Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЗС.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
722.58 Кб
Скачать
  1. Методика проведення семінарського заняття

Ринкова система господарювання, сформована в Україні, обумовлює зміну форм і методів управління економікою підприємства, вимагає нових підходів до визначення місця і ролі підприємства в розвитку суспільного виробництва.

Відповідно до робочої навчальної програми передбачено проведення семінарського заняття за темою “Доходи підприємства” основною метою якого є узагальнення та систематизація знань щодо даної теми, розвиток творчого професійного мислення, оволодіння мовою відповідної дисципліни, формування у студентів сучасного економічного мислення, глибокого комплексного розуміння проблем господарсько-фінансової діяльності торгового підприємства, оволодіння умінням відстоювати свою точку зору.

Семінарське заняття проводиться у формі розгорнутої бесіди, яка передбачає ґрунтовну підготовку студентів з питань, що розглядаються, а також обговорення письмових рефератів студентів та їх оцінку. Така форма проведення семінару дозволяє виявити і заповнити прогалини в знаннях студентів, спростувати хибні судження, сформувати навички і уміння самостійної роботи над літературою, першоджерелами, вчить аналізувати економічні процеси і явища, робити висновки.

Семінарське заняття

Тема: “Доходи підприємства ”

План семінарського заняття

  1. Головні ознаки та основні особливості функціонування підприємства в різних економічних системах.

  2. Організаційно-економічні особливості функціонування різних видів підприємств.

  3. Конкуренція в торгівлі: склад, форми, особливості конкурентної боротьби.

  4. Державне регулювання діяльності торговельних підприємств.

Теми рефератів

  1. Підприємство – основа економіки держави.

  2. Економічні особливості діяльності різних видів підприємств.

  3. Підприємництво як форма господарювання.

  4. Державне регулювання господарчої та підприємницької діяльності.

  5. Конкуренція в торгівлі, форми та особливості конкурентної боротьби.

Питання для самоконтролю

  • визначення поняття “підприємство”;

  • головні ознаки підприємства;

  • основні особливості функціонування підприємства в різних економічних системах;

  • класифікаційні ознаки, що визначають вид підприємства;

  • економічні особливості діяльності різних видів підприємств;

  • сутність конкуренції, суб’єкти та об’єкти конкурентної боротьби;

  • методи конкурентної боротьби;

  • державне регулювання діяльності підприємства та його значення

Рекомендована література

1. Шваб Л.І. Економіка підприємства с. 7 - 21.

2. Мазаракі А.А. Економіка торговельного підприємства с. 7 – 26, 35 – 44.

3. Головінов М.І. Економіка підприємства с 11 – 24.

Критерії оцінки знань

Оцінка "5" (бали) виставляється тоді, коли студент володіє глибокими, узагальненими, системними знаннями навчального матеріалу в повному обсязі та здатний їх ефективно використовувати для виконання завдання. Відповідь студента повна, правильна, логічна, містить аналіз, систематизацію, узагальнення. Студент вміє самостійно знаходити джерела інформації і користуватися ними, оцінювати отриману інформацію. Встановлює причинно-наслідкові та міждисциплінарні зв’язки, робить аргументовані висновки. Студент правильно і усвідомлено застосовує всі види довідково - нормативної документації. Самостійно, правильно, в повному обсязі виконує завдання. При наданні відповіді допускає неточності , які самостійно виявляє та виправляє. Виявляє пізновально - творчий інтерес до обраної професії.

Оцінка "4" (бали) виставляється тоді, коли студент самостійно, з розумінням відтворює основний навчальний матеріал та застосовує його під час виконання завдань, аналізує, порівнює інформацію, робить висновки. Відповідь студента в цілому правильна, логічна та достатньо обґрунтована. Достатньо усвідомлено користується довідково – нормативною документацією. Під час надання відповіді допускає несуттєві помилки, які може виправити.

Оцінка "З" (бали) виставляється тоді, коли студент без достатнього розуміння відтворює навчальний матеріал та виконує завдання в неповному обсязі. Недостатньо обґрунтовано аналізує і порівнює інформацію. Неусвідомлено користується нормативною документацією. Під час надання відповіді допускає помилки, які самостійно виправити не може.

Оцінка "2" (бали) виставляється тоді, коли студент не володіє навчальним матеріалом, неусвідомлено виконує окремі частини завдань. Під час надання відповіді допускає суттєві помилки.