Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

1.4. Режим харчування і особливості розробки раціонів харчування для дітей та підлітків.

Важливою умовою правильного дитячого харчування є строге дотримання певного режиму. Дітей старше за 1,5 роки слід годувати 4 рази на день в точно встановлений час прийому їжі. Згідно літературним даним, при раціональному харчуванні спорожнення шлунку у дітей відбувається через 4-5 годин, тому найбільш оптимальними є 4-х годинні інтервали між їдою, коли харчова збудливість закономірно підвищується до часу їди, створює здоровий апетит. З питання розподілу харчового раціону протягом дня за об'ємом і калорійності є деякі розбіжності. У дитячих установах загальноприйнятий чотирьохразовий прийом їжі з наступним розподілом добової калорійності: сніданок – 25 %, обід – 40 %, полуденок – 10 % і вечеря – 25 %. Деякі автори пропонують більш рівномірний розподіл добового раціону, особливо для дітей 2-3 років, оскільки при цьому спостерігається краще спорожнення кишечнику

1.5. Фізіологічні особливості організації харчування у школах звичайного типу.

При організації раціонального харчування дітей шкільного віку необхідно враховувати приведені рекомендації. При цьому особлива увага повинна бути надане розробці правильного режиму харчування (табл. 4) і формі обслуговування в шкільних підприємствах харчування.

Таблиця 4. - Зразковий режим харчування для учнів 1-й і 2-й змін (при чотирьохразовому харчуванні)

Учні 1-й зміни

Учні 2-й зміни

1-й сніданок

2-й сніданок

Обід

Вечеря

8 ч 00 мін

11 ч 00 мін

16 ч 00 мін

20 ч 00 мін

Сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

8 ч 30 мін

12 ч 30 мін

16 ч 30 мін

20 ч 30 мін

У меню сніданку, який повинен забезпечити 20-25 % енергетичної цінності добового раціону, слід обов'язково включати одне гаряче блюдо (наприклад, омлет або сосиски з картоплею, сирники, м'ясна котлета з капустою і т. д.) і гарячий напій (чай, кава з молоком), а також хліб пшеничний, масло вершкове.

На другий сніданок, або, відповідно полуденок, який забезпечує 10-15 % добової енергетичної цінності раціону, рекомендується давати молочні і молочно – кислі продукти, соки з м'якоттю, какао. Обід повинен забезпечити 35-40 % добової потреби в енергії і складатися з чотирьох блюд: салату, першого (різноманітні супи), другого (м'ясні, рибні, яєчні, творожні блюда з гарніром) і третього (солодкі блюда, напої).

До складу вечері слід включати легкозасвоювані блюда в основному з яєць, молочних продуктів або риби. Їх харчова цінність повинна забезпечити 20-25 % добової енергетичної цінності раціону. Вечеряти необхідно за 1,5-2 години до сну.

Якщо школярі вчаться в першу зміну, то вони снідають удома, а в школі одержують другий сніданок і обід. Школярі, які вчаться в другу зміну, снідають і обідають удома, а в школі одержують полуденок.

При підборі асортименту і типу підприємства харчування для обслуговування школярів необхідно враховувати сучасні підходи до організації харчування цього контингенту. Останнім часом для організації харчування школярів широко використовуються комплексні підприємства харчування, які в своєму складі мають їдальню, кафе, бар і інші підприємства харчування. Такий підхід до вибору типу підприємства харчування є виправданим, оскільки проведений нами анкетний опит 1100 школярів різних класів показав, що для старшокласників підприємствами харчування, яким віддається перевага, є кафе і бар (71,7 % опитаних).