Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_3.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
242.18 Кб
Скачать

2.5.Звукові плати

Звукова плата (також зветься звукова карта або музична плата, англ. soundcard) — це плата, що дозволяє працювати зі звуком на комп'ютері. У цей час звукові карти бувають як убудованими в материнську плату, так і окремими платами розширення або як зовнішніми пристроями.

Інтегрована аудіо підсистема

AC'97 (скорочено від Audio Codec '97) - це стандарт для аудіокодеків, розроблений у лабораторіях Intel в 1997 р. Цей стандарт використовується в основному в системних платах, модемах, звукових картах і корпусах з аудіо-рішенням передньої панелі. AC'97 підтримує частоту дискретизації 96 кГц при використанні 20 ти-розрядної стерео-роздільної здатності й 48кГц при використанні 20 ти-розрядного стерео для багатоканальній записи й відтворення.

HD Audio (скорочено від High Definition Audio - звук високої роздільної здатності) - є еволюційним продовженням специфікації AC'97, запропонованим компанією Intel в 2004 році, забезпечує відтворення більшої кількості каналів з більше високою якістю звуку, чим забезпечувалося при використанні інтегрованих аудіо-кодеків, як AC'97. Апаратні засоби, засновані на HD Audio, підтримують 192 кГц/ 24-розрядна якість звучання у двохканальному і 96 кГц/ 24-розрядне в багатоканальному режимах (до 8 каналів).

Таблиця 2. Відмінні риси двох форматів.

АС '97

HD Audio

Перевага HD Audio

16 біт 48 кГц максимум

24 біт 192 кГц максимум

Повноцінна підтримка нових форматів, таких як DVD-Audio

5.1

5.1/7.1

Повноцінна підтримка нових форматів, таких як Dolby Digital Surround Ex, DTS ES

Смуга пропуску 11.5 Мб/з

48 Мб/з вихід, 24 Мб/із вхід

Вище смуга пропущення дозволяє використовувати більше число каналів у більше детальних форматах

Один звуковий пристрій у системі

Кілька логічних

звукових

пристроїв

Підтримка концепції Digital Home / Digital Office, вивід різних звуків на різні виводи для мультирумних можливостей і окремого голосового чату під час онлайн-ігор

Стереомікрофон або 2 мікрофони

Підтримка масиву з 16 мікрофонів, максимум

Більше точні уведення й розпізнавання мови

2.6.Материнські плати

Характеристики й позначення материнських плат

• Кількість портів і слотов для підключення периферійних пристроїв (6xUSB - 6 портів USB, 3xPCI - 3 слота PCI, 4xDDR2(800) - 4 слота щодо

підключення ОЗП типу DDR2 з FSB 800 МГц).

  • Наявність убудованих (інтегрованих) периферійних пристроїв: LAN -вбудований мережевий контролер, AC 8ch - вбудована звукова картка щодо підключення 8-канального звука, Video (integrated) - інтегрована відеокарта , модем - вбудований модем.

  • Тип рознімання для процесора (Socket AM2, AM2+, AM3 - для процесорів компанії AMD, LGA775 - для процесорів компанії Intel).

  • Форм-фактор (ATX - 12" х 9,6" (305 х 244 мм), mATX - 9,6" х 9,6" (244 х244 мм)).

• Підтримувані технології (RAID 0/1, SLI, Dual):

RAID (англ. Redundant array of independent/inexpensive disks— надлишковий масив незалежних/недорогих жорстких дисків) —масив з декількох дисків, керованих контролером, зв' язаних швидкісними каналами й сприйманих зовнішньою системою як єдине ціле. Залежно від типу використовуваного масиву може забезпечувати різні ступені відмовостійкості й швидкодії. Служить для підвищення надійності зберігання даних і/або для підвищення швидкості читання/запису інформації (RAID 0).

RAID 0— дисковий масив із двох або більше жорстких дисків з відсутністю надмірності. Інформація розбивається на блоки даних і записується на обидва/кілька дисків одночасно. За рахунок цього істотно підвищується продуктивність (від кількості дисків залежить кратність збільшення продуктивності). Страждає надійність усього масиву (при виході з ладу кожного із вхідних в RAID 0 вінчестерів повністю й безповоротно пропадає вся інформація). Надійність масиву RAID 0 свідомо нижче надійності кожного з дисків окремо.

RAID 1 визначений як дзеркальний дисковий масив. Забезпечує прийнятну швидкість запису й виграш по швидкості читання при розпаралелюванні запитів. Має високу надійність — працює доти, поки функціонує хоча б один диск у масиві. Недолік полягає в тім, що доводиться виплачувати вартість двох жорстких дисків, одержуючи корисний обсяг одного жорсткого диска (класичний випадок, коли масив складається із двох дисків).

RAID 2 зарезервований для масивів, які застосовують код Хеммінга.

