Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.1 гр.зан..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
202.24 Кб
Скачать

6. Над­звичайна протиепідемічна комісія, її склад та завдання

Загальне керівництво і координація дій у вогнищі масових, особливо небезпечних і карантинних хвороб покладається на над­звичайні протиепідемічні комісії (НПК). Заходи проводяться до повної ліквідації вогнища захворювання усіма закладами і об’єк­тами, що розташовані або функціонують у вогнищі, незалежно від їх підпорядкованості або форми власності.

До складу НПК входять представники територіальних координаційних комісій державної служби медицини катастроф та санітарно-протиепідемічної служби.

Основними її завданнями є:

  • здійснення загального керівництва і контролю за своєчасним і повним проведенням протиепідемічних заходів для локалізації і ліквідації вогнища інфекційних захворювань;

  • розробка, затвердження і впровадження комплексу заходів для ліквідації вогнища особливо небезпечної або карантинної інфекції;

  • визначення обсягу і строків проведення протиепідемічних заходів;

  • організація встановлення кордонів вогнища інфекційних захворювань;

  • контроль за виконанням санітарно-гігієнічних норм і правил;

  • заслуховування на засіданнях доповідей начальників опера­тивних груп та інших осіб, відповідальних за виконання окремих заходів стосовно ліквідації епідемічного вогнища;

  • мобілізація необхідних сил і засобів для забезпечення проведення запланованих заходів;

  • рішення питань щодо встановлення або зняття режимів карантину чи обсервації;

  • визначення порядку в’їзду і виїзду з вогнища інфекційного захворювання;

  • визначення порядку евакуації хворих контагіозними інфекціями і місць поховання померлих;

- надання організаційно-методичної і практичної допомоги у проведенні протиепідемічних заходів;

  • рішення питань взаємодії між різними службами;

  • коригування первісного плану протиепідемічних заходів;

  • підготовка і подання донесень і оперативної інформації про захворюваність, епідемічну обстановку у вогнищі інфекційних за­хворювань та необхідність у силах і засобах посилення;

  • з’ясування причин виникнення вогнища інфекційних захворювань і проведення епідеміологічного аналізу спалаху.

Для ліквідації вогнищ інфекційних захворювань організується надзвичайна протиепідемічна комісія, яка визначає обсяг, черговість та тривалість профілактичних і протиепідемічних заходів. Засідання комісії проводиться щодня.

Дія забезпечення чіткості і ефективності роботи протиепі­демічної комісії доцільно у її структурі створити лікувальну, протиепідемічну, карантинну, лабораторну і дезінфекційну групи.

Лікувальна група здійснює керівництво і контроль за прове­денням заходів діагностики і лікування хворих, які перебувають у лікувальному закладі (у стаціонарному або тимчасово створеному), контролює і надає допомогу в організації ізоляторів (обсерваторів) і паталогоанатомічної служби.

Протиепідемічна група здійснює керівництво і надання допо­моги у проведенні заходів щодо визначення кордонів епідемічного вогнища, розвідки й оцінки санітарно-епідемічного стану району НС, проведення епідемічного обстеження, своєчасного активного виявлення, медичної евакуації і лікування хворих, ізоляції осіб, які наражаються на ризик зараження, обсервації осіб, що виїжджають за межі вогнища, відбору і доставки матеріалу для лабораторного дослідження, організації загальної і екстреної профілактики, превен­тивному лікуванні і вакцинації, дотриманні санітарно-гігієнічних норм розташування, харчування, водопостачання, утримання території, поховання померлих, проведенні санітарно-просвітницької і роз’яснювальної роботи.

Карантинна (обсерваційна) група здійснює керівництво і контроль за організацією ізоляційно-обмежувальних і режимних заходів, охороною епідемічного вогнища, організацією контрольно-пропускної і внутрішньої комендантської служб, роботою перевантажувальних і передатних пунктів, виконанням вимог проти­епідемічного режиму в ізоляторах, обсерваторах, лікарнях тощо.

Лабораторна група організує проведення лабораторної діаг­ностики і дослідження матеріалів від хворих, контактуючих з ними, об’єктів довкілля, а також зоолого-паразитологічних досліджень.

Дезінфекційна група організує і забезпечує проведення сані­тарної обробки і дезінфекції.

Безпосереднє виконання санітарно-протиепідемічних заходів по­кладається на органи і заклади санітарно-протиепідемічної служби, а також інші заклади і служби, що визначені координаційними комісіями державної служби медицини катастроф.

16