Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_mizh_spilkuvannya.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

II. Тестові завдання

На кожне із запитань виберіть правильну відповідь.

1- Підхід до ведення суперечки, який використовує методи переко­нання, інтуїцію, здоровий глузд, і поступово схиляє до своєї точки зору Уцасника суперечки, називається:

а) евристичним;

б) демагогічним;

в) софічним;

г) логічним.

2. Підхід до ведення суперечки, коли одна зі сторін не прагне поба­ чити позитивні елементи в протилежній точці зору і не може запро­ понувати своє рішення, називається:

а) прагматичним;

б) авторитарним;

в) критикуючим;

г) софічним.

3. Підхід до ведення суперечки, при якому одна зі сторін прагне перемогти свого опонента використовуючи навмисно хибно зроблений умовивід, називається:

а) евристичним;

б) софічним;

в) прагматичним;

г) демагогічним.

4. Підхід до ведення суперечки, коли одна зі сторін, спираючись на владу, нав'язує свою точку зору іншим, називається:

а) авторитарним;

б) прагматичним;

в) критикуючим;

г) логічним.

5. Підхід до ведення суперечки, коли одна чи кожна зі сторін веде суперечку не тільки заради істини, але й заради меркантильних цілей, називається:

а) софічним;

б) прагматичним;

в) авторитарним;

г) демагогічним.

III. Мовні завдання

Завдання 1'. Які з податях слів (аргументування аргумента­ція) використовується у діловій суперечці? Складіть та запишіть з ними речення.

Аргументування. Наведення аргументів, доказів, обґрунтування чогось: достатнє аргументування висунутих положень.

Аргументація, -ї, ор. -єю. Те саме, що й аргументування, а також сукупність аргументів: незаперечна аргументація, полемічна аргумен­тація у творах.

Завдання 2. Поясніть значення слів шляхом підбору синонімів. Лексеми: 1) конфлікт; 2) інцидент; 3) компроміс; 4) дебати. Синоніми:

а) обговорення, дискусія, полеміка;

б) зіткнення, колізія, суперечка;

в) неприємний випадок, непорозуміння;

г) угода, згода, договір.

Завдання 3. Підберіть до усталених російських виразів відповід­ники.

С зтой точки зрения; мягко вьіражаясь; в настоящих условиях; вне сомнений; абсолютно уверен; будем надеяться; более или менее; будьте увереньї; в довершеиие; в общем; как и следовало ожидать.

Для довідки: цілком певний; як і слід було сподіватися; за теперішніх умов; на довершення; загалом, взагалі; без сумнівів; м'яко кажучи; більш або менш; будьте певні; з цієї точки зору; будемо сподіватися.

Завдання 4. Доберіть до поданих слів антоніми. З'ясуйте прави­ла написання префіксів.

Заперечувати, доводити, промовчати, виправляти, розширювати, зменшувати, здалека, вкінці.

Завдання 5. Відредагуйте речення.

  1. Підвести підсумки дискусії про присвоєння вченої ступені по-Ручили голові ВАК.

  2. Цей тезис не протирічить раніше затвердженому рішенню.

  1. Викладачі довго спорили про розклад чергувань на кафедрі.

Завдання 6. Утворіть сполучення «прийменник + іменник» за до­помогою прийменників по, па, за, від, в (у), через, після, з. Визначте відмінок іменників.

Зразок, обставини, автор, використання, доказ, бажання, справи, список, думка, закон.

IV. Управлінські ситуації

Ситуація 1

Зненацька для всього колективу Вас призначають керівником ве­ликого відділу, хоча всі очікували призначення іншої людини, що є не­формальним лідером. У колективі створилася несприятлива мораль­но-психологічна атмосфера. Ваші дії:

а) з'ясувати, хто є найзатятішими супротивниками Вашої канди­ датури. Сухо й офіційно викликати їх на розмову й тоном, що не тер­ пить заперечень, викласти умови їхньої подальшої роботи на своєму місці. У випадку протидії застосувати жорсткі адміністративні заходи;

б) намагатися знайти спільну мову з колективом, стимулювати його позитивні емоції (наприклад, організувати поїздку за місто, де в невимушеній атмосфері обговорити ситуацію в колективі й нама­ гатися схилити співробітників на свій бік);

в) залучати колектив до формулювання цілей і вироблення рішень, з першою нагодою просувати підлеглих по службових схо­ дах, частіше проводити наради в колективі, делегувати підлеглим повноваження.

г) пустити ситуацію на самоплив, не брати близько до серця всі випади й докори супротивника. Зберігати впевненість і сподіватися, що ситуація нормалізується сама по собі.

Ситуація 2

В уже сформованій організації, де є конфлікт між двома у груп0' ваннями із приводу впровадження нововведень, з'являється новий керів'ник. Як, на вашу думку, він має вирішити наявний конфлікт? Виберіть одне з можливих рішень:

а) не звертаючи уваги на оггір прихильників стилю роботи старого начальника, спираючись на прихильників протилежного угруповання, вести роботу із впровадження нововведень, не втягуючись у міжосо- бистісні конфлікти, впливаючи на супротивників силою свого прикладу;

б) спробувати переконати й залучити на свій бік тих, що висту­ пає, у першу чергу, проти або не погоджується з нововведеннями, хоче працювати по-старому;

в) насамперед у вирішенні конфлікту спиратися на тих, хто під­ тримує керівника;

г) намагатися дійти згоди між прихильниками старого й нового стилів роботи через постановку нових перспективних завдань, підтри­ муючи кращі трудові традиції колективу й відкидаючи застарілі і шкідливі методи роботи.

Ситуація З

Керівники добре знають, що в невеликому трудовому колективі значно легше досягти єдності, ніж у великому. Чому? Які з наведених нижче причин є більш обґрунтованими?

а) спосіб мислення однієї людини відрізняється від способу мис­ лення іншої. У зв'язку з цим у малій групі легше дійти спільної дум­ ки. У великій групі досягти цього значно важче, оскільки спілкуван­ ня в малій групі більш інтенсивне, ніж у великій;

б) якщо група нечисленна, то в ній легше забезпечити єдність дій. Це пов'язано з прагненням людей до взаєморозуміння;

в) у будь-якій групі є люди, чия думка не збігається з думкою оточуючих. Якщо група нечисленна, то і менше таких людей. Відпо­ відно, немає потреби витрачати багато зусиль на їх умовляння.

V. Ділова гра

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]