Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_15.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
9.93 Mб
Скачать

Розділ ііі догляд, зберігання інженерної техніки й інженерного майна

Загальні положення

Безвідмовна робота інженерної техніки (ІТ) досягається шляхом своєчасного проведення в повному обсязі технічного обслуговування (ТО) і ремонту.

Обсяг і послідовність виконання робіт визначаються посібниками та інструкціями з матеріальної частини і експлуатації кожної марки інженерної машини і залежать від пробігу після останнього ТО-1 або ТО-2.

Місце, час і порядок проведення технічного обслуговування ІТ визначаються командиром підрозділу.

У мирний час технічне обслуговування інженерних машин проводиться у пункті технічного обслуговування і ремонту (ПТОР), на площадках щоденного технічного обслуговування (ЩТО) або в спеціально обладнаних місцях. У воєнний час технічне обслуговування проводиться підрозділами в районах їхнього розташування силами водіїв і особового складу ремонтних підрозділів. У період підготовки до виконання завдань у бойових умовах необхідно проводити чергове ТО-1 або ТО-2 усіх машин незалежно від пробігу.

У ході бою проводяться контрольний огляд (КО) і ЩТО. При нестачі часу на проведення технічного обслуговування в повному обсязі його проводять у кілька прийомів. У першу чергу обслуговуються агрегати і механізми, що забезпечують працездатність машини і безпеку її руху. Інші роботи виконуються при першій нагоді.

Після завершення бою або виконання завдання технічне обслуговування повинно бути проведене в повному обсязі силами екіпажів (обслуг) під керівництвом і контролем командирів підрозділів. Машина, що пройшла технічне обслуговування, повинна бути чиста, справна, відрегульована, змазана, заправлена. Усі агрегати, вузли, механізми і прилади повинні бути надійно закріплені й забезпечувати нормальну роботу відповідно до інструкції з їх експлуатації. Двигун повинен легко запускатися і стійко працювати на різних режимах. Електрична і повітряна системи пуску двигуна повинні забезпечувати нормальний запуск, а засоби попереднього підігріву – надійність пуску при низьких температурах. Люфт кермового колеса, вільний хід педалі зчеплення і гальма, хід важеля ручного гальма, розвал і сходження коліс автомобілів, регулювання приводів керування бортових фрикціонів (ПМП) і т.д. повинні відповідати технічним умовам. Шини коліс повинні бути правильно змонтовані і тиск у них повинен відповідати нормі. Натяг гусениць інженерних машин повинен бути відрегульований. Акумуляторна батарея повинна бути заряджена, щільність і рівень електроліту повинні відповідати нормі. Прилади світлової і звукової сигналізації, освітлення, склоочисники повинні бути справні.

Не повинно бути підтікань пального і мастильних матеріалів і витоку повітря з пневматичної системи.

Лебідки, тяглово-зчіпні прилади машини повинні бути справними і надійними в роботі. Робочий орган повинен надійно кріпитися в транспортному положенні, забезпечувати надійну роботу при виконанні завдання.

Технічне обслуговування машин

Технічне обслуговування машин – комплекс заходів щодо підтримання їх у справності (працездатності) для використання їх за призначенням, під час зберігання і транспортування з метою забезпечення постійної готовності, попередження підвищеного зносу та виникнення несправностей і відмов.

На сьогодні для обслуговування МІО прийнято планово-попереджувальну систему ТО, операції якої проводяться в обов’язковому порядку по досягненню визначеного наробітку чи терміну експлуатації машини. Тому час проведення технічного обслуговування машини завчасно визначено. Це дозволяє чітко планувати роботу, забезпечувати рівномірне завантаження обслуговуючого персоналу, завчасно готувати матеріальне забезпечення. Керівними і нормативними документами визначено періодичність проведення кожного виду технічного обслуговування та перелік обов’язкових операцій по контролю, регулюванню, змащенню тощо.

Види, періодичність, зміст та трудомісткість ТО інженерної техніки надано в таблиці 47.

Своєчасне та якісне обслуговування є важливим елементом експлуатації машин та повинно забезпечувати: постійну готовність машини до використання; безпеку руху; усунення причин, що викликають передчасний знос, старіння, руйнування, несправності та поломки складових частин і механізмів; надійну роботу машин протягом встановлених міжремонтних ресурсів та термінів їх служби до ремонту і списання; мінімальну витрату пального, мастил та інших експлуатаційних матеріалів.

ТО машин включає заправлення, очищення, мийку (промивання), перевірку (технічне діагностування), підтягування кріплень, регулювання агрегатів, складальних одиниць, механізмів та приладів, змащувальні роботи, усунення несправностей (поточний ремонт).

У польових умовах технічне обслуговування проводиться з використанням рухомих засобів технічного обслуговування та ремонту у порядку, встановленому командиром військової частини, з урахуванням конкретних умов.

Таблиця 47

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]