Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

1. Відкриття та ведення поточних рахунків сгд

Якщо юр. особа не має рахунку в цьому банку, то для відкриття рахунку вона має подати: заяву про відкриття п/|р, копію свідоцтва про держ. реєстрацію в органі виконавчої влади (якщо юр особа утримуються за рахунок бюджетів, цей документ не вимагається); копію зареєстрованого установчого документа, засвідчену нотаріально; копію довідки про внесення до ЄДРПОУ, копію документа, що підтверджує взяття на облік в органі ДПС, картку із зразками підписів і відбитка печатки. Якщо наймана праця додататково: копію документа, що підтверджує реєстрацію у відповідному органі Пенсійного фонду, копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юр. особи у Фонді соц. страхування від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань як платника страхових внесків.

Якщо СГД вже має п/р, то відкриття нового рахунку здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття рахунку та засвідченої в установленому порядку картки із зразками підписів і відбитка печатки. Відокремлений підрозділ разом з цими документами також має подати клопотання юрид особи про відкриття поточного рахунку його відокремленому підрозділу.

Використання коштів за поточними рахунками. П/р відкривається СГД для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законодавства України в безготівковій та готівковій формі для здійснення поточних операцій та для зарахування, викор і погаш кредитів.

Поточні торгівельними операціями в ін валюті: між юр особами резидентами, та нерезид під час здійснення зовнішньоек діяльності за торг операціями; між юр особами-резид на України за умови наявності індивідуальної ліцензії НБУ; між юр особами-нерезидентами та юр особами-резидентами через юр осіби-резидентиників відповідно до договорів.

Поточні неторгівельні операціями перекази зарплати, стипендій, пенсій, аліментів, державної допомоги, матеріальної допомоги, допомоги родичів, благодійної допомоги, виплат і компенсацій; здійснення обмінних операцій з ін. валютою та платіжними документами в ін. валюті; виплати готівкової ін. валюти за ПК; купівля платіжних документів в ін. валюті; виплати на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів; платежі, що пов'язані зі смертю громадян; *платежі, пов'язані із судовими витратами, із слідчими та нотаріальними діями, *оплата навчання в навчальних закладах, стажування в закладах іншої держави тощо.

На п/р зараховуються кошти: що одержані в готівковій формі як сплата за державне мито, митні платежі та інші збори відповідно до законодавства України; невикористаний залишок готівкової ін. валюти та ін. валюта за платіжними документами, що були раніше отримані в уповноважених банках; що внесені в готівковій формі нерезидентом на рахунок юр. особи-резидента як благодійний внесок; перераховані з-за кордону нерезидентами за зовнішньоек контрактами. Безпосередньо на п/р: куплені уповноваженим банком за дорученням власника рахунку за іншу ін. валюту або нац. валюту відповідно до законодавства; перераховані у формі кредиту відповідно до кредитного договору; перераховані з власного вкладного (депозитного) рахунку в уповноваженому банку відповідно до договору банківського вкладу; у сумі процентів, нарахованих за залишком коштів. Зарахування коштів на п/р в іноземній валюті фіз. особи-резидента, яка є підприємцем, та використання коштів з цього рахунку здійснюються за режимом поточного рахунку в іноземній валюті юр. осіб-резидентів.

За довіреністю фіз. особи-підприємця, його рахунком можуть розпоряджатися інші особи. У разі його смерті права та обов'язки по рахунках переходять до його спадкоємців.

П/р клієнтів банків закриваються: на підставі заяви клієнта; на підставі рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації юр. особи; в разі ліквідації або реорганізації; у разі смерті власника рахунку – фіз. особи; на інших підставах, передбачених законодавством або договором .

Банк може відмовитися від договору банк. рахунку та закрити п/|р клієнта, якщо за ним не було операцій протягом 3 років підряд і на ньому немає залишку коштів.

У разі закриття п/|р або вкладного (депозитного) рахунку СГД банк протягом 3 робочих днів з дня закриття (включаючи день закриття) повідомляє про це відповідний орган ДПС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]