Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак з лісівництва Готовий.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
395.78 Кб
Скачать

2.3 Лісівниче обгрунтування запроектованої технології рубань

Способи лісосічних робіт і технологічна схема організації лісосіки впливають на збереження деревостану, підросту, підліску, грунту. Пошкодження вказаних елементів приводить до зменшення продуктивності насадження і родючості грунту.

При тракторному трелюванні лісосіка повинна бути організована, тобто мати пасіки, волоки, навантажувальні площадки. Рух тракторів дозволяється тільки по техкоридорах. Технологічні коридори розміщені з врахуванням мінімальної кількості дерев і найменшого пошкодження залишеної частини деревостану. Площа волоків не більше 10 – 12 % від площі лісосіки. Техкоридори розміщують з врахуванням лінійної вирубки дерев і пошкодження залишених частин деревостанів. Число дерев з пошкодженими порізами, обдирами стовбура повинно становити не більше 4 – 6 % загальної кількості стовбурів. Частина дерев по краю техкоридора залишається як " відбійні" , вирубують їх після завершення трелювання. При валці дерев бензопилами хлисти трелюють із пасік за вершину, трелювання за комель допускається при порубці техкоридорів. На перезволожених грунтах, пісках і в горах сучки і вершини потрібно вкладати для укріплення волоків з метою збереження водоохоронних функцій і зменшення ерозії.

Пеньки на волоках і навантажувальних площадках спилюються врівень з землею, пеньки на пасіках оушкурюються.

При відмежуванні візирами пасік техкоридорів і постановки клейма, затіски на стовбурах роблять шляхом підрумянення кори, без пошкодження камбію і деревини.

Очистка лісосік – кінцева операція на рубках догляду, проводиться комбінованим способом. Частина порубочних решток збирається в кучі і укладається на технологічних коридор для зменшення пошкодження кореневої системи. Їх рівномірно розкидають по всій площі. Обрубка сучків на зволожених територіях проводиться на волоках для укріплення доріг.

При відводі лісосіки під доглядові рубання дерева ришпакуються та клеймуються на кореневій лапі.

2.4 Організація праці на доглядових рубаннях

Основною формою організації праці на рубках догляду є мала комплексна бригада з 3 – 4-х чоловік, яка здійснює весь цикл робіт на окремих ділянках. При проведенні освітлень і прочисток допускається бригада із 2 – 3-х чоловік, в ланках впроваджуються машини і механізми, розробка нових технологій в рубка догляду дозволяє підвищити продуктивність праці, але при великій розкиданості об’єктів догляду по території лісництв використовуються потенціальні можливості техніки і комплексних бригад не вдається, Суть організації лісосічних робіт на доглядових рубаннях включає такі процеси: організація бригад робітників і їх розміщення на лісосіках, організація праці робітників в бригаді, впровадження передових методів лісосічних операцій, прийомка робіт і продукції від робітників і нарахування заробітної плати робітникам. Організація і технічне керівництво лісосічних робіт здійснюється майстром лісу, якому підпорядковується бригадир комплексної бригади, яка працює на його дільниці.

Для проведення механізації на доглядових рубках з розподілом робіт по технологічних операціях організовуються комплексні бригади. Керує бригадою бригадир, який призначається наказом директора підприємства. За керівництво додається 10 % від заробітної плати. Склад комплексної бригади призначається і розраховується для забезпечення високої продуктивності праці кожного працівника і всієї бригади, а також машин і механізмів. Розрахунок ведеться по нормі виробітку. Організація праці робітників полягає в тому, що узгоджується процес організаціі роботи робітників, всіх членів комплексної бригади, щоб не було простоїв механізмів.