Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Задача 6

Визначити ефективніший варіант капіталовкладень між новим будівництвом і реконструкцією, якщо витрати на нове будівництво становитимуть 12 млн.грн., а на реконструкцію – 8 млн.грн. При цьому собівартість одиниці продукції на реконструйованому підприємстві – 150 грн., а обсяг випуску – 8 тис.шт. Собівартість одиниці продукції на новому підприємстві – 110 грн., а обсяг випуску – 6 тис.шт. Собівартість одиниці продукції на діючому підприємстві 180 грн., обсяг випуску – 2 тис.щт.

Практичне заняття

Тема 16. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства Тема: Розрахунок потужності підприємства

Мета заняття: навчитися визначати виробничу потужність підприємства

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання .

2. Роздатковий матеріал по темі “Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства

3. Калькулятори

Задача 1

На дільниці механічного цеху встановлено і діє 20 токарних верстатів. Трудомісткість обробки однієї деталі на токарному верстаті становить 0,25 нормо-годин. Дільниця працює у двозмінному режимі. Число неробочих днів у розрахунковому році – 107. очікування простої верстатів у капітальному ремонті становлять 180 годин, а тривалість поточних ремонтів верстатів складає 2% номінального часу роботи верстатів. Очікуваний коефіцієнт використання токарних верстатів дорівнює 0,85. Потрібно обчислити величину виробничої потужності механічного цеху і річну кількість оброблених на токарних верстатах деталей.

Задача 2

У цеху працює 25 верстатів. Норма часу на обробку виробу – 0,5 нормо-годин. Режим роботи цеху двозмінний, тривалість зміни 8,2 год. Для розрахунку номінального фонду робочого часу слід прийняти 230 днів на рік, а регламентовані простої обладнання у ремонті – 4%. Визначити виробничу потужність цеху та його виробничу програму, якщо коефіцієнт використання потужності 0,95.

Задача 3

Визначити потужність та виробничу програму підрозділу підприємства, якщо норма часу на виготовлення одиниці виробу становить 1,4 нормо-годин. Підприємство працює у дві зміни, тривалість зміни 8 годин. Номінальний фонд робочого часу підприємства – 260 днів на рік. Втрати робочого часу становлять 12%. Виробнича потужність підрозділу визначається потужністю встановленого обладнання. Кількість одиниць обладнання підрозділу становить 12, коефіцієнт використання потужності обладнання – 0,82.

Задача 4

Виробнича потужність об’єднання на початок планового періоду становила 3700 млн. грн. Реконструкція, що завершиться 1 червня, збільшить виробничу потужність на 400 млн. грн. Планується вибуття зношених основних фондів з 1.10, що зменшить потужність на 150 млн. грн. Коефіцієнт використання виробничої потужності – 0,91.

Визначити середньорічну та вихідну виробничу потужності, а також можливий випуск випуск продукції.

Задача 5

Визначити виробничу потужність дільниці на основі таких даних: встановлено 24 штампувальних автомати з продуктивністю 22 удари за хвилину. За один удар штампується одночасно 5 деталей. Підприємство працює в дві зміни. Номінальний фонд робочого часу становить 260 днів на рік. Витрати робочого часу на ремонт обладнання – 6%, а на зміну штампів – 7%.

Практичне заняття