Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL11UA.DOC
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
507.39 Кб
Скачать

12. Церква як мати і вихователька

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

“Радуйся Маріє…”

2. Повторення змісту розповіді за допомогою питань:

а) Пригадаймо зміст запису з попередньої катехези.

б) Пригадування змісту розповіді за допомогою запитань:

  1. Що таке благодать? – Благодать – це любов, безкориста допомога, яку Бог являє нам, щоб ми могли відповісти на Його Любов. Благодать - джерело нашого освячення.

  2. Для чого потрібна благодать? – Ми покликані до вічного життя і через благодать ми стаємо Божими дітьми, причасниками вічного життя.

  3. Як ми можемо віддячити за благодать? – Благодать – це даром даний подарунок, яле ми можемо віддячити Богові своєю любов’ю.

  4. Що таке оправдання? – Оправдання – це обмиття благодаттю від гріха і передання “Божої правди через віру в Ісуса Христа” (Рим 3, 22).

  5. Яка ціль оправдання? – Ціль оправдання – це Божа слава, дар вічного життя.

в) Перевірка домашнього завдання.

3. Життєвий досвід:

Пропонується використати метод дискусії. По даній темі слідуючі запитання:

Чи мали ви якісь власні проблеми? Хто допомагав вам у скрутні хвилини? Яку роль відіграє мати в вашому житті? Чи завжди ви прислухаєтесь до порад матері?

4. Запис теми: ЦЕРКВА ЯК МАТІР ТА ВИХОВАТЕЛЬКА

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Рідна мати

Людина часто звертається до своєї матері, в якої шукає допомоги. Розповідає їй свої проблеми. Але також ділиться з нею своєю радістю. Бо мати зрозуміє найкраще ніж інша людина і все зробить для того, щоб допомогти своїй дитині. Але якщо не має матері – то дім стає пустий.

Поряд з тим ми живемо не тільки в наших родинах, бо від початку свого хрещення ми стаємо родиною Божих дітей. Христос піклується цією родиною, яку об’єднує навколо Себе.

б) Церква є матір’ю та вихователькою

Читання Святого Письма: Мт 12, 47-50

Ми бачимо, що Ісусова родина – це спільнота людей, котрі слухають і виконують волю Небесного Отця. Церква – це спільнота людей, з’єднаних з Христом. Святе Письмо порівнює Церкву до людського організму, говорячи, що Христос є головою Церкви. Церква наче матір, яка піклується про дітей, щоб привести їх до вічного щастя в Небесному Царстві. Господь хоче, щоб люди осягнули це небесне щастя своїми заслугами. Тобто виконанням Його Божих Заповідей, бо вони – єдина дорога до Бога, до з’єднання з Ним. Але поряд з Божими заповідями ми повинні дотримуватися ще й Церковних заповідей, бо їх дала мати Церква для добра своїх дітей.

Церква має владу давати заповіді людям і вимагати від них послуху. Спаситель, який має владу на небі і на землі, посилає своїх посланців-апостолів (єпископів, свіященників) з таким завданням і з таким авторитетом, з яким Його послав небесний Отець. Адже Він виразно каже: “Хто слухає вас, Мене слухає” (Лк 10, 15). З цього робимо висновок, що хто слухає єпископів, священників, той слухає Божого Сина Ісуса Христа, хто ж погорджує Ним, гордує Богом. То ж слухаючи поради й заклики священиків, єпископів будемо йти прямою дорогою до Бога, тому що їхніми устами промовляє до нас Господь, об’являючи нам свою волю.

Священики від імені Бога прощають грішникам їхні гріхи й провини, та приносять Всемогутньому Отцеві, Його Єдинородного Сина у безкровну жертву, за гріхи людей, просячи в Нього прощення і помилування для грішного людства. Це велика честь і одночасно велика відповідальність – вести людей до їхньої мети – до Бога. Тому ми повинні висловлювати глибоку пошану до священиків та бути завжди вдячними за їхню працю. Ми повинні слухати їхніх порад, тому що вони дбають про спасіння наших безсмертних душ.

В своєму материнському піклуванні Церква дарує нам Боже Милосердя. Як турботлива мати, Церква в своїй Літургії день за днем щедро насичує нас Божим Словом і Євхаристією. Живучи згідно вченням Христа, християни наближають прихід Божого Царства, Царства правди, істини та миру.

6. Закріплення змісту розповіді за допомогою запитань:

  1. Чому Церкву називаємо Матір’ю? – Церкву називаємо Матір’ю тому, що вона вчить нас Божим і Церковним заповідям та веде нас до вічного життя.

  2. Хто дав Церкві владу навчання? – Церкві владу навчання дав Христос.

  3. Через чиї уста Господь промовляє до нас? – Господь промовляє через священиків, єпископів.

7. Молитва, що виникла з розповіді:

а) Приготування до молитви:

Подякуємо Господи за те, що залишив нам Матір-Церкву, яка піклується про нас і веде нас до Небесного Царства, до дому нашого Небесного Отця.

б) Хід молитви:

Пісня: “В хрещенні присягнув я раз…”

8. Формування поведінки:

Звернімо увагу на те, що Церква навчає нас через священиків, єпископів. Навчімося слухати Боже Слово і виконувати Божі та Церковні заповіді. Без Церкви не може бути Спасіння.

9. Заклик до євангелізації:

Розкажіть своїм друзям, які не знають Бога, не ходять в Церкву про тих, Хто піклується про них. Адже нас виховують батьки, вихователі і Церква.

10. Запис у зошит:

Особисті нотатки

11. Домашнє завдання:

Написати молитву за Матір-Церкву, за дітей, які відійшли від неї.

12. Перевірка присутніх.

13. Молитва на закінчення катехези або відвідання Пресвятих Дарів:

“Слава Отцю…”

Б. Методичні зауваження:

1. Дидактична мета:

Пояснити, що значить “Церква – Матір і Вихователька”.

2. Виховна мета:

Виховати до послуху навчання Церкви і її заповідям.

3. Застосовані методи:

Розповідь, діалог, урочисте читання Святого Письма, спів.

4. Катехетичні посібники:

Святе Письмо, хрест, свічки, пісенники.

5. Джерело:

ККЦ 2030 –2051

6. Додаткові опрацювання:

о. др. М. І. Любачівський “Десять Божих Заповідей”

7. Автори :

Демчук Інна

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]