Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гендерна лінгвістика.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Дистанційний курс

Гендерна лінгвістика”

для студентів ІV курсу

факультету української філології

Передмова

Переважаючим напрямком досліджень останніх десятиліть є їх зверненість до вивчення людини.

Новим аспектом гуманітарної, у тому числі й лінгвістичної науки, є гендерні дослідження, що зараз заходяться у процесі становлення й розвитку.

У центрі уваги гендерних досліджень – культурні й соціальні фактори, що визначають ставлення суспільства до чоловіків і жінок, поведінку людей у зв’язку з приналежністю до певної статі, стереотипні уявлення про чоловічі та жіночі якості. Усе це переводить проблематику статі з області біології до сфери соціального життя та культури.

Саме поняття „гендер” до східнослов’янських мов прийшло не так давно. У гуманітарних науках термін „гендер” використовується для відображення соціокультурного аспекту статевої приналежності людини.

Останнім часом з’явилася низка робіт, у яких робиться спроба системного осмислення й опису мови у зв’язку з феноменом статі, створюється теоретична модель гендеру й проводиться систематизація методологічних підходів до дослідження проблеми гендеру у мовознавстві. Питання, пов’язані з розробкою методики лінгвістичного дослідження гендеру, створенням інструментарію гендерних досліджень, є суттєвими в сучасній лінгвістиці.

Основною метою курсу є ознайомлення студентів з основними поняттями гендерної лінгвістики. Найважливішими завданнями курсу є:

  • вивчення особливостей взаємовідношення мови та статі;

  • опис і пояснення того, як виявляється стать у мові, які оцінки властиві в мові чоловікові та жінці і в яких семантичних сферах вони найбільш поширені;

  • вивчення мовленнєвої поведінки статей, виділення й опис особливостей чоловічого й жіночого мовного малюнка;

  • формування на основі засвоєних знань практичних умінь і навичок володіння культурою мовленнєвої поведінки; попередження й регулювання міжстатевих мовленнєвих конфліктів.

Пропонований курс дистанційного навчання передбачає використання різних форм роботи: самостійне вивчення, практичні заняття, семінари, консультації, комп’ютерне тестування тощо.

Засвоєння курсу забезпечить студентам достатній рівень умінь і навичок, необхідних при комунікації.

Інформація про автора курсу

Автор-укладач курсу: доцент кафедри української мови факультету української філології Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка Шутова Лілія Іванівна.

Шутова Лілія Іванівна: автор понад 20 наукових праць. Наукові інтереси – стилістика, гендерна лінгвістика, культура мови, психолінгвістика. Стаж науково-педагогічної роботи в університеті – 19 років. Викладач ряду дисциплін: „Сучасна українська літературна мова”, „Основи мовленнєвої комунікації”, „Комунікативна лінгвістика”, „Стилістика”, „Культура мови”, спецкурсів „Образні засоби української поезії”, „Культура мовлення вчителя-словесника”.

Електронна адреса: lilshu@mail.ru

Методичні рекомендації щодо роботи з курсом

Шановні студенти!

Вітаю вас у дистанційному курсі „Гендерна лінгвістика”.

Я, Шутова Лілія Іванівна, доцент кафедри української мови, автор розробленого курсу, виконую також функцію тьюторів. Я допоможу вам в опануванні пропонованого курсу, підготовці до занять, у разі потреби буду консультувати, відповідати на ваші питання.

Під час вивчення курсу „ Гендерна лінгвістика” вам будуть запропоновані різні форми роботи:

  • самостійне опрацювання матеріалу;

  • практичні заняття для закріплення вивченого;

  • консультації;

  • контрольне комп’ютерне тестування;

  • підготовка матеріалів для рефератів.

Самостійне вивчення передбачає роботу з матеріалами дистанційного курсу, тому вам необхідно мати робочий зошит.

Практичні заняття нагадуватимуть контрольні роботи (ви будете виконувати творчі роботи, готувати різні мовленнєві ситуації й аналізувати їх).

Під час виконання практичних завдань кожен з вас може звернутися до тьютора за консультацією, яка проводиться за розкладом (див. „Робоча навчальна програма з потижневим плануванням”).

Контрольні роботи проводитимуться у вигляді тестів. Термін подання матеріалів визначений графіком роботи.

Як працювати з курсом?

Протягом вивчення курсу ви отримуватимете методичні вказівки, виконання яких допоможе в оволодінні дисципліною. Виконуючи ці рекомендації, вам знадобиться зошит, де ви будете вести власні записи.

Під час ознайомлення з методичними вказівками ви користуватиметеся різними позначками.

Зверніть, будь ласка, увагу!

  • вказівка „Запишіть” позначає, що текст, який розміщено після неї, треба переписати в зошит;

  • вказівка „Законспектуйте” позначає, що слухач курсу має самостійно обрати матеріал для запису й законспектувати його, визначаючи найсуттєвіше або представити його у вигляді схем, таблиць, формул, алгоритмів тощо, що сприяє кращому засвоєнню матеріалу;

  • вказівка „Прочитайте” означає, що ви повинні уважно прочитати матеріал, а в разі необхідності записати найважливіше у формі тез або плану; оскільки ця інформація містить більш глибокі пояснення попереднього матеріалу, доповнює основний навчальний матеріал, ілюструючи його прикладами та цікавими й корисними фактами. Матеріалів курсу в цілому достатньо для виконання всіх визначених завдань навчання.

Курс „Гендерна лінгвістика” побудований за модульним принципом і складається з двох модулів. У ньому передбачена ваша самостійна й практична робота, консультації, модульні тести, які ви повинні виконати в термін, визначений графіком навчального процесу.

По закінченні курсу передбачено атестацію у вигляді заліку.

Сподіваюсь, що знання, отримані вами в курсі „Гендерна лінгвістика”, сприятимуть підвищенню вашої мовленнєвої грамотності й компетентності, допоможуть оволодіти основними навичками ведення бесіди з особами обох статей.