Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Законодавство

  1. Цивільний кодекс України: офіційний текст / Міністерство юстиції України. – К.: Юрінком Інтер. 2003 р. 464с.

  2. Господарський кодекс України: офіційне видання. – К.: Видавничий дім „Ін Юре”. 2003 р. – 344с.

  3. Сімейний кодекс України

  4. Ужгород, 1997. - З 04с. З.Закон України „Про заставу” //ВВР України. - 1992. - №47. - С.642.

  5. Про іпотеку. Указ Президента України від 14 червня 1999р. //Урядовий кур’єр. - 1999 - 24 червня.

  6. Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна. Затверджене постановою КМУ від 22 грудня 1997р. //Закон і бізнес. - 1998. - 22 квітня.

Тема: відповідальність у цивільному праві

Теоретична частина

  1. Поняття, значення та функції цивільно - правової відповідальності.

  2. Особливості відповідальності при порушені особистих немайнових прав.

  3. Форми відповідальності.

  4. Види цивільно - правові відповідальності.

  5. Підстави цивільно - правової відповідальності.

  6. Підстави звільнення від відповідальності (казус, непереборна сила).

Практична частина

Завдання № 1

Боржник (АТ „Райдуга) на вимогу одного з трьох кредиторів, концерну „Галич”, сплатив йому повну суму боргу.

Два інших кредитори, АТ „Космос” та ТзОВ „Обрій”, звернулись з вимогою до концерну „Галич” про сплату належних їм часток.

Концерн відмовився, мотивуючи, що боржник є АТ „Райдуга” і звернення має бути до нього. Після цього АТ „Райдуга” зможе звернутись до концерну „Галич” з регресним позовом.

Проаналізуйте ситуацію. Як вирішити даний спір?

Завдання № 2

До господарського суду звернулася Державна акціонерна енергопостачальна компанія з позовом про визнання недійсним договору гарантії, укладеного між ним та відповідачем - Промінвестбанком України та про повернення суми, стягнутої банком на підставі договору гарантії. У заяві позивач зазначає: ДАЕК є державним підприємством.

22 липня 1995 року ДАЕК надало банку гарантійний лист, в якому зобов’язувалось виступити гарантом повернення кредиту ТзОВ. 1 серпня 1995 року був підписаний кредитний договір Промінвестбанку з ТзОВ, в якому є посилання на гарантійний лист. Відмітка про те, що банк приймає гарантійний лист, зроблена банком лише 9 серпня 1995 року.

Договір гарантії, на думку позивача, підлягає визнанню недійсним як такий, що не відповідає вимогам закону на підставі ст.48 ЦК України 1963 року. Відповідач проти позову заперечив, посилаючись на наступне. На його думку, на день складення гарантійного листа (22 липня 1995 року) Закон України від 5 липня 1995 року „Про внесення змін і доповнень до Закону України „Про підприємства в Україні” п.2 ст.24, згідно якого державним підприємствам забороняється виступати гарантами по кредитних зобов’язаннях суб’єктів підприємницької діяльності, чинності ще не набув. Вказаний Закон був опублікований у Голосі від 22 липня 1995 року.

Видаючи гарантійний лист, позивач діяв в межах своєї правоздатності, а тому банку не було підстав не прийняти його.

Проаналізуйте обставини справи і вирішіть спір. Визначить дату встановлення гарантійних правовідносин.

Завдання № 3

АТ закритого типу звернулося до господарського суду з позовом про визнання недійсним договорів застави майна товариства, укладеного в забезпечення кредитного договору. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що договір застави підписав Голова правління АТЗТ без належних повноважень на розпорядження майном товариства.

Відповідач - Промінвестбанк України проти цього заперечував. Банк зазначив, що АТ не є формою спільної часткової власності. Майно товариства знаходиться у колективній власності. Акціонери, обравши Голову правління уповноважили його розпоряджатися майном юридичної особи.

В статуті АТЗТ не міститься обмеження суми, на яку може укласти угоди голова правління.

Проаналізуйте ст.6 Закону України „Про заставу”, ст.ст. 12,48 Закону України „Про господарські товариства”. Вирішіть спір.

Завдання № 4

Акціонерний комерційний банк звернувся до господарського суду з позовом про звернення стягнення на майно їх боржника за кредитним договором - відкритого акціонерного товариства.

Кредитний договір був забезпечений договором застави товарів в обігу та переробці, а саме - цукру. Відповідач проти позову заперечив і заявив зустрічні позовні вимоги про визнання недійсним договору застави, наводячи аргумент про те, що під час укладення договору застави цукровий завод перебував у процесі приватизації.

