Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ книжка.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Контрольні задачі.

1.Батько глухонімий(рецесивна ознака) з гіпертонією(домінантна ознака),а мати здорова . У них народилась глухоніма дитина з гіпертонією.Чи можна стверджувати,що всі ці ознаки дитина успадкувала від батька

2.Батько хворіє на мігрень(домінантна ознака),а мати здорова.У батька нормальний слух,у матері також,але вона має рецесивний алель глухоти. Яка ймовірність народження у них дитини з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома ознаками?

3.Жінка з блакитними очима і темним волоссям вийшла заміж за карооко­го чоловіка зі світлим волоссям. Відомо, що в батька дружини очі карі, а в матері — блакитні, батько дружини темноволосий, а мати — світло­волоса. У батька чоловіка блакитні очі та світле волосся, у його мате­рі — карі очі й темне волосся. Визначте генотипи згаданих осіб. Якими можуть бути діти від цього шлюбу?

4.У батька були карі очі й довгі вії, а в матері — сірі очі й короткі вії. Ба­тько був гомозиготний за цими ознаками. Які ознаки будуть у їхніх ді­тей, якщо ці ознаки перебувають у різних хромосомах? Карі очі й довгі вії — ознаки домінантні. У яких шлюбах у їхніх онуків можуть народи­тися діти із сірими очима й довгими віями?

5.Схрестили мишей, які мають чорне домінантне забарвлення шерсті й довгі вуха, з мишами, що мають рецесивне коричневе забарвлення шер­сті та короткі вуха. Ген довгих вух є домінантним. Визначте відсоток генотипів серед потомства у Р2, які відповідають генотипам батьків Р2.

6.У пшениці довге стебло і безосте колосся — домінантні ознаки, коротке стебло і остисте колосся — рецесивні. Схрестили пшеницю, яка має до­мінантні ознаки, із пшеницею, що має рецесивні ознаки. Який відсоток рослин з батьківськими генотипами утвориться в другому поколінні?

7. Унаслідок схрещування рослин пшениці, що мають щільний остистий колос з рослинами, що мають пухкий безостий колос, у першому поко­лінні отримали рослини з безостими колосками середньої щільності. У другому поколінні одержали 58 безостих рослин зі щільним колосом, 125 безостих з колосом середньої щільності, 62 безостих з пухким коло­сом, 18 остистих зі щільним колосом, 40 остистих з колосом середньої щільності і 21 остисту з пухким колосом. Як успадковуються ознаки? Які генотипи вихідних рослин і гібридів Рі? Яка частина рослин в обох поворотних схрещуваннях буде мати остистий пухкий колос?

8.У людини кароокість і наявність ластовиння — домінантні ознаки, гени яких локалізовані в різних хромосомах. Кароокий без ластовиння чоло­вік одружився з блакитноокою жінкою, що має ластовиння. Визначте можливі генотипи й фенотипи потомства, якщо:

а) чоловік і жінка за двома парами генів гетерозиготні;

б) чоловік без ластовиння гетерозиготний за ознакою кароокості, а жін­ка блакитноока гетерозиготна за ознакою наявності ластовиння.

9.Ген раннього облисіння домінантний у чоловіка і рецесивний у жінки (ген знаходиться в аутосомі). Лисий гомозиготний чоловік без ласто­виння одружився з жінкою, яка має густе волосся й ластовиння. Яка ймовірність народження дочок і синів без ластовиння і з раннім обли­сінням, якщо батько жінки був лисим гомозиготним і без ластовиння (ластовиння — домінантна ознака)?