Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альтернативні джерела енергії 3.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
12.2 Mб
Скачать

3.1. Варіанти перетворення вітрової енергії в електричну

Серед способів перетворення енергії вітру найбільш привабливим і складним являється перетворення в електричну енергію генераторами різних типів.

На сьогоднішній день при автономному варіанті використання електроенергії застосовують три основні схеми.

Перша схема складається із генератора постійного струму та пристрою заряджання акумуляторної батареї. В цьому варіанті користувачами електроенергії можуть бути тільки двигуни постійного струму, нагрівні та освітлювальні пристрої. Напруга на виході генератора не постійна.

Друга схема містить тільки генератор змінного або постійного струму, який призначений для нагрівання, тобто для отримання тільки тепла і його акумулювання.

Третя схема містить генератор змінного струму, випрамляч, буферний накопичувач та перетворювач постійного струму в змінний струм постійної частоти.

Для всіх вище вказаних варіантів ротор вітроустановки обертається зі змінною частотою. В цих схемах не потрібна підтримка постійної швидкості обертання ротора.

При використанні енергії вітру паралельно з енергомережею також має місце три напрямки. При цьому користувач електричної енергії підключений до мережі енергосистеми. Застосування паралельної енергоустановки понижує коштовність необхідного акумулюючого пристрою.

Перша схема містить тільки синхронний генератор, який підключений до електросистеми. В цьому варіанті схеми ротор вітроустановки повинен обертатися з постійною кутовою швидкістю для синхронної роботи генератора вітроустановки. Така схема являється найбільш простою. Як правило, потужність енергосистеми на багато більша потужності вітроустановки, електрична машина буде знаходитись в режимі синхронізму в достатньо широкому діапазоні змін моменту обертання ротора вітроустановки. Недоліком застосування синхронного генератора є той факт, що він може переходити в режим двигуна і споживати енергію із енергосистеми, при різних поривах вітру з’являється можливість виходу із синхронізму. Подальша синхронізація генератора та підключення його до енергосистеми являється складним процесом.

Друга схема також містить тільки один генератор, але він являється асинхронним. Частота обертання ротора ВУ може бути не постійною, але несильно відрізнятись від синхронної частоти обертання.

Третя схема складається із генераторної системи, яка обертається з непостійною швидкістю, але частота струму постійна. Ідея цієї схеми визначається в тому, щоб надати можливість ротору ВУ обертатись зі змінною частотою, яка регулюється у відповідності зі зменшенням швидкості вітру. Така схема застосовує генеріруючі системи, які забезпечують в цих умовах отримання змінного струму постійної частоти, і при цьому електроенергія може бути подана в енергосистему.

Методи отримання змінної напруги постійної частоти при змінній частоті обертання вала приводу включають дві групи. Перша група використовує диференціальні методи і реалізується в схемах з синхронними генераторами за допомогою механічних пристроїв, які забезпечують отримання постійної частоти обертання ротора генератора за допомогою редукторів зі змінним передаточним відношенням (варіатори). Ця група включає також пристрої з гідравлічною передачею потужності, а також електричні пристрої, які компенсують змінення частоти обертання за допомогою живлення обмотки збудження напругою з частотою сковзання, яка дорівнює різниці частоти обертання ротора генератора та частоти напруги електросистеми, на яку працює генератор [20].

Група недиференціальних методів може бути реалізована через статичні пристрої змінення частоти відповідно до схеми перетворення «змінна напруга змінної частоти — постійна напруга — змінна напруга постійної частоти». При цьому розроблені дві автоматизовані схеми в обох напрямках.

Третя автоматизована схема першого напрямку містить генератор змінного струму з постійними магнітами, який обертається за допомогою ротора ВУ через редуктор. Напруга і частота змінні , тому, використовуючи випрямляч, змінна напруга змінної частоти перетворюється в постійний струм нестабілізованої напруги.

Рис. 3.1.1 Двоконтурна схема перетворення механічної енергії ВУ в електричну енергію

1–генератор; 2–випрямляч; 3–стабілізатор; 4–пристрій заряджання;

5–суматор.

