Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаби. 2.08-2.14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать
  1. Теоретичні відомості

Система двох паралельних провідників (рис. 1), індуктивно зв’язаних з генератором високочастотних коливань , називається двопровідною лінією. Двопровідна лінія являє собою електричне коло з постійними параметрами ,, які рівномірно розподілені по всій довжині провідників. При достатній частоті генератора у такій лінії виникає електромагнітна хвиля, причому енергія електромагнітного поля зосереджена у просторі між провідниками. Така лінія має незначне випромінювання і відіграє роль каналу для передачі енергії від генератора до антени або для передачі прийнятих антеною коливань до приймальних пристроїв.

Двопровідна лінія може бути або розімкнена (рис. 1), або замкнена (закорочена) на кінцях. В обох випадках в лінії виникають стоячі хвилі внаслідок інтерференції хвилі від генератора та зустрічної (відбитої) хвилі. Амплітуда стоячої хвилі періодично змінюється вздовж лінії за величиною і напрямком і відповідно змінюється струм і напруга вздовж ліні. Точки, в яких результуюча амплітуда дорівнює нулю, називаються вузлами стоячої хвилі. Ті точки, які відповідають максимальним значенням амплітуди, називаються пучностями.

Рис. 1.

Відстань між сусідніми вузлами або пучностями дорівнює, як відомо, половині довжини біжучої хвилі:

.

  1. Опис схеми установки

На рис. 2 зображена блок-схема установки.

Рис. 2.

Джерелом коливань є генератор , змонтований на основі електронної генераторної лампи. Генератор живиться від випрямляча . Зв’язок між лінією і генератором здійснюється за допомогою витка провідника, який знаходиться над коливальним контуром генератора. Між проводами лінії встановлений другий виток провідника, до якого приєднаний мікроамперметр. Виток разом з мікроамперметром можна переміщувати вздовж лінії. При наявності генерації електромагнітних хвиль внаслідок електромагнітної індукції у цьому витку виникає індукційний струм.

3. Порядок виконання роботи

1. Ввімкнути генератор і перевірити наявність генерації.

2. Переміщуючи виток з мікроамперметром вздовж лінії, знайти пучності струму, тобто ті положення витка, які відповідають максимальним значенням струму.

3. Визначити середнє значення віддалі між пучностями та обчислити довжину електромагнітної хвилі .

4. Побудувати графіки розподілу амплітуди струму вздовж лінії : .

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]