Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №2 А4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.23 Mб
Скачать

41

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ»

Кафедра автоматики та електротехніки

Методичні вказівки

до виконання практичних робіт з дисципліни

Автоматизація бізнес-процессів

для студентів спеціальності 6.092500

“Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

ЧАСТИНА 2

Дніпропетровськ – 2010

Методичні вказівки до виконання практичних робіт з дисципліни “Автоматизація бізнес-процесів” для студентів спеціальності 6.092500 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології” частина 2 / Укладачі: Бодня В.С, Бурейко С.В. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2010. – 40 стор.

Методичні вказівки призначені для вивчення розширених можливостей прикладного пакету Microsoft Excel та для рішення задач з автоматизації бізнес-процесів для студентів спеціальності "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології".

Методичнi вказiвки призначенi для студентiв очної форми навчання.

Укладачі: к.т.н., доц. Бодня В.С., ас. Бурейко С.В.

Відповідальний за випуск: д.т.н., проф. Еріванцев І.М., зав. кафедрою автоматики та електротехніки.

Рецензент: к.т.н., проф Колісник М.П., зав. кафедрою прикладної механіки.

Затверджено на засіданні кафедри

автоматики та електротехніки

Протокол № 5від 24.02.2010 р

Затверджено на засіданні методичної

ради ПДАБА

Протокол № 5(65) від 20.04.2010 р.

Введення

Історія розвитку програм обробки електронних таблиць нараховує не більше десяти років, але в наявності величезний прогрес у цій області програмного забезпечення. Тому можливості продукту, що претендує на звання самої потужної й продуктивної програми обробки електронних таблиць із наявних сьогодні на ринку, повинні бути вище, принаймні, на порядок у порівнянні з першими програмами такого роду. Розглянемо основні компоненти Ехсеl. Основою програми є калькуляційний (обчислювальний) модуль, за допомогою якого відбувається обробка даних (текстових або числових) у таблицях. Для створення презентаційного графіка використається модуль діаграм, що дозволяє на основі числових значень, оброблених за допомогою калькуляційного модуля, одержувати діаграми різних типів. Функціональні можливості модуля діаграм програми Ехсе1 багато в чому перевершують відповідні характеристики спеціальних програм створення ділової графіки.. Області застосування програм обробки електронних таблиць. Ехсе1 можна використати як для рішення простих завдань обліку, так і для складання різних бланків, ділової графіки й навіть повного балансу фірми. Наприклад, на підприємстві за допомогою Ехсе1 можна полегшувати рішення таких завдань, як обробка замовлень і планування виробництва, розрахунок податків і заробітної плати, облік кадрів і витрат керування збутом і майном і багатьох інших. Однак область застосування програми не обмежується тільки сферою ділового життя. Завдяки потужним математичним й інженерним функціям за допомогою Ехсе1 можна вирішити безліч завдань також в області природної й технічних наук. можливості використання цієї програми, безумовно, далеко виходять за рамки згаданих.

Ви вже знаєте, робочий аркуш розділений на рядки й стовпці, при цьому перетинання рядків і стовпців утворять ячейки, у яких, властиво, і зберігається інформація ,представлена в робочому аркуші .Робочий аркуш складається з 256 стовпців й 16384 рядків. Таким чином, для введення інформації можна використати 4194304 ячейок. З таблицями кожному з нас не раз доводилося зіштовхуватися в повсякденному житті. Їх можна зустріти на касовому чеку магазина ,у газетах, що публікує курси акцій, і т.д. Всі таблиці мають одну загальну властивість - однорідність побудови. Переміщення даних у робочому аркуші.

Лабораторна робота №1