Завдання № 5

Проходячи повз магазин, К. знепритомніла. Падаючи, вона сумкою розбила вітрину. Магазин вимагав відшкодувати завдану шкоду, вартість вітрини, а також збитки, які зазнав магазин, не функціонуючи протягом 3 годин.

Чи є підстави для настання цивільно - правової відповідальності за даних обставин?

Завдання № 6

Кривенко, Савка та Салій спільними діями заподіяли шкоду громадянці Козій. Козій звернулась до Савки про відшкодування всього розміру завданої шкоди, мотивуючи це тим, що Кривенко безробітний, а у Салія велика сім”я.

Савка відмовився повністю відшкодувати суму, так як заподіювали шкоду вони солідарно і тому кожен має відповідати у рівній частці.

Чи обгрунтована вимога Козій? Які особливості солідарної відповідальності?

Завдання № 7

Вчитель П”ятницький відпустив з уроків учня Марченка на прохання його батьків.

По дорозі додому Марченко заподіяв шкоду автомобілю громадянина Криниченка. Криченко звернувся з вимогою до батьків про відшкодування збитків.

Батьки відмовилися, стверджуючи, що відповідати має школа, так як їхній син мав перебувати на уроках і за це відповідає адміністрація.

Директор заперечував дану претензію, так як це учитель відпустив учня на власний розсуд. Вчитель відмовився, стверджуючи, що відповідати повинні батьки, так як він відпустив учня з уроків на особисте прохання батьків.

Проаналізуйте ситуацію.

Завдання № 8

Лейтенант міліції Остапенко, проходячи повз кар’єр, побачив, що в ополонці тонуть двоє дітей. Рятуючи дітей, він затратив багато зусиль і потонув. Вдова лейтенанта подала позов про відшкодування шкоди, заподіяної смертю чоловіка, до батьків врятованих. Заперечуючи проти позову, мати одного з врятованих сказала, що відповідати повинна школа, у якій у цей час повинен був навчатися її син. Однак, в результаті того, що вчителька його разом з товаришем вигнала з занять, вони опинилися на розташованому поблизу школи кар’єрі, де і сталася пригода. Зробіть юридичний аналіз ситуації.

Завдання № 9

Вантажний автомобіль, що належав заводу, зіткнувся з легковим автомобілем, що належав громадянину Мазуру. Винним у ДТП був визнаний водій вантажного автомобіля Швець, який грубо порушив правила дорожнього руху. Мазур зібрався подати позов до водія вантажного автомобіля Швеця про відшкодування нанесеної шкоди.

Дайте повну консультацію по даній справі.

Як визначається матеріальна шкода в таких випадках?

Завдання № 10

Сталеливарний завод відвантажив на адресу заводу металоконструкцій 450 тон сталі марки „Б”.

У супровідних документах та в рахунку помилково було зазначено, що відвантажена сталь марки „А”, як це і було передбачено у договорі між сторонами. Покупець - завод металоконструкцій - отриману партію сталі без перевірки її марки використав у виробництві, внаслідок чого уся виготовлена з неї продукція була забракована. Покупець подав позов до поставщика про стягнення 200 тис. грн. збитків, нанесених внаслідок випуску браку. Поставщик заперечував проти задоволення позову, посилаючись на те, що обов’язком покупця є перевірка якості і марки сталі до запуску її у виробництві.

Чи підлягає позов задоволенню?

Завдання № 11

Внаслідок зіткнення автомашини, яка належала Чумакову, та мотоцикла, яким по довіреності керував Семілетов, отримав травму їхавший разом з Семілетовим Лук’янов. Лук’янов подав позов до Чумакова про стягнення завданої шкоди. Суд стягнув з Чумакова завдану Лук’янову шкоду у повному розмірі. Чумаков оскаржив рішення суду і зазначив у скарзі на те, що стягувати шкоду з нього одного несправедливо, оскільки в аварії винний і Семілетов і тому було б правильно стягнути з них збитки у рівних долях.

Який вид відповідальності повинен бути застосований у даному випадку?

Завдання № 12

У робочого Іванова на виробництві із індивідуальної шафи був викрадений верхній одяг. Вкрадене та злодій знайдені не були. Іванов пред’явив позов про відшкодування вартості викраденого до підприємства.

Чи підлягає позов задоволенню?

По якому законодавству (трудовому чи цивільному) повинна бути вирішена справа?

Завдання № 13

Страхова компанія звернулась до суду з позовом до Михайленка та Кирилюка - батьків неповнолітніх Сашка (16 років) і Олега (14 років) про стягнення збитків.

Позивач, посилаючись нате, що 18 серпня 1984р. внаслідок дій згаданих неповнолітніх (які розпалили вогонь у будівельному вагончику і спричинили пожежу) було пошкоджено та знищено майно громадян, які проживають поряд. За договорами страхування потерпілим було виплачено по 500 грн. У зв’язку з цим позивач просив зазначену суму стягнути з відповідачів.

