Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_пособ_для_студ_по_Страхованию_3курс-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

30

ФЕОДОСІЙСЬКА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА академія

КИЇВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИКОНАННЯ

ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТА САМОСТІЙНИХ РОБІТ З

ДИСЦИПЛІНИ “СТРАХУВАННЯ” ДЛЯ

СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

м. Феодосія – 2011 рік

ВСТУП

Програма складена відповідно до місця і значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра за спеціальністю „Фінанси”, і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, передбачених стандартом.

Програма дисципліни передбачає набуття студентами системних знань з теоретичних засад та організаційно-методичних основ та практичних навичок щодо організації та здійснення страхування. Предметом дисципліни є вивчення економічних відносин з приводу організації страхового захисту за рахунок створення і використання страхового фонду й інших фондів та ресурсів страховика з метою стабілізації економіки, розподілу ризиків, задоволення потреб страхувальників та власників, здійснення підприємницької діяльності, інвестування в економіку країни тимчасово вільних коштів.

Міждисциплінарні зв'язки

Вивчення дисципліни базується на вивчені дисциплін з циклу економічної теорії, фінансів та ін.

Мета дисципліни

Метою дисципліни є формування у майбутніх економістів системи знань з теоретичних основ страхування на макрорівні як специфічної форми суспільних відносин, підсистеми економічного базису, набуття практичних навичок у розбудові страхової політики держави.

Завдання дисципліни

Завданням дисципліни є:

- вивчення сутності страхування, його ролі в економіці суспільства;

- знання термінології у страхуванні;

- регулювання страхової діяльності в Україні;

- дослідження страхового ринку України;

- ознайомлення з методами та системами страхування;

- вивчення страхового тарифу і тарифної політики страховика;

- характеристика основних видів страхування;

- ознайомлення з основами перестрахування;

- вивчення фінансово-господарської діяльності страховика.

Тематичний план дисципліни

ТЕМА

1.

Сутність, принципи та роль страхування

2.

Класифікація страхування

3.

Страхові ризики

4.

Страховий ринок

5.

Страхова організація

6.

Державне регулювання страхової діяльності

7.

Особисте страхування

8.

Майнове страхування

9.

Страхування відповідальності

10.

Перестрахування і співстрахування

11.

Доходи, витрати і прибуток страховика

12.

Фінансова надійність страхової компанії

Вихідний контроль:

  • Залік (5-й семестр)

Загальна кількість годин


Робоча програма дисципліни “ страхування”

Тема 1. Сутність,принципи і роль страхування

Необхідність і форми страхового захисту. Страхування як історична категорія. Перші витоки страхування. Еволюція страхування в Україні. Сутність страхування. Функції страхування. Рискована функція, створення і використання страхових резервів (фондів), заощадження коштів, превентивна функції. Формування страхових резервів. Принципи страхування: конкурентність, страховий ризик, страховий інтерес, максимальна сумлінність, франшиза, суброгація, контрибуція, співстрахування і перестрахування, диверсифікація. Роль страхування в період переходу до ринкової економіки.

Тема 2. Класифікація страхування

Поняття класифікації та її значення. Історичні признаки класифікації. Економічні признаки класифікації. Юридичні признаки. Об”єкти страхування. Особисте страхування. Страхування від нещасних випадків. Медичне страхування. Страхування життя. Майнове страхування. Страхування відповідальності. Страхування цивільної відповідальності власників наземного, повітряного, водного транспорту. Обов”язкове страхування, добровільне страхування.

Тема 3. Страхові ризики

Ризик та його місце у страхуванні.. Сутність ризику та його класифікація. Ризик, умови його виникнення. Поділ ризиків на класи за критерієм розміру. Ризик-менеджмент. Форми ліквідації та обмеження ризиків. Метод індивідуальних оцінок. Метод середніх величин. Метод процентів. Контроль за ризиком. Фінансування ризику.

Тема 4. Страховий ринок України

Поняття страхового ринку. Види і характеристика страхового ринку. Умови функціонування страхового ринку. Функції страхового ринку. Структурні елементи страхового ринку. Посередники страхового ринку. Страхові послуги та страхові продукти. Компенсаційна, інформаційна та концепція 3-рівневого страхового продукту. Концепція Д.Фарні. Етапи розвитку страхового ринку. Проблеми та перспективи розвитку страхового ринку в Україні.

ТЕМА 5. СТРАХОВА ОРГАНІЗАЦІЯ

Загальна характеристика становлення та розвитку страхового ринку України. Види страхових компаній та порядок їх утворення. Специфічні та індивідуальні страховики. Стратегія страхової компанії. Організаційна структура страхової компанії. Ресурси страхової компанії. Органи управління страховою компанією та їх функції. Об”єднання страховиків.

ТЕМА 6. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ СТРАХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Правове забезпечення страхування. Система регулювання страхової діяльності в Україні. Закон України „Про страхування”. Структура, завдання та функції органів державного нагляду за страховою діяльністю. Страховий нагляд у країнах Європейського союзу. Напрями вдосконалення державної політики в галузі страхування.

ТЕМА 7. ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ

Страхування життя та його основні види. Змішане страхування життя. Страхування ренти і пенсій. Страхування від нещасних випадків, його види і форми здійснення. Індивідуальне та колективне страхування. Обов”язкове особисте страхування від нещасних випадків. Одержання страхових виплат.

ТЕМА 8. МАЙНОВЕ СТРАХУВАННЯ

Страхування майна від вогню, стихійного лиха та крадіжки. Особливості страхування майна сільськогосподарських підприємств. Страхування технічних ризиків. Економічний зміст страхування кредитних ризиків. Організаційні форми страхування кредитів, депозитів. Страхування від втрат прибутку. Морське страхування. Авіаційне страхування. Страхування наземного транспорту. Страхування вантажів.