Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаби по диагностике ЕМ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

Теоретичні відомості

Дана лабораторна робота присвячена визначенню зволоженості ізоляції методом “ємність-частота”.

......................................

Рекомендована література

Контрольні запитання

Лабораторна робота №4

Визначення місць замикання на землю на ПЛ в мережах з ізольованою нейтраллю за допомогою приладу “ЗОНД”

Мета роботи: отримати практичні навики по визначенню місць замикання на землю в мережах з ізольованою нейтраллю за допомогою приладу “ЗОНД”.

Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитися з приладом «ЗОНД» та його інструкцією з експлуатації.

  2. Перевірити напругу живлення приладу, натиснувши кнопку «Контроль питания». При цьому стрілка індикатора повинна відхилитися більше ніж на 30 поділок. У іншому випадку необхідно замінити батарею живлення.

  3. Перевірити працездатність підсвітки шкали. Для цього необхідно встановити тумблер «Подсветка» в положення «Вкл.» та натиснути одну з кнопок «Земля», «Направление», «Ток» або «Контроль питания». При цьому повинна засвітитися лампочка.

  4. Висунути антену та стати на відстані 5-10 м від лінії, на якій є однофазне замикання на землю. Натиснути кнопку «Земля». Якщо стрілка індикатора відхилилая на 40 поділок і більше, то це свідчить про наявність замикання на землю.

  5. Налагодити чутливість приладу. Для цього прилад необхідно розмістити таким чином, щоб ...... була паралельно осі лінії. Натиснути кнопку «Ток» знайти таку лінію (що відходить від підстанції), при роботі під якою стрілка індикатора відхилиться на найбільшу кількість поділок. Встановити перемикач «Усиление» у таке положення, при якому стрілка індикатора відхилиться на 30-50 поділок. Перевести перемикача «Усиление» в наступне положення, яке відповідає більшій чутливості. При подальшій роботі змінювати положення перемикача «Усиление» не рекомендується.

  6. Знаходячись в будь якому місці біля ПЛ з замиканням на землю натиснути кнопку «Направление». Якщо стрілка індикатора відхилиться в сторону підстанції, то це свідчить про те, що пошкодження знаходиться ближче до підстанції на цій же лінії, або ж на сусідній лінії. В іншому випадку – пошкодження знаходиться на цій лінії. Повторити визначення напрямку до місця замикання на землю, розвернувши прилад «Зонд» на 180 навколо вертикальної осі або зайти з іншого боку повітряної лінії. При цьому необхідно слідкувати щоб не було екранування антени тілом оператора.

  7. Перемістившись уздовж лінії ближче до місця пошкодження в напрямку, вказаному стрілкою індикатора повторити вимірювання, вказані в п.6. При пересуванні на автомобілі вимірювання проводять у найбільш зручних для під’їзду місцях або ж в місцях розгалуження лінії. Зміна напрямку відхилення стрілки індикатора свідчить про те, що оператор проїхав місце пошкодження. Зона, де знаходиться пошкодження, розміщена між місцями останнього і передостаннього визначення напрямку пошкодження. У місцях розгалуження визначення напрямку рекомендується проводити не ближче 15 м від місця розгалуження. У місці пошкодження відхилення стрілки приладу буде різко зменшуватися в декілька разів.

  8. Прилад «Зонд» можна використовувати для визначення місця замикання на землю, використовуючи принцип співставлення струмів нульової послідовності, що протікають по різним ділянкам мережі. Найбільш доцільно це робити, наприклад, під час пересування вздовж лінії на автомобілі. Напрямок до місця пошкодженої лінії та саме місце замикання на землю визначається по найбільшому відхиленню стрілки в режимі «Ток».

  9. Для визначення опори, на якій пробитий ізолятор, неохідно зорієнтувати прилад таким чином, щоб «вісь лінії» на лицьовій панелі була перпендикулярна осі лінії та направлена на опору. Якщо натиснувши кнопку «Ток» індикатор відхилиться на таку ж кількість поділок, що і при вимірювання відносної величини струму нульової послідовності на лінії, то це свідчить про пробій ізолятора на даній опорі.

  10. Зробити висновки по роботі.