RAID 3, 4, 5 використовують парність для захисту даних від одиночних несправностей.

RAID 6 використовують парність для захисту даних від подвійних неисправностей

SLI (англ. Scalable Link Interface — масштабований інтерфейс) NVIDIA — технологія, що дозволяє використовувати потужності декількох видеокарт для обробки тривимірного зображення. В 2004 році з виходом перших рішень на базі нової шини PCI Express NVIDIA повідомляє про підтримку у своїх продуктах технології мультичипової обробки даних SLI. Наприкінці 2007 року введена в експлуатацію технологія 3-Way SLI, що дозволяє поєднувати у зв'язок 3 відеокарти Nvidia.

Для побудови комп'ютера на основі SLI необхідно мати материнську плату з двома й більше роз’ємами PCI Express х16, підтримуючу технологію SLI, якісний блок живлення, потужністю мінімум 550 Ватів. Відеокарти повинні належати до одного класу. SLI-систему можна організувати двома способами: за допомогою спеціального містка SLI та програмним шляхом. В останньому випадку навантаження на шину PCIe зростає, що погано позначається на продуктивності. Зв'язування з відеокарт SLI є досить продуктивним рішенням, наприклад з пари GeForce GTX260. Але тут виникає проблема процесорозалежності, тому що багато сучасних ігор дуже інтенсивно використовують МП, також як і сам SLI. Тому, щоб зв'язування SLI повністю розкрило свій потенціал, необхідний відповідний потужний процесор з високою тактовою частотою, інакше приросту від використання SLI буде набагато менше очікуваного. Оптимально (на 2009 рік), у більшості ігор, на систему SLI з двох GeForce GTX275 необхідний процесор порядку Core 2 Duo E 8400-E8600 розігнаний до 4 Ггц. Менша частота процесора тягне падіння швидкості побудови кадрів, а більш висока частота процесору приросту вже не додає.

ATI CrossFire — технологія, що дозволяє одночасно використовувати потужності двох і більше відеокарт Radeon для побудови тривимірного зображення. Кожна з відеокарт, використовуючи певний алгоритм, формує свою частину зображення, що передається у спеціальний чип, який поєднує зображення кожної відеокарти й виводить фінальний кадр. Технологія була анонсована на міжнародній виставці Computex 2005 р. у Тайвані.

Для побудови комп'ютера на основі CrossFire вимоги аналогічні, як і для SLI. Відеокарти повинні бути однієї серії, але необов'язково однієї моделі. При цьому швидкодія й частота CrossFire-системи визначається характеристиками відеопроцесору найменш продуктивної відеокарти.

  • Підтримка частоти системної шини FSB (800/1066/1333 Мгц)

  • Тип чипсету (Intel P45/ICH10, Intel P43/ICH10, Intel G31/ICH7, NVIDIA GeForce 8300, AMD 770/SB700, NVIDIA GeForce 7025/nForce630a).

  • Виробник (ASUS, Gigabyte, Biostar).

Розглянемо декілька прикладів щодо опису маркування сучасних материнських плат.

Приклад №1.

Gigabyte GA-MA78GM-US2H; Socket AM2+; AMD 780G/SBS700;

4xDDR2(1200); 1xPCIE(x16); 1xPCIE(x1); 2xPCI; SATA II; RAID; Video

(VGA+DVI+HDMI); 1394; Glan;

Gigabyte GA-MA78GM-US2H - виробник материнської плати та маркування.

Socket AM2+ - містить слот для процесорів типу AMD Phenom. AMD 780G/SBS700 - марка чипсету.

4xDDR2(1200) - містить 4 слоти для оперативної пам'яті типу DDR2 з максимальною частотою 1200 МГц.

1xPCIE(x16) - є один слот типу PCIE х16 (частіше використовується для відео карт).

1xPCIE(x1) - містить 1 слот PCIE(x1).

2xPCI - 2 слоти PCI.

SATA II - тип інтерфейсу щодо підключення вінчестеру.

RAID - є можливість організувати RAID-масив (з декількох вінчестерів).

Video (VGA+DVI+HDMI) - є інтегрована відео карта з трьома виходами:

VGA+DVI+HDMI.

1394 - є порт для падключення відеокамери.

Glan - містить вбудовану мережеву картку швидкістю до 1 Гбіт у секунду. Приклад №2.

Asus P5Q; LGA775; P45+ICH10R; 4xDDR2(1200); 1xPCIEx16; 2xPCIEx1; 3xPCI; S-ATA II; RAID; AC 8ch; GLan; 1394; ATX

Опишемо тільки суттєво нові позначення.

Asus P5Q - виробник материнської плати та маркування. LGA775 - містить слот для процесорів Intel.

P45+ICH10R - марка чипсету.

AC 8ch - є інтегрована аудіо карта з звуком, що поділяється на 8 каналів.

ATX - форм-фактор материнської плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]