Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода 2 граж проц.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
139.4 Кб
Скачать

Тема 19. Провадження в справах, що виникають з адміністративно-правових відносин (практичне заняття)

Контрольні Зйпнтйнна

    1. Загальна характеристика провадження в справах, що виникають з адміністративно-правових відносин.

    2. Загальна характеристика провадження в справах, що пов'язані з ре­алізацією громадянами виборчого права.

    3. Розгляд скарг на дії органів і посадових осіб у зв'язку з накладен­ням адміністративних стягнень.

    4. Розгляд скарг громадян на рішення, дії чи бездіяльність державних органів, юридичних чи посадових осіб у сфері управлінської діяльності.

    5. Розгляд скарг на рішення, яких було прийнято відносно релігійних організацій.

    6. Розгляд справ по заявах прокурора про визнання незаконним пра­вового акту органу, рішення чи дії посадової особи.

    7. Розгляд справ про стягнення з громадян недоїмки по податках, са­мооподаткуванню сільського населення і державному обов'язковому стра­хуванню.

Нормативний матеріал. Судова практика

      1. Конституція України.

      2. Цивільний процесуальний кодекс України. Гл. 2932.

      3. Кодекс України про адміністративні правопорушення.

      4. Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про ад­міністративні правопорушення: Постанова Пленуму Верховного Суду Ук­раїнської РСР від 24 червня 1988р. №6 // Рад. право. 1988. №10.

      5. Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян на звернення: Указ Президента України від 19 березня 1997. №241/97 // Вісник Верховного Суду України. 1997. № 4.

      6. Про практику розгляду судами справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних, посадових і службових осіб у сфері управлінської діяльності, які порушують права та свободи громадян: Постанова Пленуму Верховного Су­ду України від 3 грудня 1997р. №13 // Вісник Верховного Суду України. 1997. №4. Ст.1215.

Список літератури

        1. Шишкин В.И. Конституционное право на обжалование в суд действий должостных лиц. Киев, 1990.

        2. Грось Л. Правильно определить вид гражданского судопроизводства //Сов. юстиция. 1991. №6.

        3. Юков М. Особенности судебного рассмотрения дел о взыскании не­доимок//Там же. 1981. №10.

        4. Масленников М Рассмотрение народными судами дел об админи­стративных правонарушениях // Там же. 1985. №17.

        5. Кройтор В.А. Проблеми судового захисту прав громадян від неправо­мірних дій органів державного управління і службових осіб. Автореф. ...канд. юрид. наук. Харків, 1992.

        6. Кройтор В.А. Обжалование неправомерных действий // Бизнес Ин- форм. 1994. №16. Ст.911.

        7. Кройтор В.А. До загальної характеристики судочинства в справах, що виникають з адміністративно-правових відносин // Вісник Університету внут­рішніх справ. 1996. №1. Ст.2331.

Завдання №103

Гр-н Костін В.М. звернувся до суду із скаргою на постанову на­чальника податкової адміністрації м. Мелітополя Астахова В.А. про притягнення його до адміністративної відповідальності. Заявник за­значив, що його було притягнуто до відповідальності у вигляді штра­фу 200 грн. за неподання бухгалтерської звітності безпідставно і з по­рушенням встановленого законом порядку. Тому він просив задоволь­нити скаргу.

Складіть проект скарги гр-на Костіна В.М до суду. Інші необхідні да­ні для вирішення завдання виберіть на свій розсуд.

Завдання №104

I im актор державтоінспєкції Малинського відділу внутрішніх справ Житомирської області склав протокол про вчинення водієм паперової фаб­рики гр-ном Сліденком В.А. адміністративного правопорушення, суть яко­го, як зазначено в протоколі, полягала в тому, що той керував автомобілем у стані сп'яніння. Згідно з цим протоколом начальник відділення держав- тоінспекції відділу внутрішніх справ виніс постанову про позбавлення гр-на Сліденка В.А. прав керування транспортними засобами на 36 місяців на підставі ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Вважаючи цю постанову невірною, гр-н Сліденко В.А. оскаржив її в державтоінспекції управління внутрішніх справ Житомирського облвикон­кому. Заступник начальника державтоінспекції ір-ну Сліденко В.А. в задо­воленні скарги відмовив.

У скарзі, що надійшла до Малинського районного суду, гр-н Сліден­ко В.А. просив скасувати постанову про притягнення його до адміністрати­вної відповідальності і справу закрити, оскаржуючи факт керування авто­мобілем у стані сп'яніння.

Рішенням Малинського районного суду Житомирської області скаргу

було задоволено частково і обрано захід адміністративного стягнення до

гр-на Сліденка В.А. — штраф у розмірі 200 грн.

У касаційному порядку справу не було розглянуто.

Президія Житомирського обласного суду розглянула протест проку­рора області про скасування рішення суду першої інстанції.

У протесті було вказано на те, що при розгляді скарги стягнення може бути змінено відповідно до ст.293 КііАП України лише в межах того виду адміністративного стягнення, якого було накладено під час розгляду справи

про адміністративне правопорушення.

Яке рішення мав прийняти президія Житомирського обласного суду?

Завдання №105

Рішенням Фрунзенського районного суду м. Харкова гр-ну Побірчен- ко М.О. було відмовлено в задоволенні скарги на начальника паспортного відділу, який відмовив в прописці його 16 річного сина на житлову площу, наймачем якої був гр-н Побірченко М.О.. Суд погодився з доказами поса­дової особи, тому що в наявності були заперечення інших користувачів

цього житлового приміщення.

