Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандартизація.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
98.82 Кб
Скачать

3 Співпраця з міжнародними та регіональними організаціями з стандартизації

У своїй діяльності CEN співпрацює з ISO, ІЕС, CENELEC. CEN має найбільший вплив на міжнародну стандартизацію, з огляду на те, що країни - члени CEN ведуть секретаріати 116 технічних комітетів, 321 підкомітетів ISO.

Технічне співробітництво між ISO та CEN забезпечується Віденською угодою, нова версія якої була ухвалена у 2001 році разом з настановою щодо її запровадження. Нагляд за дотриманням угоди здійснюється Спільною координаційною групою ISO / CEN, з представників технічних керівних бюро обох організацій, яка проводить щорічні засідання, аналізує статистичні огляди про спільні проекти та ухвали CEN міжнародних стандартів і обговорює конкретні питання технічної координації згідно з принципами Віденської угоди.

Програмні комітети складають програму стандартизації, приймають стандарти ISO та ІЕС в якості європейських стандартів або документів для гармонізації, розроблюють європейські стандарти або очікують результатів в ISO та ІЕС. Комітет повідомляє про результати своєї роботи в ISO або ІЕС,

Технічні комітети також у своїй роботі спираються на міжнародні стандарти, підтримують контакти з регіональними організаціями, враховують результати діяльності інших технічних комітетів.

4 Європейський комітет з стандартизації в електротехніці (cenelec): органи, структура, функції, завдання

CENELEC • створений у 1971 році об'єднанням двох європейських організацій - Європейського комітету з координації електротехнічних стандартів країн - членів ЕАСТ та Європейського комітету з координації електротехнічних стандартів країн - членів ЄС.

Члени CENELEC - 17 країн Європи: Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Германія, Іспанія, Ірландія, Італія, Люксембург, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Фінляндія, Франція, Швеція, Швейцарія. Всі вони представлені національними електротехнічними комітетами і є членами ІЕС.

Керівний орган - Генеральна асамблея, в якій країни - члени представляють національні організації з стандартизації та урядові органи, а також приймають участь представники ЕС та ЕАСТ.

Генеральна асамблея вибирає Адміністративну Раду, яка складається з делегацій (до 5 осіб) від національних організацій країн — членів.

Основна мета CENELEC - розроблення стандартів на електротехнічну продукцію у тісній співпраці з ЄС та ЕАСТ. Стандарти CENELEC розглядаються як необхідний засіб для створення єдиного європейського ринку.

Суть головного напряму роботи CENELEC - усунення будь яких технічних відмінностей між національними стандартами країн — членів, між процедурами сертифікації відповідності виробів вимогам стандартів та попередження виникнення технічних бар'єрів у торгівлі товарами електротехнічної галузі.

Основні об'єкти стандартизації CENELEC:

  • промислове та побутове обладнання з номінальним напругою від 50 до 1000 В змінного струму та 75 - 1500 В постійного струму;

  • медичне електрообладнання;

  • електромагнітна сумісність;

  • обладнання для використання у потенційно вибухонебезпечній атмосфері;

  • метрологічне забезпечення засобів вимірювання, в тому числі електронних.

Ще один напрям діяльності CENELEC - гармонізація стандартів. Цією діяльністю керує Технічна рада.

Регіональні стандарти, прийняті CENELEC, можуть мати три форми:

  • європейська норма CENELEC (EN) - європейський стандарт з узгодженим технічним текстом, що приймається країнами - членами як національний нормативний документ;

  • документ з гармонізації (HD);

  • попередній стандарт (ENV)

Існує специфіка в діяльності Комітету з електронних компонентів (СЕСС) та програмних комітетів.

СЕСС займається оцінкою якості електронних компонентів. У зв'язку з цим Комітет має свій власний Генеральний секретаріат та безпосередньо підлягає Генеральній асамблеї CENELEC.

Програмні комітети підлеглі Генеральній асамблеї під час її сесії, їх діяльність не поширюється на СЕСС та Комітет з інформатики.