Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_КУЛЬТ_2003.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Тема 6. Апполонівська та діонісійна засади європейської культури.

Онтологія культури. Буттєві основи культури. Культурна динаміка як адаптація культури і суспільства за зміною ситуації. Структура і природа культурної динаміки. Трансформація. Культурна трансформація, її направленість та сила виразності. Внутрішні фактори, умови, механізми культурних трансформацій. Еволюційний та революційний характер змін в культурі. Науково-філософська інтерпретація культурної динаміки в концепціях П.Сорокіна, Г.Зіммеля. Культурна динаміка в концепції Ф.Ніцше. Аполлонівські та діонісійні як умовні культурні коди. Аполлонівська засада в культурі. Міфологія Аполлона. Аполлонічне як вираження упорядкованості, раціоналізму, схематизму в культурі. Діонісійна засада в культурі. Міфологія Діоніса. Діонісійне як вираження творчості, стихійності, емоційності в культурі. Антиномія Аполлонівського і діонісійного в культурі – основа культурної динаміки. Протистояння аполлонівського і діонісійного як два полюси єдиного буття культури.

Тема 7. Культура. Контркультура. Субкультура.

Культурний процес. Традиція, інновація. Нормативність в культурі. Цінності. Поняття контркультура. Контркультура як вираження соціокультурних установок протилежних пануючим культурним ідеалам. Дослідження духовного потенціалу культури ХХ ст. Т.Роззана. Культура “батьків”. Поняття субкультури. Субкультура як особлива сфера культури. Характеристики субкультури: автономність, нормативність. Культура як спектр субкультури: міська – сільська; офіційна – народна; християнська – язичеська; доросла – дитяча і т.д. Соціалізація. К.Манхейм. Субкультура як момент пристосування до пануючої культури. Контркультурне значення субкультур. Контркультура як механізм культурних інновацій; як сукупний ефект пошуків нового ціннісного ядра культури, каталізатор історико-культурного процесу; як наслідок глибинних парадигмальних зрушень в культурі.

Тема 8. Роль культурних орієнтацій у розвитку суспільства.

Поняття “культурні орієнтації”. Цінності. Життєві орієнтації. Норми. Ідеали. Роль субкультур, контркультур у формуванні культурних орієнтацій людини.

Масова культура. Елітарна культура. Масова культура – породження ХХ століття. Роль засобів масової інформації у формуванні культурних орієнтирів. Проблема вибору цінностей в постіндустріальному суспільстві. Загальнолюдські та національні культурні цінності: проблема співвідношення.

Місце освіти в процесах культуротворення. Інтелектуальний потенціал націй і проблеми його розвитку засобами освіти.

Тема 9. Поняття культурної ідентифікації.

Поняття ідентичність. Ідентичність – як суб’єктивне відчуття своєї індивідуальної цілісності, ототожнення із типологічними категоріями. Соціальний статус, вік, група. Поняття культурна ідентифікація. Культурна ідентифікація як ототожнення себе з культурною традицією. З.Фрейд, Т.Парсонс, П.С. Гуревич про соціокультурну ідентифікацію. “Картина світу” як категорія культурології. Культурні типи особистостей. Ментальність. Типи ментальностей. Антична ментальність. Середньовічна ментальність. Культурна ідентифікація самоусвідомлення в культурі. Проблема глобалізації культури в ХХІ ст. Національно-культурна ідентифікація - глобалізація культури. Українська культура в контексті проблем глобалізації.