Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-8 Пра-во АгП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
105.47 Кб
Скачать

Тема 8. Основи аграрного права.

Лекція – 2 години

План.

1. Предмет, методи та принципи аграрного права.

2. Джерела, завдання та функції аграрного права.

3. Аграрні правовідносини та правосуб'єктність аграрних товаровиробників-підприємців.

Самостійна робота :

План

1. Аграрні внутрішньогосподарські правовідносини.

2. Аграрні господарсько-підприемницькі правовідносини.

3. Фермерське господарство.

4. Особисте селянське господарство (ОСГ).

Основні поняття теми: аграрне право, предмет аграрного права, суб’єкти аграрних правовідносин, об'єкти аграрних внутрішньогосподарських правовідносини, методи регулювання в аграрному праві, уніфіковані акти аграрного законодавства, диференційовані акти аграрного законодавства, фермерське господарство, особисте селянське господарство (ОСГ).

1. Предмет, методи та принципи аграрного права.

Аграрне право є галуззю права України, становить складову і невід'ємну частину правової системи України, що характеризується власним предметом, методами і принципами правового регулювання.

Аграрне право - це комплексна галузь права України, яка є сукупністю правових норм, що регулюють аграрні правовідносини, що виникають у зв'язку з утворенням (заснуванням) і статутною діяльністю суб'єктів аграрного підприємництва - виробників продукції харчування рослинного та тваринного походження, заснованих на різних формах власності.

Аграрні правовідносини функціонують протягом усієї діяльності суб'єктів аграрної підприємницької діяльності, починаючи з:

- планування і вибору видів прибуткової продукції,

- організації самого виробництва і закінчуючи транс­портуванням,

- зберіганням та реалізацією сільськогосподарської продукції і сировини, в тому числі й у переробленому вигляді.

Аграрні правовідносини регулюються як загальними нормами традиційних галузей права (наприклад, цивільного, трудового), так нормами виключно або переважно аграрного права.

Наявність різновидів предмета аграрного права зумовлює й різновиди методів аграрного права. В аграрному праві методи правового регулювання являють собою встановлені або санкціоновані державою способи та засоби правового впливу, за допомогою яких визначаються правомочності суб'єктів права учасників аграрних правовідносин.

Предметом аграрного права є аграрні правовідносини, що виникають у зв'язку з утворенням (заснуванням) і статутною діяльністю суб'єктів аграрного підприємництва - виробників продукції харчування рослинного та тваринного походження, заснованих нарізних формах власності

Предмет аграрного права України:

1. Легаліззаційні правовідносини - визначення статусу суб'єктів агробізнесу різних організа­ційно- правових форм.

2. Внутрішні правовідносини : майнові, земельні, трудові, управлінські, виробничо-технологічні.

3. Зовнішні правовідносини : дого­вірні, позадо­говірні, комер­ційні, техно­логічні.

Методи регулювання в аграрному праві - це способи з 'ясування. визначення характеру виникнення, зміни і припинення відносин між суб 'сктами агро­промислового комплекса (АПК).

Методи правового регулювання містяться в законах та інших нормативно-правових актах України, котрі є джерелом аграрного права. У випадках одно­рідності і спорідності суспільних відносин в аграрних відносинах можуть використовуватися правові методи, властиві іншим галузям права.

Державна реєстрація сільськогосподарських виробників, Статут виробників-підприємців аграрних утворень, право членства в цих утвореннях громадян, правові норми щодо паювання земель, право колективного самоврядування сільськогосподарських підприємств тощо як методи правового регулювання, головним чином, застосовуються в системі внутрішніх аграрних відносин.

Зовнішні аграрні правовідносини перебувають одночасно у тісному зв'язку з цивільними, земельними, фінансовими правовідносинами, регулювання яких проводиться методами відповідних галузей права, де вони і визначаються.

Способами регулювання внутрішніх та зовнішніх правовідносин суб'єктів аграрного підприємництва, юридичним інструментом впливу на них виступають як загальні, так і специфічні методи регулювання в аграрному праві.

Поняття аграрного права охоплює також його принципи - основоположні засади, ідеї, наукові положення, що визначають загальну спрямованість і найбільш суттєві риси правового регулювання аграрних відносин.

Основні принципи аграрного права:

  1. право членства у колективному с/г підприємстві, що грунтується на праві вільного вступу і безперешкодного виходу з його складу;

  2. право власності на землю, що належать виробникам с/г продукції;

  3. право на забезпечення господарської самостійності й незалежності су б 'єктів аграрних правовідносин;

  4. правове забезпечення раціонального поєднання високорентабельного виробництва та оптимального підприємництва с/г підприємств як юридичних осіб;

  5. оптимальне використання аграрно-договірних відносин;

  6. посилення частини майнових аспектів у системі аграрних право­відносин;

  7. зміцнення договірної дисципліни в АПК;

  8. додержання внмог колективної демократії к діяльності КСГП.

Виходячи з того, що основним виробником в с/г є колективні с/г підприємства, при визначенні принципів аграрного права увага має приділятися засадам внутрішньо господарських правовідносин, що виникають, функціонують і припиняються в діяльності саме цих суб'єктів аграрного підприємництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]