На рис. 3.1.1 вітроустановка обертає генератор змінного струму. Електрична енергія, що виробляється, розгалужується на два контури. У першому контурі електроенергія через випрямляч 2 та стабілізатор 3 поступає на перетворювач (інвертор). Інвертор перетворює постійну напругу 14 В на змінну напругу 220 В 50 Гц. Потужність таких пристроїв досягає декілька кіловат. Цей контур являється пріоритетним. Другий контур являє лінію буферного накопичувача електричної енергії. Він складається із заряджаючого пристрою 4, акумулятора і суматора 5. При достатній інтенсивності вітру потужність виробляємої електроенергії більша, ніж та, що використовується в каналі інвертора. При цьому напруга перед стабілізатором вища, ніж за стабілізатором. Ця різниця напруг призведе до включення пристрою заряджання. Величина заряджаючого струму пропорційна різниці напруг. Зменшення інтенсивності вітру призведе до зменшення напруги перед стабілізатором. Зменшення сигналу з виходу суматора до рівня, який нижче установленого значення, призведе до відключення зарядного струму акумулятора. В такому стані енергія вітроустановки витрачається тільки для живлення користувача через інвертор. В випадку відсутності або недостатньої потужності вітру напруга на виході стабілізатора становиться нижче, ніж напруга акумулятора. В цьому випадку інвертор починає живитись від акумулятора.

Застосування генераторів змінного струму разом з трьохфазним мостовим випрямлячем та стабілізатором показано на рис. 3.1.2. Регулятор напруги містить вимірювальний елемент, пристрій порівняння та регулятор.

Рис. 3.1.2 Застосування генераторів змінного струму

1–генератор; 2–вимірювальний елемент; 3–пристрій порівняння;

4–регулюючий елемент.

Вимірювальний елемент сприймає напругу генератора і перетворює його в сигнал, який в пристрої порівняння порівнюється з еталонним значенням напруги. Якщо величина напруги генератора відрізняється від еталонної величини, то на виході вимірювального елемента з’являється сигнал, який активізує регулюючий елемент, при цьому змінюється струм в обмотці збудження так, щоб напруга генератора встановилась в заданих межах.

Таким чином, до регулятора 4 напруги обов’язково повинна бути підведена напруга з генератора з метою забезпечення її стабілізації.

На рис. 3.1.3 показана принципова схема з регулятором напруги [20]. Із вхідного дільника (R, R2, R3) напруга поступає на елемент порівняння, де роль еталонної величини виконує напруга на стабілітроні VD1. Струм стабілітрона вмикає електронне реле, яке комутує ланцюг збудження таким чином, що струм в обмотці збудження змінюється в необхідний бік.

Рис. 3.1.3 Принципова схема генератора з регулятором напруги.

ОС – обмотка статора; ОЗ – обмотка збудження;

АБ – акумуляторна батарея; VD1 – стабілітрон.

Регулятор напруги працює таким чином. Чутливим елементом являється вхідний дільник напруги (R1, R2, R3). Напруга до стабілітрона VD1 підводиться з виходу генератора, який обведений пунктирною лінією, через дільник напруги, виконаний на резисторах R, R2, R3. Доки напруга генератора невелика і на стабілітроні вона буде нижчою від напруги стабілізації, то стабілітрон VD1 буде закритим, струм через нього та в базовому ланцюгу транзистора VТ1 буде відсутнім, транзистор VТ1 буде закритим. В цьому випадку струм через резистор R6 та діод VD2 від генератора поступає в базовий ланцюг транзистора VТ2, він відкриється і через його перехід емітер-колектор почне протікати струм в базу транзистора VТ3. Якщо напруга генератора збільшилась, наприклад, внаслідок збільшення частоти обертання ротора або зменшення навантаження, то збільшиться напруга на стабілітроні VD1. Якщо напруга досягне величини напруги стабілізації і більше, то стабілітрон VD1 відкривається, струм через нього поступить в базовий ланцюг транзистора VТ1, який відкривається і своїм переходом емітер-колектор закорочує вивід бази складного транзистора VТ2, VТ3 на емітер. Складний транзистор VТ2, VТ3 закривається, і при цьому ланцюг живлення обмотки збудження розривається. Струм збудження спадає, зменшується напруга генератора, закривається стабілітрон VD1 та транзистор VТ1, відкривається складний транзистор VТ2, VТ3, обмотка збудження знову включається в ланцюг живлення, напруга генератора збільшується, і таким чином процес повторюється.

В наслідок цього, регулювання напруги генератора за допомогою регулятора здійснюється дискретно через зміну відносного часу включення обмотки збудження. При цьому струм І3 в обмотці збудження змінюється так, як показано на рис.3.1.4. Якщо частота обертання генератора збільшилась або зменшилось його навантаження, то термін включення обмотки зменшується, а якщо частота обертання зменшилась або навантаження збільшилось, то термін включення обмотки збудження збільшується.

