Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmistovny_modul_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Заняття 6 і. Запитання і завдання

  • Дайте визначення мовного (функціонального) стилю. За якими ознаками можна класифікувати стилі?

  • Назвіть різновиди офіційно-ділового стилю. Яка сфера їх використання?

  • Розкрийте мовні і жанрові особливості наукового стилю. Що і чому зумовлює специфіку наукової мови?

  • Писемне ділове мовлення, вимоги до нього. Спосіб викладу матеріалу в документах.

Вправа 1. З'ясуйте мовні та стилістичні особливості наведеного тексту.

ПРОТОКОЛ

явки з повинною

21 вересня 2001 року м. Львів

Слідчий слідчого відділення Залізничного РВ УМВС України в м. Львові капітан міліції Бойчук О. Т., керуючись вимогами ст. 96 та 97 КПК України, склав цей протокол про те, що сьогодні о 18 годині 05 хвилин до районного відділу внутрішніх справ з'явився з повинною Смаль Федір Терентійович, 1970 р. н., уродженець м. Коломиї Івано-Франківської обл., проживає: м. Львів, вул. Патона, 45, кв. 67; працює водієм трамвая.

Для засвідчення особи Бойчук О.Т. пред'явив паспорт серії КА № 650 69700, виданий Залізничним ВВС м. Львова 12 січня 1988 року.

Смаль Ф. Т. заявив: "Сьогодні, 21 вересня 2001 р., близько 17 години я повернувся з роботи додому. Відчинивши двері, помітив, що у моєму помешканні знаходиться незнайомець, який безцеремонно нишпорив у скриньці письмового стола. Розхвилювавшись, я вхопив вазу і вдарив нею незнайомця по голові, від чого той впав на підлогу і залишився на ній лежати, не подаючи ознак життя. Отямившись і зачинивши квартиру на ключ, я прийшов до вас, щоб про усе розповісти. Хто цей незнайомець і в якому стані він знаходиться, я не знаю. Викликати міліцію не зміг, оскільки квартира не телефонізована, а найближчий таксофон виявився зламаним. У сусідів, котрі мають телефон, нікого не було вдома.

З протоколом ознайомився. З моїх слів записано пра­вильно.

Заявник (підпис) Ф. Т. Смаль

Слідчий слідчого відділу

Залізничного РВ

капітан міліції (підпис) О. Т. Бойчук

Вправа 2. Прокоментуйте побудову наведених документів та їх мовні особливості.

  1. Голові Київського районного суду Литвинчукові О. Г. м. Київ, вул. Центральна, 9

ЗАПИТ

про витребування вироку суду

У зв'язку із розслідуванням кримінальної справи прошу Вас надати до слідчого відділення Київської РВУ МВС України м. Києві (м. Київ, вул. І. Франка, 16) копію вироку стосовно Костюка Валентина Вікторовича, 1968 р. н., засудженого 12 серпня 1995 р. народним судом Печерського району м. Києва за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 206 КК України, до трьох років позбавлення волі.

Капітан міліції (підпис) В. В. Волощук

  1. Ректорові Київського політехнічного університету проф. Бабичу П. М. м. Київ, вул. Лесі Українки, 10

КЛОПОТАННЯ

про виклик спеціаліста для участі у проведенні слідчих дій

Керуючись ст. 75, 77, 128, 129, 196 КПК України, прошу Вас скерувати 12 лютого 2001 р. на 10.00 до Київського РВ (м. Київ, вул. Центральна, 19, каб. № 6, слідчий О. О. Соколовський) викладача кафедри органічної хімії, кандидата хімічних наук Великанович Ірину Володимирівну для кваліфікованої консультації у кримінальній справі за фактом пожежі на складі готової продукції Київської взуттєвої фабрики та для участі у слідчому експерименті.

Капітан міліції (підпис) В. В. Волощук