Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Настя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
27.71 Кб
Скачать

9.4. Технологія виробництва м'яса качок

9.4.1. Цех виробництва інкубаційних яєць качок

Добре підготовлений ремонтний молодняк качок починає яйце­кладку у віці 6-6,5 місяців. Раніше початок яйцекладки небажаний, оскільки при цьому одержують багато дрібних яєць, непридатних для інкубації. Крім того, надмірно рання статева зрілість часто пов'язана з непропорційним розвитком репродуктивних і інших органів, що може призвести до підвищеного відходу птиць.

Батьківське стадо зазвичай утримують у пташниках, оскільки при табірному утриманні важко одержати чисті яйця, придатні для інку­бації. Пташники для утримання батьківського стада аналогічні за розмірами і внутрішнім устаткуванням пташникам для вирощування ре­монтного молодняку.

Пташник розділяють металевими перегородками заввишки 20 см на секції. Перегородки повинні бути знімними, що полегшує очищення приміщення. У кожну секцію пташника розміщують 125-250 голів при щільності посадки 3 голови (для кросу Х-11 достатньо 2,5 голови) на 1 м2 площі підлоги пташника. Фронт годування 3 см, фронт напування 1,5-1,8 см на голову, або дві чашкові напувалки на кожну секцію. Висо­та бортів годівниць і напувалок повинна бути 10-15 см, щоб уникнути попадання в них посліду. Напувалки і годівниці розташовують подалі одна від одної.

Статеве співвідношення в батьківському стаді повинне дорівнюва­ти 1 : 4,5-5,5, а для кросу Х-11-1 : 3,5^,5. При вищому навантаженні на селезнів може різко погіршати заплідненість яєць, а нераціональне зниження навантаження веде до збільшення собівартості інкубаційних яєць, в структурі якої вартість утримання самців і при нормальному на­вантаженні досягає 20 % всіх витрат на утримання батьківського стада. Зниження навантаження на самця може також стати причиною знижен­ня продуктивності несучок через зайве їх занепокоєння, особливо у вес­няний період, коли самці проявляють підвищену статеву активність.

У секціях уздовж поперечних перегородок встановлюють де­рев'яні гнізда з розрахунку одне гніздо на 6-8 качок-несучок. Гнізда є відкритими ящиками заввишки 0,4 м, шириною 0,3 і завдовжки 0,5 м. Використовують гнізда і інших розмірів, наприклад 0,4 х 0,4 х 0,4 м. Гнізда встановлюють на ніжках заввишки 15 см.

Температуру повітря у пташниках необхідно підтримувати на рівні 14-16 °С при відносній вологості 65-75 %. Качки погано переносять навіть короткочасне підвищення температури повітря, під час жари в них погіршується секреторна діяльність травного тракту, загострюється загальний депресивний стан і пригноблення фізіологічних функцій ор­ганізму. При високій відносній вологості повітря жара викликає швидке наростання гіпертермії організму, яка може прийняти досить гострі фор­ми. При низькій температурі повітря висока відносна вологість сприяє переохолодженню птиці і виникненню простудних захворювань.

Оптимальний рівень вологості повітря у пташнику можна підтри­мувати тільки при регулярному догляді за підстилкою. Особливу увагу необхідно приділяти стану підстилки у гніздах. її освіжають звичайно ввечері перед самим закінченням роботи, щоб у ранішній період ма­сової яйцекладки яйця були знесені на суху і чисту підстилку. Якщо підстилку у гніздах постійно підтримувати у сухому стані, то качки зносять у гніздах 95-97 % всіх яєць.

Яйцекладка в качок починається з 4-5 год. ранку і до 7 год. основна частина яєць буває знесеною. Чим раніше починається збір яєць, тим менше вони забруднюються качками.

Тривалість світлового дня з 150-добового віку поступово збільшу­ють на ЗО хв. у тиждень з тим, щоб до 10-місячного віку вона дорів­нювала 16 год., додаткове освітлення краще вводити в ранішні години, щоб яйцекладка доводилася на світлий період часу. Після 9-місячного віку для качок встановлюють стабільний 16-годинний світловий день.

Інтенсивність освітлення підтримують на рівні 10-15 лк, для чого пташники обладнають електролампочками з розрахунку 3-5 Вт на 1 м2 площі підлоги. При відключенні основного освітлення залишають чер­гове слабке світло (0,2-0,5 Вт на 1 м2 площі підлоги).

Батьківське стадо комплектують ремонтним молодняком у віці 21-25 тижнів, тобто за 1-1,5 міс. до знесення першого яйця, оскільки у більш пізньому віці може знижуватись продуктивність качок із-за стре­су. Статеве співвідношення 1 : 3,5-4, а мускусних - 1 : 4,5-5.

Ремонтний молодняк переводять у доросле стадо у віці 28 тижнів. Перший цикл несучості качок триває 40 тижнів, потім у них виклика­ють примусову линьку, яка продовжується вісім тижнів. Після неї по­чинається другий цикл несучості, що продовжується 30 тижнів. Таким чином, загальна тривалість використання качок з урахуванням періоду вирощування і ліньки складає 106 тижнів.

Цілорічне виробництво інкубаційних яєць - необхідна умова для промислового виробництва качиного м'яса. У качківництві цілорічне надходження інкубаційних яєць забезпечується, по-перше, багаторазо­вим комплектуванням батьківського стада ремонтним молодняком різ ного терміну виводу і, по-друге, несучості у два цикли.

Одноразове комплектування батьківського стада застосовують при сезонному виробництві качиного м'яса. Батьківське стадо щорічно комплектують ремонтним молодняком червневого - липневого виводу.

Для цього інкубаційні яйця одержують приблизно з лютого по липень. Такий спосіб комплектування забезпечує вирощування качат на м'ясо протягом 5-6 весняно-літніх місяців, головним чином у літніх таборах і на відкритих відгодівельних майданчиках.

У значній мірі сезонність виробництва інкубаційних яєць і виро­щування каченят на м'ясо може бути пом'якшена двократним комп­лектуванням батьківського стада: перше у травні - червні і друге у грудні - січні. Досвід показує, що при двократному комплектуванні виробництво яєць при тому ж поголів'ї збільшується у 1,7-2 рази в по­рівнянні з одноразовими.