Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаби. 2.08-2.14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать
    1. ВИЗНАЧЕННЯ ГОРИЗОНТАЛЬНОЇ СКЛАДОВОЇ НАПРУЖЕНОСТІ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ЗЕМЛІ

  1. Теоретичні відомості.

У просторі навколо Землі існує магнітне поле, силові лінії якого зображені на рис. 1, причому поблизу північного географічного полюса знаходиться південний магнітний полюс , а біля південного географічного полюса – північний магнітний полюс . Оскільки вектор напруженості магнітного поля завжди напрямлений по дотичній до силової лінії, то на екваторі він напрямлений горизонтально, а на магнітних полюсах – вертикально. В інших точках земної поверхні напруженість магнітного поля напрямлена під кутом до горизонтальної площини, дотичної до земної поверхні у даній точці. Величина проекції вектора напруженості магнітного поля на горизонтальну площину називається горизонтальною складовою напруженості магнітного поля Землі . Вертикальна площина, яка проходить через силову лінію магнітного поля Землі, називається площиною магнітного меридіану. Усі площини магнітних меридіанів пересікаються по прямій , а лінії перетину поверхні земної кулі цими площинами називаються магнітними меридіанами.

  1. Опис схеми установки та методу вимірювань

Рис. 1.

Магнітна стрілка, яка може обертатись тільки навколо вертикальної осі, тобто у горизонтальній площині, під дією горизонтальної складової магнітного поля Землі буде встановлюватись у напрямку магнітного меридіана. В даній роботі ця властивість магнітної стрілки використовується для визначення за допомогою тангенс-гальванометра.

Тангенс-гальванометр являє собою коловий провідник (котушку) з деякою кількістю витків n, розташованих вертикально. У центрі витків розміщено компас. При відсутності струму у котушці стрілка компасу встановлюється у напрямку магнітного меридіана. Обертаючи котушку навколо вертикальної осі, можна сумістити площину витків котушки з напрямком магнітної стрілки, тобто з площиною магнітного меридіана. Якщо після такого установлення котушки по ній пропустити Frame2струм, то магнітна стрілка відхиляється на деякий кут (рис.2).

Frame3

У цьому випадку на магнітну стрілку будуть діяти магнітне поле Землі та магнітне котушки із струмом. Напруженість магнітного поля котушки у її центрі напрямлена перпендикулярно до площини витків котушки. Під дією цих двох полів магнітна стрілка встановиться вздовж рівнодіючої двох векторів: та . На рис.2 зображений перетин витка котушки горизонтальною площиною. Як видно з цього рисунку, . Тому

. (1)

Напруженість магнітного поля в центрі колового струму (витка котушки із струмом) визначається за формулою :

, (2)

де – сила струму; – радіус витка.

Підставляючи (2) в (1) і враховуючи, що котушка складається з витків, одержуємо формулу для визначення :

= (3)

Електрична схема установки, яка зображена на рис. 3, складається з тангенс-гальванометра , амперметра , потенціометра , перемикача П та джерела постійного струму .

3. Порядок виконання роботи

1. Зібрати електричне коло згідно з рис.3.

2. Повертаючи тангенс-гальванометр, встановити витки його котушки в площині магнітного меридіана (тобто так, щоб стрілка компасу знаходилась у площині котушки ).

3. Встановити нуль шкали компасу біля північного кінця його стрілки.

4. Включити джерело живлення. За допомогою потенціометра встановити у витках котушки такий струм, при якому стрілка компасу відхиляється на достатній для вимірювання кут .

5. За допомогою перемикача П змінити напрям струму у витках котушки та виміряти кут відхилення стрілки компасу у протилежний бік. Обчислити середній кут відхилення для даного струму.

6. Провести аналогічні вимірювання кута відхилення стрілки компасу при інших значеннях сили струму в котушці.

Рис. 3.

7. За формулою (3) обчислити та визначити середнє значення . Оцінити похибки визначення .

2.09 ВИЗНАЧЕННЯ ПИТОМОГО ЗАРЯДУ ЕЛЕКТРОНА МЕТОДОМ МАГНЕТРОНА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]