Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот проекційна аппаратура.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Завдання 4

Епідіаскоп (рис. 7.3) використовують для проекту­вання на екран діапозитивів розмірами 50X50 і 85X85 мм, а також епіоб'єктів — непрозорих зображень розмірами 140X140 мм та відповідного розміру предме­тів (вимірювальних приладів, дрібних деталей тощо). Епідіаскоп складається з металевого корпуса в якому розміщена лампа потужністю 500 Вт прожекторного ти­пу. На шарнірі всередині корпуса закріплено рефлектор 2, який за допомогою рукоятки може бути встано­влений для епі- і діапроекції.

Для демонстрування епіоб'єктів використовують ве­рхній об'єктив типу «Триплет» з фокусною відстанню 442 мм і відносним отвором 1:5. При демонструванні діапозитивів використовують нижній об'єктив типу «Пе­рископ» з фокусною відстанню 206 мм і відносним отво­ром 1:5.

Епіоб'єкти кладуть на столик З, який притискується до корпуса пружиною 4. Дзеркала 5 підсилюють осві­тленість предметів при епіпроекції. У верхній частині приладу встановлено плоске дзеркало, яке повертає зо­браження до об'єктива при демонструванні епіоб'єктів. У корпусі вмонтовано також конденсор 9 для діапро­екції та вимикач живлення приладу 6.

Завдання 5

.Кодоскоп (графопроектор) використовують для про­ектування на екран різноманітних записів, рисунків, спеціальних кодопозитивів розміром 104X140 мм. Бу­дову кодоскопа показано на рис. 7.4, а його оптичну схему на рис. 7.5, де 1 — об'єктив типу «Перископ» з фокусною відстанню 260 мм і відносним отвором 1 :4,5. Між лінзами об'єктива розміщено дзеркало, яке повер­тає зображення на 106°. Кодопозитиви кладуть на пред­метний столик 2. У кодоскопі використовується лампа ПЖ-20 (220 В, 500 Вт).

Якщо порівняти оптичну схему кодоскопа та універ­сального проекційного апарата, встановленого для го­ризонтальної проекції, то стане зрозумілим, що часто замість кодоскопа можна використати проекційний апа­рат. При цьому слід виготовити лише предметний столик з органічного скла і встановити його над горизонтальною лінзою конденсора. Можна також для охолодження проектора поставити в його корпус невеликий вентиля­тор (у кодоскопах такий вентилятор є).

Завдання 7

Покажіть стробоскопічний ефект за допомогою диска, розділеного на однакове число світлих і темних секторів.

Встановіть на демонстраційному столі диск, що обертається, на осі якого зміцните саморобний диск з картону з темними і світлими секторами, а на деякій відстані від диска, паралельно його площини, стробоскоп і, змінюючи швидкість обертання валу диску, покажіть в затемненій аудиторії, що при визначеній швидкості обертання валу спостерігається нерухомість диска (уявна).

Встановіть вентилятор, а на деякій відстані від нього, паралельно його площини, стробоскоп, і, змінюючи частоту спалахів стробоскопу, покажіть в затемненій аудиторії, що при визначеній частоті спалахів спостерігається нерухомість лопастей вентилятора (уявна).

Контрольні питання:

1. Підберіть декілька дослідів, що ілюструють застосування проекційної апаратури ФОС-67, освітлювача тіньового проектування, епідіаскопа, шкільного стробоскопа.

2. У чому суть епі- і діапроекції? Назвіть епі- і діапроектори.

3. У чому суть сферичної і хроматичною аберації і в чому вони проявляються?

4. Чим пояснюється синювате і червонясте забарвлення світлового поля, отриманого на екрані від проекційного апарату?

5. Яке призначення основних частин проекційного апарату ФОС-67?

6. У чому полягає перевага тіньового проектування? Як можна здійснити тіньове проеціювання?

7. Яка суть стробоскопічного фотографування об'єкту, що рухається?