Рис. 3.1.4 Зміна відносного часу включення обмотки збудження генератора електроенергії.

n1, n2 – частоти обертання ротора, n2 < n1.

В другому варіанті, тобто при роботі вітроустановки паралельно з електромережею великої потужності пропонується наступна схема регулювання напруги.

Якщо ротор синхронної машини прискорити за допомогою зовнішнього приводу до частоти обертання, яка буде перевищувати частоту обертання магнітного потоку, тобто здійснити умову n>n1, то плин (сковзання) (де n1 – частота обертання магнітного поля статора, n – частота обертання ротора) стане від’ємним і машина перейде в режим асинхронного генератора. В первинній обмотці генерується активна потужність, яка передається на навантаження, яке підключене до первинних ланцюгів. Принцип дії пояснюється наступним чином. Струм в короткозамкненій обмотці ротора, який з’являється внаслідок її відносного руху у первинному магнітному полі, створює свій магнітний потік, який, в свою чергу, наводить в обмотці статора додаткову електрорушійну силу і активний струм живлення навантаження.

При роботі сумісно з потужною мережею первинна напруга асинхронного генератора і частота струму в його первинній обмотці являються незмінними. Тому для збільшення потужності, яка віддається генератором в мережу, його привід повинний забезпечити приріст частоти обертання ротора і відповідно значення плину S.

Недоліком звичайного асинхронного генератора, який працює на мережу та споживає від мережі значну реактивну потужність Q, являється відносно низьке значення коефіцієнта потужності cosφ в порівнянні з синхронними генераторами.

Вище приведені генератори не в повній мірі забезпечують ефективну роботу вітроустановки, оскільки діапазон швидкостей вітроустановок дуже великий. Тому для створення електрогенератора ВУ пропонується каскадний безконтактний генератор змінного струму. Він складається із двох машин з електрично з’єднаними обмотками роторів, які розташовані на одному валу. Одна із машин, яка входить до складу каскадного генератора, являється асинхронною.

На рис. 3.1.5 показаний ескіз асинхронної каскадної безконтактної електричної машини, яка складається із двох асинхронних машин, в яких роторні обмотки 1 і 4 замкнені між собою з перехрещенням фаз (інверсні обмотки). Статорна обмотка 2 першої машини підключена до мережі, а статорна обмотка 3 другої машини — до опору, що регулюється. Така каскадна машина являється по суті асинхронним двигуном з поліпшеними пусковими та регуляційними характеристиками.

Рис. 3.1.5 Об’єднання на одному валу двох машин з електрично з’єднаними обмотками роторів.

Каскадна безконтактна машина може бути використана і як асинхронний генератор зі стабілізацією частоти способом піднавантаження, у якої статорна обмотка першої машини з’єднана з основним навантаженням, а статорна обмотка другої машини — з регулюємим опором. Такий генератор забезпечує струм постійної частоти в обмотці 3 при змінній частоті обертання ротора, якщо обмотку 2 живити струмом регулюємої частоти від окремого перетворювача. Такі машини вигідні тоді, коли привід має змінну частоту обертання. Він складається із двох машин (рис. 3.1.6): збудника синхронного генератора з явно вираженими полюсами, (обмоткою збудження) ОЗ на статорі і (обмоткою якоря збудження) ОЯЗ на роторі; основного генератора Г, який являється асинхронним перетворювачем частоти і містить на роторі розподілену первинну обмотку ОГ2 [20].

Обмотки ОЯЗ (обмотка якоря збуджуючого пристрою) та ОГ1 (перша обмотка генератора) замкнені між собою з перехрещуванням фаз (інверсні обмотки). Крім збуджуючого пристрою та генератора в машині є також підзбуджуючий пристрій П з постійними магнітами на роторі та обмоткою якоря ОЯП (обмотка якоря підзбуджуючого пристрою на статорі, яка через випрямляючий блок ВБ та регулятор напруги РН живить обмотку збудження на статорі ОЗ постійним струмом).

Рис. 3.1.6 Каскадна безконтактна машина

3 – збудник синхронного генератора; Г – основний генератор; П – підзбудник; ОЯП – обмотка якоря підзбудника; ОЗ – обмотка збудження на статорі; ОГ2 – розподілена первинна обмотка; ВБ – випрямляч; Го, Гp - геркони; РН – регулятор напруги; ОП – операційний підсилювач; Wh – лічильник електроенергії.

