Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Розділ 2 розвиток екологічного туризму в туристському регіоні австралія і океанія

2.1 Ресурси і умови розвитку екологічного туризму

До списку спадщини ЮНЕСКО занесено 17 культурних об'єктів: - в Австралії (14) - національні парки Какаду, Ует-Тропікс, Хайфіш-Бей, о. Фрейзер, вологий ліс Квінсленда, архіпелаг Лорд-Гау, озерна округа Вілландра, незаймані ліси Тасманії, печери Наракурта, Улуру і Великий Бар'єрний риф, острови Херд, Макдональд та ін.; - у Новій Зеландії (3) - національний парк Тонгаріро і комплекс національних парків Те-Вахіпоунаму (10 % площі країни)[8].

Території, що охороняються, В Австралійському Союзі зараз більше 1000 територій, це– резерваційні парки і парки штатів, що займають в цілому декілька більше 3% території країни. Лише у одному національному парку Косцюшко площею близько 600 тис. га, створеному в 1944г., частково дотримувалися принципи охорони природних комплексів – від альпійських лугів до евкаліптових лісів. Але майже вся територія парку дуже страждає від напливу туристів. Тут побудована безліч кемпінгів, готелів, ресторанів. З Канберри, розташованої в 50 км. від парку, щорік сюди приїжджає більше півмільйона чоловік. Серед туристів зустрічаються і такі, які їдуть в парк лише для того, щоб з «даху Австралії» побачити схід сонця. Ще більше схильні до навали туристів (до 3-4 млн. в рік) такі невеликі національні парки, як Сіднейський і Ройял. Останніми роками в Австралії створено декілька крупних національних парків в пасовищних районах, у тому числі нині найбільший на континенті парк Сімлсон-Дезерт площею понад 2 млн. га. Він розташований в горбистій пустелі в центрі країни. На острові Грін-Айленд, в штаті Квінслед, недалеко від міста Кернс, організований один з небагатьох в світі підводних парків, де охороняються барвисті чагарники коралів з їх мешканцями. Більшість же австралійських національних парків і парків штатів були створені і служить зараз для показу пам'ятників природи[9].

Айєрc-Рок (мовою аборигенів — Улуру, у перекладі — священна) — великий овальний масив рожевих гір у північній території Австралії; 335 м заввишки і 9,4 км навколо. Названо на честь Генрі Айєра, прем'єр-міністра Південної Австралії. Для аборигенів, малюнки яких покривають стіни гірських печер, вони мають магічне значення[9]

Ці парки незрідка нагадують зоологічні сади і дуже привабливі для туристів. Власне зоологічні сади Австралії, розташовані зазвичай в живописній місцевості, не поступаються по красі природних ландшафтів національним паркам, так що поняття «зоопарк» і «національний парк» в австралійському Союзі як би зімкнулися.

До туристичних пам'яток відноситься також Великий Бар'єрний риф, що тягнеться на 2500 км. уздовж узбережжя у вигляді коралових рифів і островів, найкрупніший кораловий риф на планеті. За бажання туристи можуть зробити круїзи на острови Великого Бар'єрного рифа, зайнятися підводним плаванням, викупатися у водопадах серед диких джунглів. Великий Бар'єрний риф – входить в список спадщини ООН, з його відомими на весь світ кораловими рифами і островами-курортами. Це найбільша рифова система в світі і найбільша структура, «створена» живими організмами планети. Коралові рифи по всьому світу знамениті різноманітністю риб, що навідуються туди. Відомо, що в межах Великого Бар'єрного рифа і біля нього мешкає більше 1 500 видів риби – калейдоскоп фарб і узорів, коли вони зграйками шастають то в одну, то в інший бік. Риф важливий і для декількох видів китів, у тому числі малого полосатіка, ластівки і горбаня. Ці води – територія розмноження горбатого кита; тут часто бачать самок з дитинчатами. Води ці також є будинком для шести з семи видів морських черепах, що існують в світі; всі вони вимирають і потребують диких островів рифа для безпечного виведення потомства[9].

