Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ_Ф НАНСИ_МОБ ЛКА_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

1. Необхідність та сутність фінансів.

Предметом науки про фінанси виступають специфічні фінансові відносини, які виникають між державою з одного боку, підприємствами, організаціями і населення з іншого з приводу розподілу і перерозподілу централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів.

Методологічною основою науки є вчення про товарно-грошові відносини, розширене відтворення, природу і функції держави.

Фінанси розглядають з двох сторін:

  1. У вузькому розумінні це грошові відносини і фінансова діяльність, що відображаються у доходах і витратах окремих суб’єктах фінансових відносин.

  2. У широкому розумінні це відносини, що складаються у суспільстві в процесі руху вартості створеного у суспільстві ВВП, який в свою чергу відображається у грошових потоках, що виникають між окремими суб’єктами фінансових відносин і пов’язані з формуванням доходів і здійснення видатків.

Передумовами виникнення фінансів були:

  • поява грошей і товарно-грошових відносин

  • функціонування держави

  • дія економічних законів

Фінанси як відносини можна розглядати з таких позицій:

  1. Суспільні

  2. Економічні

  3. Грошові

  4. Розподільчі

Фінанси – це система економічних відносин за допомогою яких здійснюється формування і використання централізованих і децентралізованих грошових коштів виконання функцій і завдань держави та забезпечення умов розширеного відтворення.

2. Суб'єкти і об'єкти фінансових відносин.

Фінанси — сукупність економічних відносин, пов'язаних з обміном, розподілом і перерозподілом у грошовій формі вартості валового внутрішнього продукту (ВВП), а в певних умовах і національного багатства.

Об'єктами даних відносин є національне багатство і вироблений ВВП. ВВП, як об'єкт фінансових відносин, характеризує нормальну фінансову ситуацію: суспільство розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює. За умов, коли об'єктом фінансових відносин виступає національне багатство, для формування доходів використовується те, що створене попередніми поколіннями або дане природою. Суб'єктами фінансових відносин виступають підприємці, робітники і службовці, держава. Права підприємств та робітників і службовців відображають їх незаперечні права власності на вироблений ВВП. У рамках державного сектора економжи такі самі права власності належать державі, яка виступає в даному випадку звичайним підприємцем.

3. Специфічні ознаки фінансів, їх суспільне призначення.

  1. Формування доходів,здійснення видатків.

  2. Еквівалентний характер обміну і розподілу і нееквівалентний перерозподілу.

  3. Обмінно-розподільчий характер.

  4. Рух вартості від одного суб’єкта до іншого.

  5. Грошова форма фінансових відносин

Фінансове забезпечення здійснюється у трьох формах:

  1. Бюджетне фінансування. Здійснюється на безповоротній основі за рах. держ. і місц. бюджетів.

  2. Кредитування. Здійсн. на основі мобілізації і перерозподілу тимчасово вільних в економії грошових коштів.

Принципи кредитування: терміновість, поверненість, забезпеченість.

  1. Самофінансування. Засноване на використанні власних ресурсів для забезпечення економічного і соціального розвитку суб’єктів господарювання.

Фінансове регулювання зв’язане з регламентуванням розподільчих процесів на макроекономічному і мікроекономічному рівні. Існують 2 методи: сальдовий і податковий.