Рішенням Надимського райсуду з Михайленка та Кирилюка на користь позивача була стягнута солідарно зазначена сума позову.

Чи правильне рішення суду? Дайте висновки по справі.

Завдання № 14

Тарний завод уклав договір з меблевою фабрикою об’єднанням на поставку тари для упаковки меблів. У свою чергу фабрика зобов’язалось поставляти заводу тарні ящики, які є матеріалом для виготовлення упаковочної тари. Проте об’єднання порушило строк виконання прийнятого зобов’язання в частині поставки тарних ящиків. Претензія Тарного заводу про стягнення неустойки за прострочку у сумі 2500 грн., об’єднанням була відхилена на тій підставі, що між заводом і фабрикою було укладено договір поставки, і що у ньому передбачена умова, відповідно до якої постачальник за недоставку продукції не несе відповідальності. Тарний завод, посилаючись на ст. 610 ЦК України, просив господарський суд стягнути з об’єднання 2500 грн. неустойки.

Чи є підстави для звільнення об’єднання від відповідальності?

Яке рішення повинен винести господарський суд?

Завдання № 15

Грищенко звернувся до суду з позовом до Трофимчука про стягнення вартості речей, які передані йому на зберігання.

В суді відповідач, не заперечуючи факту залишення у нього позивачем речей на зберігання, заявив, що ці речі були в нього украдені разом з його власними речами, хоч він й приймав всілякі міри для того, щоб забезпечити їх збереженість.

Суд позов Грищенка задовольнив, керуючись нормами, які регулюють відносини, які виникають внаслідок причинення недоговірної шкоди. Суд виходив з того, що відповідач прийняв речі на зберігання не на договірних основах, а в порядку добросусідських стосунків.

Обласний суд в своїй ухвалі вказав, що при розгляді цієї справи слід було керуватися ст. 509 ЦК України.

Чи вірне рішення народного суду?

Чи вірна вказівка апеляційного суду?

Завдання № 16

Фірма „Луна” уклала договір поставки з однією з кримських професійних спілок. Відповідно з цим договором колективна спілка повинна була в грудні 1992 р. відвантажити фірмі „Луна” вино на суму 24 тис. грн. Однак колективна спілка договір не виконала. У зв’язку з цим, фірма „Луна” не виповнила план по товарообігу й не отримала планового прибутку на суму 4 тис. грн. Фірма „Луна” звернулася господарський суд з позовом про стягнення неустойки в сумі 1,2 тис. грн. За невиконання договору у вказаний термін й нанесення збитків в розмірі 4 тис. грн. Крім того, позивач вимагав, щоб колективна спілка виконала свої договірні зобов’язання.

Фірма прохала звільнити її від відповідальності, оскільки невиконання нею договору було зумовлено тим, що її поставник не поставив своєчасно тару для вина. Крім того, колективна спілка вважає, що сплата неустойки звільняє її від зобов’язання поставляти передбачені договором товари й обов’язки відшкодовувати збитки.

Як слід вирішити спір?

Завдання № 17

Рудюк позичив Курсовіну 200 грн. строком до 1 жовтня. Курсовін борг в строк не повернув. В березні наступного року Рудюк пред’явив позов Курсовіну про стягнення боргу і відшкодування збитків в розмірі 100 грн. За заявою Рудюка ці збитки являються наслідком того, що він, немаючи восени засобів для заготівки овочевів, змушений був купувати їх зимою за більш високими цінами.

Курсовін заперечив проти стягнення збитків, вважаючи, що вони не являються безпосереднім результатом несплати боргу в строк.

В якій сумі повинен бути задоволений позов?

Завдання № 18

Карлін, проходячи по вулиці, побачив п’яного Башликова, котрий лежав на тротуарі. Карлін розбудив Башликова, підняв його і, коли той твердо стояв на ногах пішов.

Башликов зробив кілька кроків по тротуарі, а потім вибіг на проїжджу частину дороги і потрапив під автомобіль.

Чи є в діях Карліна склад цивільного правопорушення?

Завдання № 19

Художник Ліпатов уклав договір з заводським клубом , у відповідності з яким він зобов’язався виготовити декорації для вистави з нагоди святкування ювілею заводу. Але через 3 дні захворів на запалення легень. Оскільки до святкування ювілею залишився лише тиждень, клуб доручив виготовити декорації іншому художнику, котрому довелось, враховуючи терміновість робіт, заплатити на 30 грн. більше ніж це було передбачено договором з Ліпатовим. Внаслідок чого клуб пред’явив позов до Ліпатова про стягнення збитків в сумі 30 грн.

Чи підлягає даний спір задоволенню?