Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Атеросклероз.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
34.11 Кб
Скачать

6. Діагностика

В діагностиці атеросклерозу використовують клініко-лабораторні та інструментальні методи. Крім характерних скарг хворого важливе значення має аускультативное і пальпаторне дослідження судин доступних областей, що дозволяє встановити відсутність пульсації ураженої артерії, при стенозі - систолічний судинний шум.

Важливу діагностичну роль грають інструментальні методи - реографія різних судинних областей (реоенцефалографія, реовазографія), сфигмографія, ультразвукові методи діагностики оклюзії артерій. У діагностиці аневризм найбільшу значимість має рентгенологічне, особливо рентгенконтрастні, дослідження. У ряді випадків вирішальне значення має ангіографія. Все ширше в практиці використовуються комп'ютерна томографія, ехосканірованіе. Результативно біохімічне дослідження крові з метою дослідження холестеринового спектра: Нормальний вміст загального холестеролу становить 5,5-7,22 ммоль/л, 70% його знаходиться в естеріфікованому стані. Кількість холестеролу у фракції ЛПВП досить стабільно, змінюється з віком від 0,9 до 1,9 ммоль / л плазми. Зниження цього показника нижче 0,9 ммоль / л - вказівку на можливість розвитку атеросклерозу, підвищення - позитивна ознака.

7. Лікування

Лікування атеросклерозу включає в себе:

1.Відмова від шкідливих звичок(нікотин,алкоголь)

2.Призначення дієти і раціонального режиму харчування

Для цього знижується загальна калорійність добового раціону і зменшує вміст в ній жирів і продуктів багатих на холестерин.

3.Проводиться корекція маси тіла

Виключаються м’ясні бульйони і смажені страви, обмежується проварена сіль до 3-5 г /добу. Призначається молочно-рослинна дієта, багата овощами, фруктами і нежирними молочними продуктами. При приготуванні їжі використовуються рослинні жири, а спосіб приготування на пару.

Використовуються медикаменти, які пригнічують синтез холестирину(клофібрат,ліпантіл), а також препарати, які зменшують всмоктування холестирину в кишечник(холестирамін). При лікуванні атеросклерозу поряд з організацією відповідного режиму й загальнозміцнюючими засобами певні результати дає застосування препаратів йоду, аскорбінової кислоти (вітамін С) та судинорозширювальних засобів (дибазолу, еуфіліну).

8. Профілактика

1.Правильне харчування

Рекомендується:

-замість м'яса кілька разів на тиждень риба, курка;

-знежирені молочні продукти;

-оливкова, соєва, соняшникова або кукурудзяна олія;

-бобові: квасоля, горох, соя;

-каші: вівсяна, гречана;

-овочі в будь-якому вигляді;

-чорний хліб.

"Антисклеротична" спрямованість дієти(№10) - це їжа малосолена, переважно відварна, яка приймається невеликими порціями, 5-6 разів на день, з достатнім вмістом харчових волокон. Рослинні волокна - це природні адсорбенти, що зв'язують в кишечнику холестерин. Тому корисно вживання будь-яких овочів і фруктів. Особливе місце займають баклажани, вони сприяють виведенню холестерину, а також знижують його вміст у крові і на стінках кровоносних судин. Подібною дією володіють горіхи (волоські, мигдаль, ліщина). Корисні чорна смородина, ірга, кріп, часник. Лікуванню допомагають лікарські рослини, що виводять з організму холестерин. Це безсмертник піщаний, меліса, оман високий. Ефективним засобом у народній медицині вважається шавлія, але через дратівної дії на шлунок його краще застосовувати в сумішах.

2. фізичні вправи і підтримка нормальної ваги.

3.Здоровий спосіб життя.