Одним з основних критеріїв ефективності роботи вітроустановки є її потужність N(t). Чим більша потужність, тим більша знімаєма з установки енергія Е, відповідно до виразу або E=Nt, якщо N=const. Потужність N установки залежить від моменту обертання, який задається ротору повітряним потоком, та від кутової швидкості обертання ротора. В свою чергу, момент обертання при заданих конструктивних параметрах установки визначається відносною швидкістю повітряного потоку, тобто його швидкістю відносно обертаючого ротора.

Для забезпечення максимальної потужності вітроустановки повинна виконуватись умова U=V/3, де V – абсолютна швидкість вітру; U – лінійна (кільцева) швидкість центру тиску лопаті ротора, тобто точка прикладання рівнодіючої розподілених сил тиску повітряного потоку на лопать.

Для автоматичної підтримки роботи вітроустановки в режимі досягнення максимальної потужності при змінних швидкостях повітряного потоку пропонується наступна система управління. На валу робочого ротора вітроустановки на одному радіальному підшипнику насаджений датчиковий ротор (анемометр), який під дією повітряного потоку вільно обертається. Датчиковий ротор має такий же діаметр, що і робочий, з таким же числом і конфігурацією лопатів. Висота датчикового ротора підбирається з умови, щоб при ненавантаженому стані, тобто без підключення вітроустановки до редуктора та генератора, робочий і датчиковий ротори обертались з однаковою кутовою швидкістю, долаючи тільки тертя в підшипниках. Моменти обертання роторів залежать від опорів підшипників кожного ротора відповідно. Внаслідок невеликого тертя, в підшипнику кільцева швидкість центра тиску лопаті датчикового ротора майже не відрізняється від абсолютної швидкості вітру, тобто датчиковий ротор виконує роль вимірювача швидкості вітру. Для підключеної до генератора вітроустановки необхідно виконання умови ωо=3 ωр, де ωо та ωр – кутові швидкості обертання датчикового та робочого роторів відповідно. Ця умова рівносильна умові nо=3nр, де nо та nр – число обертів роторів датчика та вітроустановки відповідно.

Для збереження приведеного співвідношення використовується система лічення та порівняння числа імпульсів. На ободі роторів установлюються постійні магніти, а на нерухомому статорі, на рівні цих магнітів, закріплені гекронові датчики. При проходженні магніта повз геркон, контакти останнього замикаються. Якщо на роторі установлений один магніт, то кожному імпульсу геркона відповідає одне обертання ротора. Якщо ж установлено три магніти, то одному обертанню відповідають три імпульси.

Порівнювальна система виконана на операційному підсилювачі типу К14ОУД. Один із входів підключається через інтегруючий елемент до геркону Го датчикового ротора, другий, через такий же інтегруючий елемент підключається до геркону Гр робочого ротора.

Допустимо, наприклад, здійснилось підсилення повітряного потоку, робочий і датчиковий ротори почали обертатись скоріше так, що 3np>nо. Тоді, щоб зберегти оптимальне співвідношення кутових швидкостей, потрібно збільшити момент на валу робочого ротора. Це досягається збільшенням навантаження генератора, що обертається ротором вітроустановки. Порівнювальна система управляє регулятором напруги РН. Регулятор напруги на обмотку збудження ОЗ навантажує генератор в мережу, при цьому ротор уповільнюється. Зменшення частоти обертання ротора призводить до зменшення струму збудження, а це, в свою чергу, призводить до розвантажування генератора. При цьому відновлюється частота обертання ротора.

Усі вище приведені рішення реалізуються простіше при поліпшенні економічності із застосуванням модульної вітроустановки роторного типу з вертикальною віссю обертання. Ці установки мають переваги перед вітроприйомними пристроями з горизонтальною віссю обертання. Для них відсутня необхідність в пристроях для орієнтування на вітер, спрощена конструкція та відсутні гіроскопічні моменти, які потребують додаткової напруги. Особливо спрощується схема передачі механічної енергії. Краще застосовувати установки модульного типу. На відміну від вітроустановок пропелерного типу, вони являються тихохідними. Швидкохідність z<1, і при максимальній вироботці енергії z=0,33. Внаслідок цього, установка практично безшумна і з великим початковим моментом обертання.

Необхідна гарантована потужність установки досягається не шляхом збільшення розмірів конструкції модуля, а шляхом нарощування модулів вітроустановки. При цьому модулі можуть бути встановлені двома способами:

- шляхом розосереджування на вибраній площадці;

- шляхом вертикальної компоновки.

