Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sichen_veresen_ 2011р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Зайняте населення та рівень зайнятості у Черкаській області

За даними Державного комітету статистики України

У 1 півріччі 2011 року чисельність зайнятого населення Черкаської області становила 560,8 тис. осіб і, у порівняні з аналогічним періодом 2010 року, зменшилась на 1,3 тис.осіб. Поряд з тим, рівень зайнятості зріс з 58,1% до 58,7%.

Чисельність зайнятого населення в цілому по Україні становила 20,2 млн.осіб, що на 34,4 тис. осіб більше, ніж у середньому у І півріччі 2010 року. Рівень зайнятості населення зріс з 58,4% до 59%. Зростання відбулося в усіх регіонах.

Середньооблікова чисельність штатних працівників Черкаської області, тис. осіб

За даними Державного комітету статистики

УУ серпні чисельність найманих працівників у Черкаській області становила 269,5 тис. осіб, що на 0,5 тис. осіб більше, ніж у липні п.р., порівняно з аналогічним періодом 2010 року відбулося скорочення середньо-облікової чисельності штатних працівників на 0,5 тис. осіб. Зменшення відбулося у переважній більшості видів економічної діяльності, зростання кількості найманих працівників порівняно з серпнем минулого року за видами економічної діяльності відбулося лише в промисловості, будівництві, освіті, охороні здоров”я, наданні комунальних послуг.

В середньому по Україні середньооблікова чисельність штатних працівників у серпні 2011 року становила 10 млн. 541 тис. осіб та, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, скоротилася на 116 тис. осіб.

Безробітне населення та рівень безробіття (за методологією моп) у Черкаській області

За даними Державного комітету статистики України

У Черкаській області чисельність безробітних у середньому за 1 півріччя 2011 року знизилась, порівняно з 1 півріччям 2010 року, на 4,5 тис. осіб і становила 63,1 тис. осіб. Рівень безробіття (за методологією МОП), знизився з 10,7% до 10,1%.

В цілому по Україні чисельність безробітних у середньому за 1 півріччя 2011 року становила 1,8 млн. осіб, що на 58,6 тис. осіб менше, ніж за цей період 2010 року. Рівень безробіття (за методологією МОП), знизився з 8,5 % до 8,2%. Зниження рівня безробіття відбулося в усіх регіонах.

Кількість наявних вакансій, зареєстрованих у центрах зайнятості Черкаської області у січні - вересні 2011 року, становила 32,7 тис., що на 26,6 % більше, ніж у відповідному періоді 2010 року. Позитивна динаміка спостерігалася у всіх центрах зайнятості. Більше 18% вакансій області були зосереджені у м. Черкаси.

Проблемою укомплектування вакансій, особливо для кваліфікованих працівників, залишається низький рівень запропонованої заробітної плати. Так, серед актуальних вакансій більше, ніж у третини заявлена мінімальна заробітна плата, 61,8% – пропонують заробітну плату від мінімальної до середньої по області і лише у 3,7 % вакансій рівень заробітної плати перевищує середній по області.

Найбільше вакансій з мінімальним розміром заробітної плати було подано роботодавцями до Городищенського, Звенигородського, Кам”янського, Монастирищенського, Шполянського районних центрів зайнятості. Найбільш затребуваними, як і в попередні періоди, були кваліфіковані робітники масових робітничих професій (слюсарі – ремонтники, електрогазозварники, електромонтери, водії, токарі, трактористи). Також роботодавці запрошували на роботу фахівців за такими спеціальностями, як інженер, бухгалтер, викладач, лікар тощо.

Протягом січня – вересня 2011 року послугами Черкаської обласної служби зайнятості скористались 62,4 тис. громадян, не зайнятих трудовою діяльністю, що на 4,1% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Зростання відбулося в усіх центрах зайнятості регіону, за виключенням Жашківського, Христинівського районних, Ватутінського та Черкаського міських центрів зайнятості.

З початку року за сприянням у працевлаштуванні до центрів зайнятості звернулося майже 36,7 тис. незайнятих громадян, що на 9,3% більше, ніж у січні – вересні 2010 року. Збільшення обсягів реєстрації відбулося в переважній більшості центрів зайнятості, за виключенням Жашківського, Маньківського, Христинівського районних та Канівського міськрайонного центрів зайнятості.

Незважаючи на позитивні тенденції на ринку праці, в області спостерігається дисбаланс між попитом на робочу силу та її пропозицією.

У січні - вересні 2011 року в середньому по області на 1 вакансію претендувало 2 особи (у січні - вересні 2010 року – 2 особи).

З початку року за направленням центрів зайнятості області було укомплектовано понад 27 тис. вакансій. Черкаська область має один з найвищих в Україні рівень укомплектування вакансій, який у січні – вересні п.р. становив 82,9%, що значно вище, ніж в середньому по Україні (59,3%).

Слід зазначити, що підбір роботи та укомплектування вакансій ускладнює те, що роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їх досвіду роботи і, в той же час, пропонують мінімальний рівень оплати праці, навіть висококваліфікованим працівникам.

Станом на 1 жовтня 2011 року актуальними були 454 вакансії, таким чином, на 1 вакансію претендувало 40 осіб (станом на 1 жовтня 2010 року – 30 осіб).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]