Гідротермальні джерела. Існування гідротермальних джерел було відкрите лише в 1976 році. Ключі, що підігріваються розплавленою породою під океанським дном, можуть піднімати температуру цих дуже глибоких вод від природних для неї 1 градус до 380 градусів. З цими джерелами пов'язана унікальна фауна, у тому числі і «Гігантські» створення – двостулкові молюски, мідії, яскраво розфарбовані погонофори і актинії. Термальні води можуть випускатися або поступово, і тоді їх температура складає від 5 до 250 градусів, або у вигляді високотемпературного викиду (270-380 градусів). Високотемпературне джерело схоже на трубу, що коптить, із-за осідаючих солей або на трубу, що випускає білий дим, із-за стовпа гарячої рідини, що нестримно виривається з нього. Не дивлячись на виключно високу температуру рідини, що випускається, вона швидко змішується з навколишньою водою і остигає до природної температури середовища (2 градуси). Окремі тварини, що мешкають на стінках шахт, що «коптять», можуть переносити температури до 350 градусів, зокрема деякі поліхети і певні види молюсків. На сході Кимберлі розташований дивний гірський масив Бангі-Бангі знаходиться в межах однойменного національного парку. Вертикальні гірські укоси, що досягають у висоту 100 м-кодів, розрізають ущелинами, де виростають ендемічні пальми і евкаліпти. Пустеля Сімпсон, близько 400 км. завширшки і 500км в довжину, вважається австралійською Сахарою. Ці неозорі піщані ландшафти сформовані вітрами доісторичних епох. Регіон, який був вперше пройден в 1973г., і сьогодні представляє інтерес для тих хто хоче випробувати свої можливості.

Гори Сноуї входять у Великий Вододільний хребет – найобширніший гірський масив Австралії. Схили гір утворюють Національний парк Косцюшко, що тягнеться на площі 6900 кв.км. Плоскі вершини гір знаходяться нижчим за рівень вічних снігів. Взимку, після снігопадів, вони приймають безліч туристів, любителів зимових видів спорту, особливо гірських лиж. Красиво тут і влітку, коли гірські луги покриваються альпійськими кольорами. Туристів, мандрівних на автомобілі, все більше залучають видалені і малодосліджені райони. Так, популярним є ексклюзивний тур до Центральної Австралії, де можна побачити скелю Айрес Доля, складену з особливих геологічних порід червоного кольору. До заповідних місць Австралії, окрім Великого Бар'єрного рифа, відносяться Національний парк Какаду, Акуляча затока в західних берегів Австралії, вологі тропіки на північному сході країни, Західна пустеля Тасманійськая, острів Фрейзера центрально-східний тропічний ліс Австралії ін.[8]

До популярних туристичних центрів Нової Зеландії відносять місто Крайстчерч, розташоване на острові Південний. Це відправна точка екскурсій на південно-західне побережжя Нової Зеландії в край фьордів, країну дикої і незайманої природи. Національний парк Фьордленд (англ. Fiordland National Park)- найбільший національний парк Нової Зеландії. У зоні національного парку проживають найбільша кількість лісових птахів Нової Зеландії, їх рідкісні представники, у тому числі останні какапо, що збереглися, і такахе. Зустрічаються також південний ківі, скелястий кропив'яник, косоклюв, стрілець, новозеландські качки, векаралла, желтолобый стрибаюча папуга. У Фьордленде водиться близько 3.000 видів комах, з яких 10 % зустрічається тільки на території парку. Із завезених тварин у Фьордленде слід зазначити оленів вапити, кускуса і щурів. У фьордах мешкають новозеландські морські котики, толстоклювые пінгвіни, а також субтропічні губки, молюски і корали. Тут знаходиться найбільша у світі колонія чорних коралів[10].

Нова Каледонія є володінням Франції в Тихому океані. Столиця Нової Каледонії — Нумеа. Ця країна є унікальним оазисом тихоокеанської флори і фауни. Острови оточені бар'єрним рифом. Тут виростає близько 2500 унікальних рослин. Ендемічні види флори і фауни, продумані природоохоронні заходи створюють тут хороші перспективи для розвитку екологічного туризму[10]

Немало важливу роль в туризмі займає розміщення. Варіантів розміщення в Австралії безліч: міські та курортні готелі, spa-готелі-бутіки, хостели і невеликі готелі сімейного типу Bed&Breakfast. Формально класифікація готелів в країні відсутня; тим не менш, туристичні фірми при описі готелів використовують класичну систему п'яти зірок.

Всі номери готелів Австралії оснащені кондиціонером, частина - мінібаром. У номерах бюджетних готелів до послуг туристів, як правило, тільки душ; в готелях категорії 3* і вище номери обладнані ванною.

Tризіркові готелі мають, як правило, басейн і ресторан, а чотири- і п’ятизіркові готелі додатково мають фітнес-центром і цілодобовим обслуговуванням в номерах.

Середня ціна готельного номера в Австралії в 2010 році склав 109 євро. У Сіднеї середня вартість розміщення склав 117 євро; при цьому ціна нічлігу в тризірковому готелі в середньому дорівнювала 74 євро, в четырехвездочном - 115 євро і 183 євро в п'ятизірковому готелі.

У Мельбурні середня вартість розміщення в 2010 році склала 100 євро; при цьому ціна нічлігу в тризірковому готелі в середньому дорівнювала 64 євро, в четырехвездочном - 101 євро і 148 євро в п'ятизірковому готелі[11]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]