У випадку вертикальної компоновки вісі модулів з’єднуються між собою за допомогою муфти. Кожний модуль може бути укомплектований вище приведеними пристроями вироблення електроенергії. Шляхом об’єднання виконується основна функція системи відносно безперевного забезпечення балансу енергії, що поступає, акумулюється і споживається, навіть при низьких потужностях генеруючого обладнання, на порядок менших, ніж потрібно користувачу в пікових режимах. Оцінки показують, що об’єднання автономних споживачів в енергорайон може призвести до зниження вартості поставляюмого обладнання автономної системи енергозабезпечення. Ремонтні та профілактичні роботи на генеруючому обладнанні автономної системи енергозабезпечення можуть проводитись без відключення споживача або інших енергетичних модулів. Необхідна тривалість безперервного енергозабезпечення відносно вимог споживача може бути забезпечена за рахунок установки додаткових модулів обладнання.

Розглянемо тепер метод роботи та тип генератора вітроелектричних станцій змінного струму [4].

Автономна робота ВУ зміного струму ускладнюється відсутністю рівномірної подачі енергії. Для вітрогенератора з синхронним генератором задача підтримки постійності напруги і частоти може бути вирішена наступним шляхом:

  1. Установка працює тільки при швидкостях вітру більших ніж розрахункові. Тоді регулювання забезпечує практично постійну швидкість обертання вітроколеса;

  2. Зближують при зміні швидкості вітру криві потужності, яка використовується, та потужності , яку розвиває вітродвигун, способом автоматичного підключення та відключення навантаження по частинам, і допускають в визначених межах коливання частоти, яке обумовлено наявністю мікропульсацій швидкості вітру; імпульсом на переключення може бути зміна частоти, яка обумовлена порушенням баланса між потужностю вітродвигуна та необхідною потужністю для користувача; вплив коливань навантаження на напругу може бути усунено за допомогою компаундируючих пристроїв.

  3. Застосовують спеціальні схеми, які забезпечують підтримку постійності напруги та частоти в заданому діапазоні змін швидкості обертання вітродвигуна та з’єднаного з ним генератора [4].

Рис. 3.1.7 Схема стабілізації струму при заданій величині навантаження та при зміні швидкості обертання генератора.

1-генератор; 2-трансфотрматор: 3-конденсатори; 4-електролампи.

На рис. 3.1.7 показана схема стабілізації струму при заданій величині навантаження на установці, яку має синхронний генератор з постійними магнітами при зміні швидкості обертання в широкому діапазоні. Схема може бути застосована у вітроустановці , яка призначена для освітлення невеликих зовнішніх об’єктів та жилих приміщень при установленому числі ламп освітлення.

Для ізольовано працюючої вітроелектростанції суттєвим являється зменшення коливань потужності при короткотермінових змінах (мікропульсаціях) швидкості вітру.

Вітроагрегат, який має відносно великий момент інерції і працює при змінній швидкості обертання, являється своєрідним акумулятором вітрової енергії. Ємність Ca такого акумулятора пропорційна виразу:

(3.1.1)

де np – швидкість обертання на початку регулювання; ε – нечутливість регулятора; δ – нерівномірність обертання.

Наприклад, величина Ca запасеної енергії вітродвигуна D-18 при ε = 0.05, np =40 об/хв та δ = 0.09 складає Ca =131квт∙сек

Ефективним пристроєм може бути, також, інерційний акумулятор [17], який являє собою масивний швидкообертаючий диск, з’єднаний з валом вітродвигуна. Інерційний акумулятор дозволяє заповнювати найбільш короткотермінові провали потужності вітродвигуна, тривалість яких не перевищує 10÷40 сек. Наявність вирівнюючого пристрою та застосування нежорсткого регулювання вітродвигуна, яке забезпечує захист від буревих навантажень, дозволяє більш ефективно використати енергію вітру, значно скорочуючи число неробочих днів. Оскільки швидкість обертання вітродвигуна та генератора при цьому може змінюватись тільки повільно, то вітростанція становиться гнучкою в відношенні підключення до неї різних робочих машин, резервних агрегатів і дозволяє для підтримки постійності напруги використовувати регулятори напруги звичайного типу. Таким чином, якщо не пред’явити чітких вимог до постійності швидкості обертання вітродвигуна, напруги та розвиваємої потужності , а обмежитись умовою, щоб швидкість обертання змінювалась повільно і були відсутні провали потужності, які приводять до швидкої зупинки робочих машин, то можна створити ізольовану вітроелектричну станцію.

Застосування на ізольованій вітроелектростанцій асинхронного генератора додатково ускладнюється необхідністю мати статичні конденсатори і практично забезпечують лише освітлювальне навантаження.