Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administratyvne i Trudove pravo. Navch. posibny....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Тема 12. Управління інформаційною сферою

Національна політика розвитку інформаційного суспільства та її засади. Державні гарантії права особи на інформацію.

Правове регулювання інформаційної сфери. Законодавче та нормативне забезпечення здійснення державного управління інформаційними ресурсами. Система органів управління інформаційними ресурсами. Повноваження Верховної Ради України, Президента України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, компетенція органів місцевого самоврядування у сфері інформаційних ресурсів.

Адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері інформаційних ресурсів.

Змістовий модуль іі трудове право

Тема 13. Трудове право як галузь у системі права України

Становлення і розвиток трудового права.

Поняття трудового права як галузі права. Предмет трудового права: індивідуальні та колективні трудові відносини у сфері найманої праці. Сфера дії трудового законодавства.

Особливості методу трудового права в умовах переходу до ринкових відносин. Поєднання державно-правового й договірно-правового регулювання трудових відносин; поєднання централізованого і локального правового регулювання; поєднання імперативного й диспозитивного методів правового регулювання трудових відносин. Єдність і диференціація трудового права.

Функції трудового права в умовах становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки. Зміст соціальної, захисної, виробничої функцій трудового права.

Система і структура трудового права. Загальні положення трудового права. Індивідуальне та колективне трудове право. Система трудового права і система трудового законодавства: поняття, співвідношення.

Трудове право в системі права України. Трудове право як одна з галузей соціального права. Відмежування трудового права від суміжних галузей права (цивільного права, адміністративного права, права соціального забезпечення).

Предмет і система науки трудового права. Значення науки трудового права в реформуванні трудового законодавства.

Тенденції розвитку трудового права у сучасних умовах. Адаптація трудового законодавства України до принципів міжнародного та європейського трудового права.

Система і основні завдання навчального курсу трудового права.

Тема 14. Принципи трудового права України

Поняття і значення основних принципів трудового права.

Класифікація принципів трудового права. Економічна, політична та соціальна основа принципів трудового права України.

Співвідношення загальних принципів з галузевими. Співвідношення принципів і норм права.

Відмінність між принципами як вираженими в праві керівними положеннями й суб’єктивними правами та обов’язками, реалізація яких забезпечується комплексом організаційно-правових гарантій.

Принципи правового регулювання індивідуальних трудових відносин: свобода праці й заборона примусової праці; заборона дискримінації у сфері праці; принцип не погіршення становища працівника порівняно з чинним законодавством; право на безпечні умови праці; право на справедливу заробітну плату; забезпечення працівникам мінімальних державних гарантій у сфері праці; забезпечення захисту трудових прав, честі та гідності учасників трудових відносин; законодавчого обмеження тривалості робочого часу та законодавчого закріплення часу відпочинку; обґрунтованості дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

Принципи правового регулювання колективних трудових відносин: свобода об’єднання в громадські та професійні організації; реальне визнання права на колективні переговори; соціальне партнерство; забезпечення права працівників на участь в управлінні організацією у передбачених законом формах; забезпечення права на вирішення колективних трудових спорів, включаючи право на страйк.

Зміст і конкретизація основних принципів трудового права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]