Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (2).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

НАЦіОНАЛЬНиЙ УНіВЕРСИТЕТ Біоресурсів і Природокористування України

південний філіал «Кримський агротехнологічний університет»

Кафедра філософії, історії і культурології

Методичні вказівки

до проведення самостійної роботи по курсу «Історія України» для студентів першого курсу всіх спеціальностей з врахуванням вимог кредитово-модульної системи навчання.

Сімферополь 2010

http://mrtranslate.ru/translate/russian-ukrainian.html

Методичні вказівки розроблені доцентом, канд.істор. наук Салига Л.П., ст. викладачем Скляр Н.В.

Методичні вказівки розглянуті і схвалені на засіданні кафедри філософії, історії та культурології. Протокол № від 2010.

Методичні вказівки розглянуті і затверджені на засіданні методичної комісії гуманітарного навчально-наукового центру. Протокол № ___ від "___"______ 2010 р.

Голова методичної комісії доцент Чернишова Т.Г.

Рецензенти: Лукаш В.Я., кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Кримського державного інженерно-педагогічного університету.

Відповідальний за випуск: Зіннурова Л.І., кандидат філософських наук, доцент, зав. кафедрою філософії, історії та культурології.

ЗМІСТ

Вступ

  1. Модульна структура, цілі та завдання вивчення

навчальної дисципліни........................................................................ 5

  1. Методика підготовки до семінарських занять...........................14

3.Методичне забезпечення окремих тем

курсу «Історія України» по першому модулю......................................

4.Методичне забезпечення окремих тем

курсу «Історія України» по другому модулю

5. Методичне забезпечення окремих тем

курсу «Історія України» по третьому модулю.

6. Методичне забезпечення і зразок завдань

до модульних контрольних робіт.

7. Питання для підготовки до іспиту (заліку)

з курсу «Історія України»

8. Критерії оцінки знань студентів

з дисципліни «Історія України»

9. Розрахунок рейтингу дисципліни «Історія України» з врахуванням вимог модульно-рейтингової системи

навчання студентів і оцінювання їх знань.

10. Список рекомендованої літератури

11. Методика підготовки реферату.

ВСТУП

Важливе місце в системі гуманітарної освіти належить історії України - науці про життя і діяльність українського народу на основних землях його поселення, а також про життя його предків з найдавніших часів до наших днів. Історія охоплює політичний, соціально-економічний, культурний, релігійно-церковний аспекти, розглядає соціальні стани, класи, народні та державні процеси.

Відомий історик України, М. С. Грушевський писав, що знання історії завжди буде потужним засобом громадського виховання. М.Г. Чернишевський вважав, що можна не знати грецької або корейської мови, фізики або математики, можна не знати тисячі наук і все-таки бути освіченою людиною, але не знати, чи не любити історію можуть тільки розумово не розвинені люди. Дуже образно про історію написав відомий німецький письменник Міхаель Пайнкофер в романі «Братство рун»: «Історія - це щось живе ... точно як дерево. Вона цвіте і росте за рахунок того, чим її живлять. Якщо ми втратимо з поля зору наше минуле, то ми втратимо і наше майбутнє. Якщо ми все-таки будемо регулярно вивчати її, то усвідомлюємо, що слід уникати, щоб не повторювати помилки попередніх поколінь ».

Можливо тому ні в США, ні у Франції, ні в інших країнах Західної Європи не постає питання, чи потрібно вивчати історію взагалі та історію своєї країни зокрема. У США національну історію вивчають у коледжах, університетах, а її зміст - під контролем у федерального Конгресу. У Франції без складання іспиту з історії своєї країни не може бути прийнятий на роботу жоден державний службовець.

Для нас, громадян України, історія - це генеалогія нашого існування, споріднений портрет наших предків. Це розповідь про нас самих, про народ, який об'єднує більше 110 національностей, що населяють українські землі.

Вивчення історії України, як складової частини всесвітньої історії, є однією з найважливіших умов підготовки високопрофесійного, духовно зрілого фахівця. Загальне покликання програми навчального курсу полягає в тому, щоб на основі процесів гуманізації вищої школи, інтеграції професійної та соціально-гуманітарної підготовки, поліпшення змісту і структури курсу, використання досягнень світової та вітчизняної думки, загальнолюдських цінностей, здійснити підготовку висококваліфікованих фахівців для агропромислового комплексу Метою вивчення курсу «Історія України» є глибоке засвоєння і розуміння студентами історії виникнення і формування українського народу та української державності, утвердження національної самобутності на певних етапах історичного розвитку.

Курс «Історія України» покликаний також дати студенту необхідний мінімум знань про історичні реальності, особливості людської поведінки в різних історичних ситуаціях, про вічні цінності людських відносин і норм поведінки, допомогти опанувати методологією аналізу історичного життя, виробити необхідні світоглядні критерії оцінки подій минулого і сьогодення, навчити застосовувати історичні знання у своїй професійній та громадської діяльності.

Пропоновані методичні вказівки з курсу «Історія України» включають: кредитно-модульну структуру змісту навчального матеріалу, тематику і методику організації самостійної роботи при підготовці до семінарських занять, питання до модульних контрольних робіт та зразки завдань до них.