Чи відповідало чинному законодавству рішення суду?

Завдання №106

Гр-на Хачатурова Ф.Ф. було позбавлено права на керування ав­томобілем за те, що той був за кермом у стані сп'яніння. Гр-н Хача- туров Ф.Ф. оскаржив постанову начальника відділу ДАІ в суді. У скар­зі гр-н Хачатуров Ф.Ф. зазначив, що після користування автомобілем, він поставив його в гараж, випив там склянку вина і пішов додому. Бі­ля гаража його було затримано працівниками міліції і направлено на огляд.

Як слід було вирішити справу згідно з чинним законодавством? Складіть відповідну заяву гр-на Хачатурова Ф.Ф. до суду.

Завдання №107

На гр-на Кузьменка Д.О. було нараховано недоїмку з прибуткового податку в сумі 102 грн. Суд розглянув заяву райфінвідділу про стягнення з гр-на Лук'яненка Д.М. недоїмки під час відсутності представника райфін­відділу. Суд визнав обчислення недоїмки невірним, провів перерахунок і постановив стягнути з гр-на Кузьменка Д.О. на користь райфінвідділу не­доїмку в розмірі 109 грн., а також стягнути на користь держави держмито в сумі 15,9 грн.

Чи були дії суду правильними? Який процесуальний порядок розгля­ду справ цієї категорії встановлено чинним законодавством? Сформулюйте резолю-тивну частину рішення по цій справі.

Завдання №108

Постановою начальника Державтоінспекціг УМВС в Харківській об­ласті від 30 жовтня 1997 року гр-на Прутька В.В. було позбавлено прав во­дія на 12 місяців за керування автомобілем у стані сп'яніння. Гр-н Пруть- ко В.В. оскаржив постанову суду. Рішенням районного суду постанову бу­ло скасовано як необгрунтовану, оскільки згідно з актом наркологічної експертизи його було визнано тверезим.

Президія Харківського обласного суду скасувала рішення районного

суду, а позбавлення права на керування транспортними засобами змінила на штраф у сумі 100 грн.

Чи відповідають чинному законодавству рішення судів?

Складіть проект рішення суду. Інші необхідні дані виберіть на свій

розсуд.

Завдання №109

Рішенням Краснокутської виборчої комісії по виборах депутатів район­ної Ради кандидату в депутати Сидоренку A.M. було відмовлено в реєстра­ції. Група виборців подала скаргу до суду на рішення цієї комісії. Суддя

відмовив у прийнятті скарги.

Хто має право подавати скарги до суду на рішення і дії районної вибор-чої комісії? Який порядок оскарження встановлено чинним законодавством?

Завдання №110

Член ГБК «Світоч» rp-нка Федоренко В.І. звернулася до голови ЖБК Потапова О.О. з проханням засвідчити підписи на заяві про передачу її па- йонакопичення та квартири сину Федоренку В.І. Голова ГБК відмовився засвідчити підписи, мотивуючи це тим, що подібні дії здійснюються у но­таріальних конторах.

Гр-ка Федоренко В.І. подала до Краснокутського районного суду ска­ргу на дії голови ГБК.

Чи може бути об'єктом судового оскарження відмова у посвідченні

підпису на документі? Яке рішення може винести суд?

Завдання №111

Санітарно-епідемологічною станцією м. Богодухова Харківської обл.

було опптеетіо постапопу про стлтаснпл штрафу зо порушення саиітпрно-

гігієнічних правил з домовласника Альошина Е.Е. Гр-н Альошин Е.Е. в де­сятиденний термін з часу одержання постанови звернувся зі скаргою на не­обґрунтованість накладення штрафу, тому що порушення санітарних пра­вил з його боку не було. Ці порушення були з боку сусіда Мещерякова В.О. На підтвердження своєї заяви, гр-н Альошин Е.Е. просив допитати свідків і витребувати акт районного відділу внутрішніх справ. Як повинен був діяти суд по справі?

Завдання №112

До Фрунзенського районного суду м. Харкова звернувся гр-н Костен­ко Б.І. зі скаргою на незаконні дії начальника Салтівського вузла зв'язку, пов'язані зі зняггям в його квартирі телефону. Суд призначив справу до розгляду, повідомивши посадову особу про час і місце розгляду справи. Крім того, суд просив надати йому документи, які б свідчили про обгрун­тованість зняття телефону. Однак в означений час ні начальник Салтівсько­го вузла зв'язку, ні його представники в судове засідання не з'явилися. Як повинен був діяти суд?

Завдання №113

Райфінвідділ звернувся до районного суду з заявою про стягнення з ір-нки Чекмарьової В.Ф. недоїмки в розмірі 29 грн. по податку з будівлі. До заяви райфінвідділом було додано опис майна, яке належало гр-нці Че- кмарьовій В.Ф. До опису було внесено житловий будинок, тому що інше майно було відсутнє.

У будинку гр-нки Чекмарьової В.Ф., крім її родини, мешкали ще двоє наймачів: гр-н Сергеев О.М., який сплачував їй щомісячно 15 грн., та гр-нка Нікітіна Ю.В., що сплачувала їй 10 грн. на місяць.

Як повинен був діяти суд?