82

  1. Районний фінансовий відділ має наступні дані. У поточному році середня заробітна плата працівників і службовців району складала ЗП грн. Чисельність працівників та службовців – Ч чол. У плановому році фонд зарплати працівників та службовців за прогнозами збільшиться на Х1%, а їх чисельність - на Х2%.

Складіть річний плановий розрахунок надходжень прибуткового податку з працівників та службовців, а також визначте розмір середньої заробітної плати у плановому році.

ЗП, грн.

Ч, чол.

Х1, %

Х2, %

1405

15700

5

3

  1. У дільничній лікарні на початок планового року є ліжок: у пологовому відділенні – К1, хірургічному – К2, дитячому – К3, інших – К4. На початку жовтня планового року в зв’язку з перебудовою частини господарського корпусу під стаціонар кількість ліжок збільшується в хірургічному відділенні до К5, дитячому – К6, інших – до К7.

Число днів функціонування одного ліжка на рік – Д.

Визначити середньорічну кількість ліжок та загальну кількість ліжко-днів по даному лікувально-профілактичному закладу.

К1

К2

К3

К4

К5

К6

К7

Д

140

170

180

140

120

110

215

320

  1. Розрахувати штат лікарів  для районної  лікарні, якщо відомі наступні показники:

Назва

відділення

Наймену-вання  посади

лікаря-ординатора

Кількість ліжок на

Обіг 1 ліжка

на  рік

Кількість хворих

Кількість

ліжок

Необхід-ний

штат

лікарів

1 ставку

0,5 ставки

1. Терапевтичне

терапевт

20 – 25

10 – 13

22

Т

 

 

2. Хірургічне

хірург

20 – 25

10 – 13

20

Х

 

 

3. Урологічне

хірург

15 – 20

10

26

У

 

 

4. Акушерське

акушер-гінеколог

15

8

19

А

 

 

5. Шкіряне

дерматолог

30

15

30

Ш

 

 

Разом:

 

-

-

-

 

 

 

Т

Х

У

А

Ш

1275

1180

620

1225

520

  1. Тривалість опалювального сезону в районі, де розташована школа, встановлена 6 місяців (з 15 жовтня до 15 квітня). Об’єм будівель за зовнішнім обміром на початок року – 18000 куб м. З 1.10. вводяться нові приміщення об’ємом 1500 куб. м. визначити середньорічний об’єм опалювальних приміщень школи.