Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

1. Рівні банківської системи України, основні етапи її розвитку.

банківська система України сформувалася в основному за 1989-1994 роки і у своєму розвитку пройшла 6 етапів:

  1. 1989-1992 – роки процесів перереєстрації та реорганізації банків, йде активний процес акціонування державних банків.

  2. 1992-1993 – роки виникнення банків „нової хвилі”. Спостерігається масове народження „кишенькових” банків (протягом року зареєстровано більше 100 банків).

  3. 1994-1996 – роки банкрутства. Активізація роботи НБУ з побудови нормативної бази співпала з періодом призупинення інфляції, що і поставило багато банків на межу банкрутства.

  4. 1996 – 2004 – роки стабілізації. Характеризується впровадженням гривні, подальшою боротьбою з інфляцією, вдосконаленням нормативної бази

  5. 2004 – банківська криза, повязана з політичною ситуацією в країні.

  6. 2005 – укріплення ринкових відносин в банківській сфері, активне входження на банківський ринок іноземних інвесторів, розвиток довгострокового кредитування та інвестицінйих процесів.

Станом на 01.01.2005 р. в Державному реєстрі банків було зареєстровано 182 банка, діючих (які мають ліцензію на здійснення банківських операцій) – 160: 132 банки – це акціонерні товариства (92 – відкриті, з них 2 банки – державні, 40 товариств – закриті), 28 – товариства з обмеженою відповідальністю. Із 182 банків – 19 банків з іноземним капіталом, в тому числі 7 зі 100% іноземним капіталом. Кількість банків, що перебувають у стадії ліквідації - 20.

Діючі комерційні банки (КБ) за обсягом активних операцій можна поділити на 4 групи:

І – найбільш корпоратизовані банки (активи > 2,5 млрд. грн.) – 10 банків, або 6,3% (АППБ „Аваль”, ЗАТ КБ „Приватбанк”, АКБ „Промінвестбанк”, АКБ „Укрсоцбанк”, АКІБ „УкрСиббанк”, Ват „Укрексімбанк”, Ощадбанк, Райффайзенбанк, „Надра”, Брокбізнесбанк);

ІІ – великі банки (активи > 1,3 млрд. грн.) – 14 банків, або 8,8%;

ІІІ – середні банки (активи > 0,4 млрд. грн.) – 31 банків, або 19,4%;

ІV – малі банки (активи < 0,4 млрд. грн.) – 105 банків, або 62,6%.

2. Сутність поняття „банк”.

В широкому розумінні комерційний банк – це будь-який банк, що функціонує на другому рівні банківської системи. Таке трактування комерційного банку характерне для української практики, в якій всі банки, крім центрального, по суті називаються комерційними. У вузькому розумінні комерційний банк – це банк, який виконує повний набір базових банківських операцій та єдиною метою має одержання максимального прибутку.

Так він характеризується у банківській практиці Німеччини, США та інших країн, в яких поряд з групою комерційних банків, діє велика група інших банків другого рівня, які не називаються комерційними.

Банк — юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

банківська діяльність — залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.