Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЛАСНА.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Категорії рослин і тварин, занесених до Червоної книги України:

Зниклі (відсутня будь-яка інфор­мація Зникаючі (перебувають під загрозою

про їх існування) зникнення)

Вразливі (можуть бути в майбут­ньому Рідкісні (у даний час не належать

віднесенні до зникаючих) до зникаючих і вразливих)

Недостатньо відомі Відновлені

Невизначені (достовірна інформація про них відсутня)

Наслідки впливу людини на тваринний світ:

Зникнення окремих видів тварин з тери­торії України (тур, сайгак, тарпан, степовий зубр, росо­маха, заєць-біляк, білка-летяга).

Зменшення чисельності бага­тьох видів тва­рин (до Червоної книги України занесено близько 400 видів)

Надмірне роз­множення видів тварин-шкідників (пацюки, миші хатні, таргани тощо).

Потреба в акліма­тизації та реаклі­матизації тварин.

Отже, під час дослідження ми ознайомились з рослинним і тваринним світом України. Особливо було цікаво досліджувати географічне положення рослин і тварин, і нас дуже вразив той факт, що деякі види рослин і тварин які є в нашій місцевості ростуть і живуть з нами поряд, занесені до Червоної книги України.

Створюючи заповідники, заказники, дендрологічні парки люди намагаються покращити нашу флору і фауну, але цього замало. Площа природно-заповідного фонду України зростає повільними темпами і становить на сьогодні лише 2 млн. гектарів, або 3,4 відсотка території країни, що є недостатнім гарантом для забезпечення збереження і відтворення генофонду тварин і рослин та різноманіття природних екосистем, насамперед на лівобережжі Лісостепової зони, Придніпров'ї та в степовій частині Криму, де під охорону взято лише 0,2 - 0,7 відсотка територій.

Існуючі ботанічні сади, дендрологічні та зоологічні парки через недостатнє фінансування, слабку матеріально-технічну та лабораторну базу нині не виконують функцій щодо збереження та відновлення рідкісних і типових видів флори і фауни.

В умовах економічної та екологічної кризи при переході до ринкових відносин та різних форм власності без ефективних заходів з боку держави процес деградації генофонду флори і фауни, ценозів, екосистем та ландшафтів стане незворотним.

Тривале безконтрольне використання природних ресурсів багатьох цінних лікарських рослин, інтенсифікація господарського використання територій з наявністю лікарських рослин, несприятлива екологічна ситуація в зоні з високим ресурсним потенціалом після аварії на Чорнобильській АЕС спричинили кризовий стан ресурсів більшості дикорослих лікарських рослин.

Таким чином рослинний і тваринний світ України дуже багатий і різноманітний, але господарська діяльність людини веде до зменшення популяцій певних видів, а подекуди і до їх зникнення.