Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №1 А4.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

17

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ»

Кафедра автоматики та електротехніки

Методичні вказівки

до виконання практичних робіт з дисципліни

Автоматизація бізнес-процессів

для студентів спеціальності 6.092500

“Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

ЧАСТИНА 1

Дніпропетровськ – 2010

Методичні вказівки до виконання практичних робіт з дисципліни “Автоматизація бізнес-процесів” для студентів спеціальності 6.092500 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології” частина 1 / Укладачі: Бодня В.С, Бурейко С.В. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2010. – 42 стор.

Методичні вказівки призначені для вивчення розширених можливостей прикладного пакету Microsoft Excel та для рішення задач з автоматизації бізнес-процесів для студентів спеціальності "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології".

Методичнi вказiвки призначенi для студентiв очної форми навчання.

Укладачі: к.т.н., доц. Бодня В.С., ас. Бурейко С.В.

Відповідальний за випуск: д.т.н., проф. Еріванцев І.М., зав. кафедрою автоматики та електротехніки.

Рецензент: к.т.н., проф Колісник М.П., зав. кафедрою прикладної механіки.

Затверджено на засіданні кафедри

автоматики та електротехніки

Протокол № 5від 24.02.2010 р

Затверджено на засіданні методичної

ради ПДАБА

Протокол № 5(65) від 20.04.2010 р.

Введення

Електронні таблиці призначені для зберігання і обробки інформації, представленої в табличній формі. Електронні таблиці - це двовимірні масиви (які звичайно називають робочими аркушами), що складаються із стовпців і рядків. Програмні засоби для проектування електронних таблиць називають табличними процесорами. Вони дозволяють не тільки створювати таблиці, але й автоматизувати обробку табличних даних. Крім того, за допомогою електронних таблиць можна виконувати різні економічні, бухгалтерські й інженерні розрахунки, а також будувати різного виду діаграми, проводити складний економічний аналіз, моделювати і оптимізувати рішення різних господарських ситуації та багато чого іншого.

Функції табличних процесорів досить різноманітні:

  • створення і редагування електронних таблиць;

  • оформлення і роздрукування електронних таблиць;

  • побудова діаграм, їхня модифікація і рішення економічних задач графічними методами;

  • робота з електронними таблицями як з базами даних: сортування таблиць, вибірка даних по запитах;

створення підсумкових і зведених таблиць;

  • рішення економічних задач типу "що - якщо" шляхом каблука параметрів;

  • рішення оптимізаційних задач;

  • статистична обробка даних і т.д.;

  • використання при побудові таблиць інформації із зовнішніх баз даних;

Табличні процесори розрізняються в основному набором виконуемих функцій і зручністю інтерфейсу, тому доцільно проаналізувати лише широко використовувані програмні продукти.

За оцінками фірми PC Data of Reston. найбільш популярними електронними таблицями для персональних комп'ютерів є табличні процесори Excel (фірма Microsoft), Lotos 1-2-3 (фірма Lotos Development) і Quattro Pro.

Результати тестування, проведені лабораторією журналу "Home PC", продемонстрували явну перевагу Excel по багатьом параметрам, тому знайомство з особливостями й можливостями електронних таблиць будемо здійснювати на базі пакета прикладних програм (табличного процесора) Excel. Вікно Excel показане на мал. 1.

Мал.1 Вікно Excel

Електронні таблиці (ЭТ) складаються зі стовпців і рядків. Стовпці ідентифіковані буквами латинського алфавіту (А. В. С. ...). розташованими в заголовній частині таблиці. Рядки ідентифіковані цифрами (1.2. 3...). розташованими в першому стовпчику. Кількість рядків і стовпців у різних ЭТ по-різному, наприклад у табличному процесорі Excel 256 стовпців, більше 65 тисяч рядків. Місце перетинання стовпця й рядка називається ячейкою. Кожна ячейка має свою унікальну адресу, що складається з імені стовпця й імені рядка, наприклад А28. Р45 і т.п. Електронні таблиці можуть містити кілька робочих аркушів, які поєднуються в один файл і звуться робочою книгою. У книгу можна помістити кілька різних типів документів, наприклад робочий аркуш із ЭТ. аркуш діаграм, аркуш макросів і т.д.

В ЭТ можна працювати як з окремими ячейками, так і із групами ячейок, які утворюють блок. Імена ячейок у блоках розділяються двокрапкою (:}. наприклад блок А1:В4 містить у собі ячейки А1. А2. A3. А4. В1. В2. В3 й В4. Із блоками ячейок в основному виконуються операції копіювання, видалення. переміщення, вставки і т.д.

В ЭТ використаються, як правило, які випливають типи даних:

  • текст - це будь-яка послідовність символів. Дані текстового типу використаються для заголовків таблиць, заголовків рядків і стовпців, а також для коментарів (наприклад. ВІДОМІСТЬ ЗАРПЛАТИ);

  • число - це числова константа (наприклад ,100; -12; 46.5; );

  • формула - це вираження, які складаються із числових величин і арифметичних операцій. Крім числових величин, у формулу можуть входити як аргументи адреси ячейок, функції і інші формули. В Excel формули обов'язково починаються зі знака рівності. Приклад формул: =А5, =Н8*12. В ячейці, у якій перебуває формула, звичайно видно тільки результат обчислень. Саму формулу можна побачити в рядку введення, коли дана ячейка стає активною (або, якщо за допомогою спеціальної команди викликати режим показу формул):

  • функції - це запрограмовані формули, які дозволяють проводити послідовності обчислень , що часто зустрічаються. Наприклад, функція автосумування може бути представлена в такий спосіб: =СУММ(А1:А4);

  • дата, що може бути представлена в різних форматах (наприклад.25.10.05 або 25 окт. 05).

Запуск програми Excel здійснюється виконанням команд: Пуску-Програми - Microsoft Excel. На екрані з'явиться вікно (див. мал. 1). яке складається зі стандартних элементів:

  • номера рядків перераховуються зверху вниз;

  • рядок заголовка;

  • рядок меню;

  • панель інструментів (піктографічне меню);

  • панель форматування;

  • рядок введення;

  • робочий аркуш (вікно документа);

  • смуги прокручування (вертикальної і горизонтальної);

  • рядок стану.

Легко помітити велику подібність вікна Excel з вікном текстового редактора Word.

В Microsoft Excel можна працювати із чотирма основними типами документів: електронною таблицею (робочим аркушем), робочою книгою, діаграмою, макротаблицею.

Робочий аркуш служить для організації й аналізу даних. Одночасно на декількох аркушах дані можна: вести, правити, робити з ними обчислення. У книгу можна вставити аркуші діаграм для графічного подання даних і модулі для створення й зберігання макросів, використовуваних при виконанні спеціальних задач. Кожен аркуш містить 256 стовпців і більше 65 000 рядків.

Робоча книга являє собою електронний еквівалент папки-швидкозшивача. Книга складається з аркушів, імена яких виводять на ярликах у нижній частині екрана. За умовчуванням книга відкривається 16 робочими аркушами. Аркуш1. Аркуш2, .... Аркуш16. однак їхнє число можна збільшити чи зменшити. У книгу можна помістити кілька різних типів документів, наприклад робочий аркуш із електронною таблицею, аркуш діаграм, аркуш макросів і т.п.

Діаграма являє собою графічне зображення зв'язків між числами ЭТ.

Макротаблиця (макрос) - це послідовність команд, що доводиться постійно виконувати користувачеві в повсякденній роботі. Макроси дозволяють автоматизувати часто, що зустрічаються операції.

Лабораторна робота №1