Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект_лекцій.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
861.18 Кб
Скачать

Лекція 4

Тема 4. Міжнародна співпраця та організації у туризмі

4.1. Міжнародні туристські організації

4.2. Міжнародне регулювання туристської діяльності. Роль і значення всесвітньої туристської організації (вто)

4.1. Міжнародні туристські організації

Міжнародний туризм бере початок з середини XIX ст., з другої половини XX ст. він набув всеосяжного характеру. Багато в чому таке бурхливе зростання міжнародного туризму пов'язано з появою в жовтні 1945 р. Організації Об’єднаних Націй (ООН) і її органу - ЮНЕСКО (Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури). ЮНЕСКО в 50-х роках розробила програму розвитку туризму, яка сприяла перетворенню туризму в швидко розвиваючу галузь.

У 1963 р. в Римі відбулася конференція ООН з міжнародного туризму і подорожей, на якій був створений Міжнародний союз офіційних туристських організацій (МСОТО), який в 1968 р. був перетворений в міжнародну Всесвітню туристську організацію (ВТО). Головною метою діяльності ВТО було проголошено здійснення міжнародної співпраці держав у сфері туризму.

Основними завданнями ВТО є:

  1. надання допомоги міжнародному туризму з метою розвитку економіки країн-учасників ВТО і зміцнення дружніх і культурних зв'язків;

  2. боротьба проти будь-яких перешкод вільному міжнародному пересуванню людей;

  3. збір і подальше розповсюдження технічної інформації з всіх видів туризму;

  4. науково-дослідна робота в області туризму;

  5. координація туристської діяльності на регіональному і міжрегіональному рівнях;

  6. співпраця з ООН та іншими міжнародними організаціями, зацікавленими в розвитку туризму.

На сьогодні день ВТО об'єднує міністерства з туризму, генеральні комісаріати, генеральний директорат і офіційні національні організації більш ніж 100 країн світу. Як офіційні робочі мови прийняті англійська, французька, іспанська і російська.

Статут ВТО був прийнятий 27 вересня 1975 р.і починаючи з 1980 р. цей день проголошується як Всесвітній день туризму.

Кожні чотири роки ВТО скликає сесії Генеральної асамблеї, між якими працює виконком Генеральної асамблеї ВТО.

Важливою подією в діяльності ВТО стала Всесвітня конференція з туризму, що відбулася в Манілі (Філіппіни) з 27 вересня до 10 жовтня 1980 р. На конференції були розглянуті питання відповідальності держав за розвиток туризму і ряд актуальних проблем, таких як: «Людина - організатор свого відпочинку», «Регулювання попиту і пропозиції в туристській сфері», «Науково-технічна співпраця в області туризму», «Підготовка кадрів для індустрії туризму» та ін. У заключному документі знайшли віддзеркалення спільно вироблені в ході обговорення рекомендації. Цей документ отримав назву Манільської хартії з міжнародного туризму.

На своїй шостій сесії (17-26 вересня 1985 р., м. Софія) ВТО затвердила „Хартію туризму” і „Кодекс туриста”, а також прийняла спеціальні резолюції щодо ролі туризму і молодіжного туризму.

До всесвітніх організацій також відносяться Всесвітня федерація асоціацій туристських агентств (ФУААВ), створена в 1966 році, Всесвітня асоціація туристських агентств (ВАТА).

Значний вплив на розвиток туризму мають всесвітні транспортні і готельні організації, які беруть участь в різних видах обслуговування туристів: Міжнародна асоціація з повітряних перевезень (ІАТА), що об'єднує близько 130 найбільших авіакомпаній, Міжнародна готельна асоціації (МГА), яка включає більше 3000 міжнародних готелів у 130 країнах світу і 77 національних готельних асоціацій.

Всі вищеперераховані організації є комерційними. Крім них існують різні міжнародні некомерційні організації сприяння туризму. Основні з них:

  • Міжнародний туристський альянс (АІТ), що об'єднує в своєму складі автоклуби, кемпінг-клуби, туринг-клуби та інші подібні організації;

  • Міжнародна академія туризму, яка займається проблемами туристської лексики і фразеології, уніфікації і перекладу термінів на інші мови;

  • Міжнародна асоціація наукових експертів з туризму (АІЕСТ), яка сприяє розвитку наукових контактів між фахівцями, які займаються проблемами міжнародного туризму й надає допомогу науковим туристським центрам і організовує наукові з'їзди, конференції і т. ін.;

  • Міжнародна федерація журналістів і письменників (ФІЖЕТ), що об'єднує національні асоціації об'єднання журналістів і письменників, які займаються питаннями подорожей і міжнародного туризму.

У більшості західних країн діють урядові некомерційні організації з туризму, які звичайно входять до складу міністерств і відомств, що здійснюють у тому числі міжнародну діяльність: міністерства і відомства закордонних справ, національної економіки, інформації, торгівлі, транспорту і т. ін.