Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Р.(Медведев).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

  1. Рамки на всех страницах (кроме титульной)

  2. Нумерация страниц (зміст - №2 и т.Д.)

  3. На листе зміст забить правильные номера страниц напротив названий разделов

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА АВТОМАТИЗОВАНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДА

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з курсу «Теорія електропривода»

на тему: «Електропривод скіпової підйомної установки

за системою ТПД з реверсом збудження»

Виконав:

ст. гр. ЕПА-07

Медвєдєв Максим

Прийняв:

доц., к.т.н.

Максимов М.М.

Кривий Ріг - 2010

ЗМІСТ

1. Основні відомості про скіпову підйомну установку, загальний вид, кінематика і режими роботи 9

2. Обґрунтування і вибір системи електропривода 15

3. Розрахунок потужності і вибір електродвигуна 17

4. Розрахунок перетворювача, вибір елементів силової частини та елементів захисту 25

5. Складання схеми заміщення, математичний опис і розрахунок механічних і енергетичних характеристик 29

6.Дослідження динаміки системи привода 37

7. Розробка і опис електричної принципової схеми системи електропривода 41

Висновки 49

ВСТУП

На підприємствах по видобутку корисних копалин підземним способом основними транспортними засобами по вертикальних і похилих стволах є підйомні установки з регульованим електроприводом.

Характерна особливість розвитку рудникового підйому – підвищення продуктивності за рахунок збільшення вантажопідйомності і швидкості руху підйомних судин, інтенсифікації режиму роботи. До теперішнього часу вже завершився етап переходу від клітьових вантажних підйомів до скіпових. Вантажопідйомність судин зросла до 50 т, а висота підйому – до 1500 м. Завдяки застосуванню багатоканатних підйомних машин принципово вирішена проблема підйому вантажу з великих глибин.

Розвиток теорії і практики рудникових підйомних установок великою мірою сприяв вирішенню загальних завдань створення економічно ефективних виробництв у всіх галузях гірничої промисловості. Значні успіхи досягнуті в області конструювання і розрахунку підйомних машин.

Подальший розвиток рудникових підйомних установок пов’язаний з вдосконаленням як самих підйомних машин, так і їх електроприводу і систем автоматизації.

Розвиток техніки рудникових підйомних установок супроводжується підвищенням вимог до електроприводів і систем автоматичного управління в цілях задоволення технологічних режимів роботи, включаючи завантаження підйомних судин на вазі.

Вимогам, що пред’являються до електроприводу рудникових підйомних установок, найбільш повно задовольняє електропривод постійного струму, який володіє широким діапазоном плавного регулювання швидкості, допускає значні перевантаження по моменту, має високий к.к.д. у широкому діапазоні регулювання швидкості, надійний в роботі.

Тиристорні електроприводи отримують все більш широке застосування у міру поліпшення якісних показників тиристорів, виконання їх на великі струми і напругу, поліпшення перевантажувальних характеристик, вдосконалення схем перетворювачів і схем управління.

Залежно від типу підйомної установки і технологічних особливостей режиму її роботи застосовують електроприводи ТП-Д з двокомплектними і однокомплектними силовими перетворювачами. В електроприводах з реверсивними двокомплектними перетворювачами управління випрямлячем і інвертором здійснюється узгоджено або роздільно. Електроприводи ТП-Д з реверсивними ТП доцільно застосовувати для клітьових підйомних установок, а для скіпових при відповідних параметрах ланцюга збудження електродвигуна – електропривод з однокомплектним (нереверсивним) силовим тиристорним перетворювачем при здійсненні реверсування в ланцюзі збудження. Основна перевага такого електроприводу – менші вартість і габарити при забезпеченні якісних показників управління, що є головною умовою при визначенні можливості застосування системи електроприводу в рудниковому підйомі.

Застосування нових систем електропривода на основі ТП в підйомі пов’язано з необхідністю дослідження і розробки методів розрахунку характеристик електропривода, методів вибору раціональної компоновки електричної схеми електропривода залежно від виду підйому (одноканатний, багатоканатний, клітьовий, скіповий), вантажопідйомності, швидкохідності електродвигуна, а також з обґрунтуванням раціональних структур і методів розрахунку САК.

Досвід розробки і впровадження систем електроприводів з керованими випрямлячами служить основою для визначення сфер застосування різних систем електроприводу ТП-Д постійного струму на підйомних установках.

Впровадження тиристорного електропривода з реверсуванням збудження на підйомних установках вимагає вирішення ряду питань: схемної побудови системи управління; можливості здійснення всіх технологічних режимів включаючи режим стабілізації положення підйомної судини; оцінки динамічних показників електропривода з урахуванням особливостей побудови його механічної частини; визначення бажаних параметрів системи автоматичного управління з урахуванням вимог технології виробництва і вимог до елементів електропривода.